BIST 100 9.524,59 % -0,06
USD/TRY 32,5833 % 0,17
EUR/TRY 34,7376 % 0,15
Piyasalar
9.524,59
% -0,06
32,5833
% 0,17
34,7376
% 0,15
1,0634
% -0,08
45,49
0,00
2.382,58
% 0,15
88,85
% 2,00
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Dünya devlerinin CEO'larından Türkiye reçetesi

Dünya devi 200 firmanın CEO’sundan Türkiye ekonomisi için çözüm önerileri

Dünya devlerinin CEO'larından Türkiye reçetesi
HÜRRİYET 04 08 2016, 06:33
15 Temmuz darbe girişimi sonrası, Türkiye’de 150 milyar doların üstünde yatırımı olan 200 dünya devi firmanın yöneticisi önceki gün Ankara’dan ‘Türkiye’ye güven’ mesajı vermişti.

Hürriyet'ten Hacer Boyacıoğlu'nun haberine göre, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’la bir araya gelen CEO ve üst düzey yöneticilerin bu toplantıdan önce kendi aralarında da “beyin fırtınası” yaptıkları ve 15 Temmuz sonrası için çeşitli önerileri tartıştığı öğrenildi. CEO’ların önerileri arasında “Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’in yurtdışında yapacağı toplantılara muhalefetin ekonomi kurmaylarının katılması, dışarıdaki algıyı pozitif etkiler” de yer aldı. 

OTOBÜSLERLE GİTTİLER

Aralarında BOSCH, BP, Coca-Cola, Cisco, Citibank, Ford, General Elektrik, Google, Huawei, ING Bank, Intel, Mazda, Microsoft, Nestle, Samsung, Novartis, SOCAR veVodafone’un da aralarında olduğu 200’e yakın dev firmanın temsilcileri TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun daveti üzerine, dün sabah önce TOBB Binası’nda bir araya geldi. Öğleden sonra sarayda Erdoğan’ın mesajlarını dinleyen CEO’lar, sabahki toplantıda ise son gelişmeleri değerlendirdi. TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, YASED Başkanı Ahmet Erdem, Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, Hak-İş Başkanı Mahmut Arslan, TİSK Genel Sekreteri Bülent Pirler ve TZOB temsilcilerinin de görüşlerini aktardığı toplantı sonrasında ise, özel araçlar TOBB’da bırakıldı ve Cumhurbaşkanlığı Sarayı’na otobüslerle gidildi. 

“Beyin fırtınasına” katılan sektör temsilcilerinden edinilen bilgiye göre, bu toplantıda CEO’lar tek tek söz aldı. Bir yönetici “Ben uluslararası bir şirketin Türkiye CEO’suyum. Bugüne kadar birçok kriz yönetimi yaptık. Şu anda da bir kriz yaşanıyor ve Türkiye’nin marka değerinin korunması için çalışılıyor. Bu kriz yönetiminde bizim görüşlerimize de başvurulsun, katkı sağlamak isteriz” derken, bir diğer yönetici kamuda son dönemde muhatap bulmakta yaşadıkları sıkıntıyı aktardı. Yurtdışındaki algının bozulduğu bu nedenle hızla harekete geçilmesini isteyen CEO’ların bazıları, “15 Temmuz darbe girişimi sonrası için akil adamlar komisyonu benzer bir komisyon kurulsun, sürecin aksaklıkları ve iletişim problemleri bu yolla aşılmaya çalışılsın “derken; “AB ve ABD’yle ilişkilerin sağlıklı sürdürülmesi önemli” saptamasında bulunan yöneticiler de oldu. 

LİYAKAT ESAS OLMALI

Yöneticilerin büyük bir bölümü kamuya yapılacak atamalarda liyakatın esas alınmasını isterken, bağımsız kurulların liyakat prensibine göre getirilen yöneticilerle devam etmesinin önemli olduğunu vurguladı. Bir yönetici “Sanayi seferberliği de başlatalım” derken; bir başka CEO ise “Türkiye’de yurtdışı kaynaklı etkinliklerin bir bölümü iptal edildi. Bu konuya ağırlık verilsin” önerisinde bulundu. Yöneticilerin bazılarının merak konularından biri, bundan sonra “denge-fren” dengesinin nasıl kurulacağı olurken, bir CEO ise tedarik zincirinde son dönemde sıkıntılar yaşadıklarını kaydetti. Yöneticiler, bu toplantıların devam etmesi görüşünü de dile getirdi.
Yukarı

Business HT×