BIST 100 9.712,35 % -0,10
USD/TRY 32,5075 % -0,18
EUR/TRY 34,9075 % 0,16
Piyasalar
9.708,30
% -0,14
32,5075
% -0,18
34,9075
% 0,16
1,0713
% 0,13
45,00
-0,35
2.339,11
% 0,99
87,55
% -0,53
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Milyonlarca kişiyi ilgilendiren vergi yapılandırmasının ayrıntıları

Maliye Bakanı Naci Ağbal, vatandaşın kamuya olan borçlarında ödeme kolaylıkları getirdiğini açıkladı. Bu borçlar arasında motorlu taşıt vergileri, öğrenim kredileri yurtkur borçları ve emlak borçları da var

Milyonlarca kişiyi ilgilendiren vergi yapılandırmasının ayrıntıları
BUSINESSHT 05 08 2016, 10:42

Maliye Bakanı Naci Ağbal, bazı alacakların yeniden yapılandırılmasına ilişkin kanun düzenlemelerini bir basın toplantısıyla açıkladı.

Hangi vergi türü olursa olsun yeniden yapılandırılacağını söylen Ağbal, yapılan düzenlemenin 30 Haziran 2016 ve öncesini kapsadığını, Temmuz ayının herhangi bir şekilde yeniden yapılandırma kapsamında olmadığını söyledi. Söz konusu yasada 6,3 milyon kişi faydalanabilecek ve vatandaşlar kredi kartıyla ödeme yapabilecek. Ağbal, yapılandırmanın şu an icra aşamasındaki borçları da kapsadığını aktardı. 

Ağbal, 15 Temmuz darbe girişimi sırasında oluşan tüm zararların da son kuruşuna kadar ödeneceğini söyledi. 

Vatandaşlara kamuya olan borçlarını kolaylıkla ödeme imkânı verileceğini ifade eden Maliye Bakanı,borcun aslının ödenmesini durumunbda gecikme zammı ve faiz alımından vazgeçildiğini duyurdu.  Ayrıca gecikmede yüzde 16,8 gecikme oranı yerine Yİ-ÜFE oranı uygulanacak.

TRAFİK CEZALARINDA DÜZENLEME

"3,9 milyon vatandaşımızın borcu motorlu taşıtlar vergisinden geliyor, 4,2 milyon vatandaşın trafik para cezası var" diyen Ağbal, kabnun kapsamında alacakların büyük oranda 1000 TL altı alacaklardan oluştuğunu aktardı.

Bakan Ağbal, askerlik, seçim ve nüfus para cezaları ile karayolları usulsüz geçiş cezalarının da kanun kapsamında olduğunu belirtti.

ÖĞRENİM KREDİLERİ KANUN KAPSAMINDA

1,4 milyar liralık öğrenim kredi borcu olduğunu hatırlatan Ağbal, öğrenim kredisi borçlarının kanun kapsamında ödenebileceğini ifade etti. Aynı şekilde YURTKUR'a borcu olan tüm vatandaşlar da bu imkândan yararlanacak.

Maliye Bakanı, vatandaşın vergi daireleri ile arasındaki davaların ortadan kaldırılacağını söyledi.

TARIM KOOPERATİFLERİ BORÇLARI YAPILANDIRILACAK

Tarım kooperatiflerinin kredi borçlarının yapılandırılabileceğinin söyleyen Bakan Ağbal şöyle konuştu:

"Tarımsal amaçlı kooperatiflerin borcuna 5 yıl taksit imkanı getirdik. Tarım kooperatifleri üyelerinin borcu da yapılandırılacak. Orman köylülerinin borçları da yapılandırma kapsamına alınıyor. Meslek örgütü üyelerinin aidat borçları yapılandırma kapsamında. Organize sanayi bölgelerinin Sanayi Bakanlığı'na borçları yapılandırılabilecek."

Ağbal, yasayla Gıda, Sanayi Bakanlığı ve Orman Genel Müdürlüğü'ne olan borçların yapılandırılacağını ve bazı üyelik aidatlarının da kapsam dahiline alındığını sözlerine ekledi.

SGK BORCU BULUNAN 3 MİLYON İŞVEREN VAR

Sosyal güvenlik kurumuna borçlu 3 milyon işveren olduğunu söyleyen Ağbal,  67 milyar liralık prim borcunun yapılandırılacağını, genel sağlık sigortası (GSS) sahibi olup gelir testi yaptırmayanlara kanunla seçenekler sunulacağını belirtti ve  "Vatandaşlarımıza çağrı yapıyorum, gelir testinizi yaptırın. Geçmişten gelen genel sağlık sigortası primine bağlı alacaktan vazgeçiyoruz" dedi.

GSS kapsamında 5,9 milyon kişinin 10,3 milyar lira borcu var.

İHTİLAFLI VERGİLERDE YÜZDE 80 İNDİRİM

Vergiye bağlı cezaları tamamen ortadan kaldıracaklarını söyleyen Maliye Bakanı, kanunun vatandaşı peşin ödeme yapmaya teşvik ettiğinin altını çizdi.

Yılda 80-90 bin vergi incelemesi yapıldığını vurgulayan Ağbal, devam eden vergi incelemeriyle ilgili olarak da kolaylıkların geleceğini söyledi.

Ağbal'ın açıklamasına göre vergi incelemeleri bir ayda bitmezse incelemeler durdurulacak. İhtilaflı vergilerde yüzde 80'e varan indirime gidilecek.

"GEREKLİ DÜZENLEMELERİ YAPIN" ÇAĞRISI

Maliye idaresinin geçmişe yönelik beş yıllık hesaplayabileceği hatırlatmasını yapan Bakan, vatandaşa "Geçmiş beyanları yenileyin" çağrısı yaptı.

"Vatandaşlar matrah artırımı düzenlemesinden yararlansın" diyen Ağbal, bu düzenlemenin işletmelerin kayıtlarını düzeltmeye imkân verdiğini söyledi. Maliye Bakanı, "İşletmeler 31 Aralık 2015 tarihi itibariyle verilen bilançoları düzeltsin" diye konuştu.

2018'de ülkelerin tüm varlık bilgilerini paylaşacağını söyleyen Bakan, yapılandırma müracaat süresinin ekim ayında tamamlanacağını söyledi.

Beyan edilmeyen gelir için pişmanlık hükümlerinin getirileceğini ifade eden Ağbal, "Vatandaşa pişmanlık hükümlerinden yararlanma imkanı tanıyacağız" dedi.

50 LİRA ALTI BORÇ SİLİNİYOR

50 lira ve altında borçların tamamen silineceğini söyleyen Bakan,  "50 TL ve altı borcu içeren 29 milyon dosya kaldırılıyor" diye konuştu.

Yurtdışındaki varlıkların ekonomiye kazandırılacağını belirten Bakan, "Varlık barışı Türkiye'ye önemli kaynak getirilmesine imkân tanıyacak" diye konuştu.

Ağbal ayrıca yat ve gemilerin Türk bayrağına geçmesi ile ilgili yeni bir çalışma yapılacağını duyurdu.

Yukarı

Business HT×