BIST 100 9.716,77 % -0,05
USD/TRY 32,5472 % 0,03
EUR/TRY 34,9241 % -0,14
Piyasalar
9.716,77
% -0,05
32,5472
% 0,03
34,9241
% -0,14
1,0724
% -0,05
44,89
-0,46
2.330,50
% -0,08
89,01
% 1,12
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Varlık Barışı, Meclis Genel Kurulu'nda

Maliye Bakanı Naci Ağbal, Meclis Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, "Varlık Barışı diye tarif ettiğimiz düzenleme tamamen bu uluslararası trendler ve gelişmelerle uyumlu" dedi

Varlık Barışı Meclis Genel Kurulu'nda
AA 03 08 2016, 07:01

Maliye Bakanı Naci Ağbal, "Varlık Barışı diye tarif ettiğimiz düzenleme tamamen bu uluslararası trendler ve gelişmelerle uyumlu. Yapmış olduğumuz madde düzenlemesi Türkiye'nin bütün uluslararası yükümlülükleriyle uyumlu bir düzenlemedir." dedi.

Ağbal, TBMM Genel Kurulunda Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun Teklifi'nin tümü üzerindeki görüşmeler sırasında söz aldı.

Teklifin, kamu alacaklarıyla ilgili geniş bir vatandaş kitlesini ilgilendiren önemli bir düzenleme olduğunu vurgulayan Ağbal, teklifin komisyon aşamasında katkı sunan tüm milletvekillerine teşekkür etti.

Ağbal, teklifte yer alan düzenlemeler hakkında bilgi verdi.

Genel Kurulda yapılacak çalışma ile teklifin son şeklini alacağını aktaran Ağbal, "Bu ay içinde yürürlüğe girdiği için, ekim sonuna kadar mükelleflerimiz bu yasadan yararlanmak için müracaat edecekler ve 36'ya varan taksitlerle de kesinleşmiş borçlarını ödeme imkanına kavuşacaklar." diye konuştu.

Teklif ile ihtilaflı vergi ve prim alacaklarının yeniden yapılandırılması, sulh yoluyla çözüme kavuşturulması imkanının getirildiğini anlatan Ağbal, gerek vergi dairelerinin gerek sosyal güvenlik kurumlarının mükelleflere dönük olarak yazmış oldukları raporlara dayalı vergi mahkemelerinde devam eden davalara işaret etti. Bunlarla ilgili olarak da mükelleflerin isterlerse, ihtilafın bulunduğu aşamaya veya en son mahkeme kararına göre belli bir ödeme yapmak suretiyle çözüme gidebileceklerini vurgulayan Ağbal, böylece vergi dairesi ve sosyal güvenlik kurumu arasındaki ihtilafların çözülebileceğini belirtti.

Devam eden vergi incelemeleri bakımından da mükelleflere bazı kolaylıkların getirildiğinin altını çizen Ağbal, "Mükelleflerimiz dilerlerse devam eden vergi incelemelerine ilişkin olarak matrah artırımında bulunmak suretiyle bu kanun hükümlerinden yararlanacaklar. Böylelikle incelemeler bir aylık süre içinde tamamlanacak." dedi.

VERGİ İNCELEME ORANLARI YÜZDE 2, 3 CİVARINDA 

Kanun teklifi ile getirilen önemli düzenlemelerden birinin de matrah artırımı düzenlemesi olduğunu kaydeden Ağbal, şöyle konuştu:

"Mükelleflerimiz daha önceki yapmış oldukları beyanlarını belli oranlarda artırırlarsa geçmişe dönük olarak herhangi bir vergi incelemesiyle muhattap olmayacaklar. Ancak mükellefimiz zarar beyan ettiyse veya daha önce matrah beyan etmemişse bu durumda da kanunda öngörülen asgari tutarlar üzerinden matrah artırımında bulunması halinde kanun hükmenden yararlanabilecek. Bu gerçekten son derece önemli bir düzenleme. Bugün Türkiye'de aslında bakıldığında vergi inceleme oranları yüzde 2, 3 civarındadır. Vergi inceleme oranlarının çok yüksek olduğunu söyleyemeyiz. Ama buna rağmen mükelleflerimizin geçmiş dönemlere ilişkin olarak vergi yükümlülüklerine dair bir belirsizlik hali oluşabilir. Matrah artırımı düzenlemesi ile de geçmişe dönük bu belirsizlikleri ortadan kaldırmış oluyoruz."

Varlık Barışı'na ilişkin madde hakkında da bilgi veren Ağbal, "Yapılan yasal düzenleme bir taraftan vatandaşlarımızın yurt dışındaki ve yurt içindeki varlıklarını ekonomiye kazandırırken diğer taraftan kayıtlı ekonominin de büyümesine önemli bir katkı sağlıyor. Düzenleme ile varlıklarını gerek yurt dışından getiren gerekse yurt içinde işletme kayıtlarına alan mükellefler bakımından herhangi bir vergi öngörmüyoruz. Çünkü bu yasanın amacı herhangi bir şekilde vergi hasılası elde etmek değil. Buradaki temel amaç olabildiğince varlıkların ekonomiye kazandırılması." değerlendirmesinde bulundu.

"YÜZDE 88, 90 ORANI, DAHA İYİ OLABİLİR AMA ÇOK KÖTÜDÜR DİYEMEM"

Ağbal, vergi borçlarının artmasının istenmeyen bir durum olduğuna dikkati çekerek, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Gerek vergi dairesinde gerekse sosyal güvenlik kurumunda vergi tahsil kabiliyetini ifade eden temel gösterge tahakkuk tahsilat oranıdır. Burada bakıldığında tahakkuk tahsilat oranı gerek vergi dairesinde gerek sosyal güvenlik kurumunda yüzde 88 ila yüzde 90 arasında değişmektedir. Burada vergi borcu olarak artan kesinleşmiş olsun, ihtilaflı olsun, artan alacakların önemli bir kısmının kaynağına bakıldığında aslında tahsil kabiliyeti olmayan, özellikle hileli vergi suçlarından kaynaklanan ve bu çerçevede yazılan raporlara dayalı olarak ortaya çıkan vergiler olduğunu görüyoruz. Alacağın önemli bir kısmının bu şekilde oluşmuş alacak olduğunu unutmayalım. Yüzde 88, 90 oranı, tahsilat oranı olarak, daha iyi olabilir ama çok kötüdür diyemem. Daha iyi olması için çalışıyoruz."

Vergi beyannamelerinin büyük bölümünün elektronik ortamda alındığını, buna benzer pek çok düzenlemenin hayata geçirildiğini anlatan Ağbal, idarenin birinci görevinin mükellefin hakkını ve hukukunu korumak olduğunu, bu yönde çalışmalar yaptıklarını söyledi.

Yukarı

Business HT×