BIST 100 9.501,71 % -0,24
USD/TRY 32,5994 % 0,22
EUR/TRY 34,8365 % 0,43
Piyasalar
9.504,56
% -0,21
32,5993
% 0,22
34,8443
% 0,46
1,0662
% 0,18
45,44
-0,05
2.379,58
% 0,02
86,51
% -0,69
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

FETÖ'nün finans ayağına operasyonlar ağırlaşıyor

Kaçakçılıkla Mücadele Şubesi polisleri, eğitim ve finans alanında FETÖ'nün kasalarını yöneten Murat Kılıç ve adamlarının İstanbul ve Çorlu'daki çok sayıda adrese baskın yaptı

FETÖ'nün finans ayağına operasyonlar ağırlaşıyor
01 08 2016, 14:43

Kaçakçılıkla Mücadele Şubesi polisleri, eğitim ve finans alanında FETÖ'nün kasalarını yöneten Murat Kılıç ve adamlarının İstanbul ve Çorlu'daki çok sayıda adrese baskın yaptı.

Düzenlenen baskınlarda para kuryeliği yaptığı tespit edilen 4 kişi, 50 milyon TL çek-senet ve 1 milyon TL nakit para ile yakalandı.

Kaçakçılıkla Mücadele Şubesi, milyonlarca liralık para, mülk ve otomobili başkalarının üzerine geçirdiği tespit edilen FETÖ üyerlerine yönelik operasyonlarını sıklaştırdı. Kaçak durumunda olan Murat Kılıç ise her yerde atanıyor. 

Öte yandan Sabah Gazetesi'nin haberine göre, örgüte para aktararak darbe girişiminde doğrudan rol alan şirketlerin 100'ü aşkın ülkedeki mal varlığının dondurulması için de yoğun bir "global finansal diplomasi" başladı. Firmalar üzerinden örgüte doğrudan para aktaran işadamları listesindeki isim sayısının 200'ü geçtiği iddia ediliyor.

150 MİLYAR DOLARLIK AĞ

Operasyonlar Türkiye genelinde eş zamanlı sürerken, örgütle bağlantılı işadamları hakkında soruşturma açılıyor. Maliye Bakanlığı da, İçişleri Bakanlığı ve istihbarat birimlerinden gelen bilgiler ışığında örgüte para transferinde rol oynayan şirketleri bir bir ortaya çıkardı. Yaklaşık 150 milyar dolarlık mali büyüklükten söz edilen Paralel Devlet Yapılanması'nın finans ayağını tamamen çökertmeye yönelik adımların ayrıntıları şöyle:

KOMİSYON 24 SAAT ÇALIŞIYOR

Maliye Bakanlığı Vergi Denetim Kurulu başkanlığında oluşturduğu komisyon FETÖ'ye destek veren şirketlerin mal varlıkları, banka hesaplarının envanterini çıkardı. Komisyon, emniyet, sağlık, milli eğitim, kredi ve yurtlar kurumu il müdürlükleri uzmanlıklarından da yararlanıyor.

Terörün finansmanı kapsamında yürütülecek soruşturmalarda örgüte doğrudan destek veren şirket sahipleri teröre yardım ve yataklıktan yargılanacak.

Bankalar ve diğer finans kuruluşlarındaki (kiralık kasalar dâhil) tüm hesaplar bloke ediliyor. Şirketlerin kasasındaki döviz, çekler nakde çevrilerek banka hesabına yatırılıyor. Kapatılan şirket, kuruluşların alacakları borçlulardan usule göre tahsil edilecek.

KAPATILACAK YA DA KAYYUM YÖNETECEK

Örgüte para aktaran, kiralama yapan şirketler kapatılacak, bazılarına da kayyum atanarak varlığı korunacak.

Paravan şirketler üzerinden kurulan global bağlantıları da ortaya çıkarılıyor. Bazı şirketlerin de yabancılarla işbirliği yaparak ortaklık yapısını değiştirdiği belirlendi. Şaibeli ortaklık haritaları da çıkarılıyor.

200 İŞADAMI VAR

Yurtdışı vakıf, dernek, örgüt birimlerine para aktarmada rol oynayan işadamı sayısının 200'e ulaştığı belirtiliyor.

Örgütün para transferlerini takip için özel bir ekip oluşturuldu. Transferlerin bazı paravan şirketler üzerinden gerçekleştirildiği ihbarı da araştırılmaya başlandı.

17-25 Aralık sonrası başka isimlere devredilen arsa, konut gibi varlıklar da devlete geçecek.

Milli Emlak Müdürlüğü FETÖ'ye yakın şirketlerin elindeki bütün gayrimenkulleri geri alıyor. Belediyelerin örgüte yakın kişi, kurumlara yaptığı arsa tahsisleri iptal ediliyor.

Bankacılık sisteminden geçmeyen, nakit çalışılan, kuryeler kullanılan, çek-senet ciro edilmesi ile kapalı yürütülen finansal işlemlere yoğunlaşıldı.

Mal varlıklarının dondurulması için ABD ve Avrupa Birliği ile mütekabiliyet esası işletilmeye başladı.

Yukarı

Business HT×