BIST 100 9.883,91 % 1,72
USD/TRY 32,5871 % 0,15
EUR/TRY 35,0370 % 0,18
Piyasalar
9.882,22
% 1,70
32,5871
% 0,15
35,0370
% 0,18
1,0742
% 0,11
44,89
0,00
2.352,56
% 0,86
89,07
% 0,07
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Bu hafta piyasaların yönünü belirleyecek 5 gündem maddesi

Yurtiçi piyasaları yine hareketli günler bekliyor

Bu hafta piyasaların yönünü belirleyecek 5 gündem maddesi
BUSINESSHT 07 08 2016, 12:57

15 Temmuz'da yaşanan darbe girişiminden bu yana hop oturup hop kalkan piyasalar yine hareketli bir haftaya giriyor.

Cuma günü Moody's'in Türkiye notunu açıklamayı pas geçmesiyle bir miktar rahatlasalar da Türk varlıklarını takip edenler için bu haftanın gündeminde de önemli maddeler var.

İşte darbe girişiminin ardından yaşanan gelişmelerin yanı sıra bu hafta piyasaların yönünü belirleyecek önemli olaylar:

1) ERDOĞAN-PUTİN GÖRÜŞMESİ

Bu haftanın kuşkusuz en çok merak edilen gelişmelerinden biri Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Salı günü yapacağı görüşme ve oradan çıkacak kararlar olacak.

Rusya hava kuvvetlerinin Suriye'de görev yapan bir savaş uçağının geçen yıl Kasım ayında Türkiye-Suriye sınırında hava sahası ihlali üzerine Türk savaş uçakları tarafından düşürülmüş, bunun ardından Rusya Türkiye'ye yönelik özellikle turizm ve ithalat alanlarında bazı kısıtlamalara başlamıştı.

Bu olaydan yaklaşık 7 ay sonra Erdoğan'ın Putin'e üzüntüsünü ileten bir mektup yazmasıyla başlayan yumuşama süreci bakanlar düzeyinde karşılıklı görüşmelerle iyice ilerledi. Putin-Erdoğan görüşmesiyle de bu rüzgarın iyice güçlenmesi bekleniyor.

Özellikle büyümenin lokomotiflerinden biri durumunda olan turizm sektörü açısından yaratabileceği olumlu etki nedeniyle Türkiye-Rusya ilişkilerinden gelen olumlu sinyaller kritik kabul ediliyor. Rusya'dan gelen ziyaretçi sayısı yılın ilk yarısı itibariyle bir önceki yıla göre yüzde 87,4 düşüş kaydederken turizm gelirlerinde 17 yılın en sert kaybı yaşandı.

Hem iki liderin daha önceki görüşmelerinden çıkan kararlar, hem de son dönemde Türkiye-ABD ilişkilerinde yaşanan gerginlikler nedeniyle görüşmeden hiç beklenmedik sürprizler de çıkabilir.

"Görüşmelerimiz hem siyasi, hem ticari ve ekonomik, hem kültürel olacak. Günübirlik bu ziyaretle inanıyorum birçok şey rayına oturacaktır. Geçmiş döneme göre birçok farklı gelişmelere vesile olacaktır" diyen Erdoğan Cuma günü yaptığı açıklamada, "Önemsediğimiz konu bölgede Suriye meselesidir. Geçmişte bu konuyu Sayın Putin ile çok görüştük. Şimdi temennim odur ki verimli bir görüşme burada yaparsak, ardından Çin'de G20'da daha pekiştirir ve inşallah hayırlı neticelere ulaşırız" diyerek iki liderin neler konuşacağına dair ipuçları vermişti.

2) SANAYİ ÜRETİMİ VE CARİ AÇIK

Gündemde Türkiye ekonomisine ilişkin iki önemli makroekonomik veri de bulunuyor.

Bunlardan ilki büyümenin en önemli işaretlerinden biri sayılan sanayi üretimi verisi. Nisan ve Mayıs aylarında oynak seyrederek ortalama yüzde 3,1 seviyelerinde gerçekleşen verinin Haziran ayında da yüzde 3,7 olması bekleniyor.

İkinci çeyreğe ilişkin gelen son verilerin ışığında ekonomistlerin beklentisi, büyümenin ilk çeyrekteki yüzde 4,8 kadar olmasa da ikinci çeyrekte de sınırlı bir ivme kaybı ile devam etmesi yönünde. Yarın açıklanacak Haziran sanayi üretimi verisi de bu konuda daha net bir tablo görmemizi sağlayacak.

Diğer önemli veri ise cari açık. Türkiye'nin kronik sorunu olarak kabul edilen cari açık Mayıs ayında petrol fiyatlarındaki gerilemenin etkisiyle 2,86 milyar dolar seviyesinde gerçekleşmişti. Ancak Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin beklentisi açığın Haziran'da 4,3 milyar dolar seviyesinde genişleyeceği yönünde. Bunun da en temel sebebinin uçak krizinin ardından Rusya ile yaşanan gerginlik ve içerideki güvenlik endişelerinin turizmde yarattığı sıkıntıların tatil sezonunun başladığı Haziran ayında kendini iyice göstereceği beklentisi olduğu belirtiliyor.

3) ŞİRKET BİLANÇOLARI

Temmuz sonunda başlayan bilanço sezonu kapsamında şirketler bu hafta da ikinci çeyrek performanslarını açıklamaya devam edecekler.

Sabancı Holding, Türk Hava Yolları, Tüpraş ve Petkim!in yanı sıra Vakıfbank, Emlak Konut, Ereğli Demir Çelik, Türk Traktör ve Çimsa bilançolarını açıklayacak şirketler arasında.

Şirketlerin beklentilerin üzerinde performans açıklaması BOrsa İstanbul'da hisse geri alımlarıyla bşlayan olumlu rüzgarın devam etmesine yardımcı olabilir.

4) EURO BÖLGESİ VE ÇİN VERİLERİ

Bu hafta uluslararası piyasalarda merakla beklenen veriler arasında en önemlisi Cuma günü açıklanacak Euro Bölgesi verileri olacak. Bölge genelinin yanı sıra Almanya ve İtalya gibi üye ülkelerin ikinci çeyrekte ne kadar büyüdüğünü gösteren veriler Avrupa Merkez Bankası'nın en son attığı ekstra teşvik adımlarının da ne kadar etkili olduğunu gösterecek.

Çin'de ise enflasyondan sanayi üretimine, perakende satışlardan ticarete pek çok önemli veri açıklanacak. Artan borç seviyeleri ve zayıf talep Çin ekonomisine dair endişelerin devam etmesine neden olsa da büyümeye dair daha olumlu bir tablo çıkması bekleniyor.

5) SİYASİ GELİŞMELER

15 Temmuz'da yaşanan darbe girişiminin siyasetteki yansımaları bu haftanın da en önemli maddesi olacak gibi gözüküyor. 

Darbe girişimi sonrasında, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, AKP, CHP ve MHP genel başkanları ile bir toplantı yapmış, toplantı sonrasında AKP Genel Başkanı ve Başbakan Binali Yıldırım diğer partilerle küçük ölçekli bir anayasa yapımı konusunda uzlaştıklarını, yargı birliğiyle ilgili düzenlemeler hedeflediklerini söylemişti.

Bu konuda atılacak adımların yanı sıra hem kamu kurumlarında hem de şirketlerde darbeden sorumlu tutulan FETÖ üyelerine yönelik yapılan operasyonlar ve ekonomide atılacak önlem adımları da takip edilecek.

Yukarı

Business HT×