BIST 100 9.530,47 % -0,18
USD/TRY 32,5369 % 0,21
EUR/TRY 34,8449 % 0,54
Piyasalar
9.530,47
% -0,18
32,5365
% 0,21
34,8428
% 0,54
1,0670
% -0,02
45,49
-0,10
2.367,71
% 0,28
87,43
% 0,16
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Piyasalarda 'Fed' morali sürüyor

ABD'de zayıf gelen büyüme verisi sonrası Fed'in para politikasına ilişkin beklentilerin değişmesi piyasaları desteklemeye devam ediyor

Piyasalarda ABD morali sürüyor
01 08 2016, 06:38

ABD'nin beklentilerin altında kalan büyüme verisi sonrasında Fed'in faiz artışına ilişkin beklentilerin gerilemesi piyasaları desteklemeye devam ediyor. 

Geçen hafta veri ile destek bulan gelişmekte olan ülke para birimleri çıkışını sürdürürken, Asya hisseleri de neredeyse 1 yılın zirvesini gördü. 

Darbe girişimi sonrası 3 sınırını aşan dolar/TL kuru da geçen hafta bu verinin beklentileri değiştirmesiyle bu psikolojik sınırın altına gelmişti. Türk Lirası Ağustos ayına da olumlu performansla başladı. Sabah saatlerinde 2,98'in altını gören kur, 2,9937 seviyesinde. 

BIST 100 endeksi yüzde 1,73 yükselişle 76 bin 711 puandan günü tamamladı

İş Yatırım, Türk Lirası varlıklarının bu hafta Moody's'in değerlendirmesi ile fiyatlandığına dikkat çekti. 

Kurumu bu sabahki notunda şu değerlendirmeleri yaptı: Cuma günkü zayıf ABD verisi sonrası gelişmekte olan piyasa paralarında Brezilya reali ve Güney Afrika randı liderliğinde yaşanan yükselişin bu hafta da devam etmesi muhtemel.
Son dönemde yaşanan temkinli iyimser yükselişe rağmen darbe girişimi sonrası oluşan zararların henüz sadece üçte biri geri kazanıldı. Moody’s’in Cuma günü yapacağı değerlendirmede Türkiye’nin notunu yatırım yapılabilir seviyenin altına çekme ihtimali piyasaları baskı altında tutuyor.

ABD verisi sonrasında Fed yetkililerinden ilk değerlendirme yapan isimlerden biri New York Fed Başkanı Dudley oldu. 

Dudley, yatrımcıların bu yıl Fed'in kaç kez faiz artırımına gideceğini azımsadığını, ancak faiz artırımlarının hızının daha önce düşünülenden daha yavaş olacağı konusunda haklı olduklarını söyledi.

Dudley, "Ancak, bu yıl faiz artırımını gözardı etmek için henüz erken," dedi ve yatırımcıların ekonominin beklenenden daha iyi seyretme olasılığına yeterince ağırlık vermiyor olabileceğini sözlerine ekledi.

Dallas Fed Başkanı Robert Kaplan ise veri sonrası yaptığı açıklamada, "Herhangi bir gösterge veriye aşırı tepki vermemelisiniz, bu rakam revize edilecek" ifadelerini kullandı. 

San Francisco Fed Başkanı John Williams da gelecek verilerin iki faiz artışını destekleyici olacağını belirtti. 

ALTIN

ABD'nin zayıf gelen büyüme verisi sonrasında Fed'in para politikasına ilişkin beklentilerin değişmesiyle geçen hafta kapanışta yüzde 1 yükselişle 3 haftanın zirvesini gören altın fiyatları hafif düşüş eğiliminde.

Cuma günü 1.355 dolar seviyesine gelen spot altının ons fiyatı Ağustos ayının ilk işlem gününde bin 346 dolara kadar geriledi.  

PETROL

Petrol fiyatları Ağustos ayına OPEC'in arzının yükselmesi, ABD petrol faaliyetlerindeki artış ve Asya'dan zayıf gelen ekonomik veriler dolayısıyla düşüşle başladı. 

Brent petrol 7 sent düşüşle 43,46 seviyesini görerek, bir ayda gördüğü yüzde 12'lik düşüşü devam ettirdi.

ABD Batı Teksas türü ham petrol ise Temmuz kapanışına göre 2 sent geriledi ve 41,58 dolar oldu. Ham petrol Temmuz ayını yüzde 13 düşüşle kapamıştı.

ASYA PİYASALARI

Asya hisse senetleri, ABD'nin beklentilerin altında kalan büyüme verisi sonrası Fed'in faiz artışına ilişkin beklentilerin geri çekilmesiyle yükseliş gösterdi.

MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 1,1 artışla son 1 yılın en yüksek seviyesini test etti. 

Çin'de imalat PMI verisi beklentilerin tersine düşüşle ülkenin sanayi üretimine ilişkin daralma sinyali verdi İmalat sanayi satın alma yöneticileri endeksi (PMI) Temmuz ayında 49.9 seviyesine indi ve 50 seviyesinin altına inerek daralma bölgesine geçti.

Yukarı

Business HT×