BIST 100 9.079,97 % 3,10
USD/TRY 32,3324 % 0,12
EUR/TRY 35,0466 % -0,07
Piyasalar
9.079,97
% 3,10
32,3330
% 0,13
35,0634
% -0,02
1,0789
% -0,36
47,65
-0,28
2.231,08
% 1,65
87,48
% 1,61
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Sigortacılar 'lütuf ödemelerine' başladılar

FETÖ'nün 15 Temmuz'daki darbe girişiminde meydana gelen hasarlar, birçok sigorta şirketi tarafından "lütuf ödemesi" adı altında karşılanmaya başlandı

Sigortacılar 'lütuf ödemelerine' başladılar
AA 30 07 2016, 11:24

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişiminde meydana gelen hasarlar, birçok sigorta şirketi tarafından "lütuf ödemesi" adı altında karşılanmaya başlandı.

FETÖ'nün darbe girişiminde meydana gelen sigorta hasarları arasında teminat kapsamında olmayanlar da bulunuyor ancak sigortalısına destek olmak isteyen bazı şirketler, kendi inisiyatifleri ile teminat kapsamı dışına çıkarak "lütuf ödemesi" adı altında müşterisinin masraflarını karşılıyor.

Bu şirketlerden biri olan Anadolu Sigorta Genel Müdürü Musa Ülken, Anadolu Sigorta olarak demokrasiye ve Türkiye'nin bütünlüğüne karşı yapılan darbe girişimini lanetledi.

Şirketin yurt çapına yayılmış 5 bine yakın acentesi ile sigortalısının yanında durmaya ve faaliyetlerini kesintisiz sürdürmeye devam ettiğini vurgulayan Ülken, "Bu elim olaylar sırasında meydana gelen sigorta hasarları arasında teminat kapsamında olmayanlar da bulunmaktadır ancak olağanüstü bir durumda sigortalısına destek olmak amacıyla şirketler, kendi inisiyatifleri ile teminat kapsamı dışına çıkmayı tercih edebilirler. Sigortacılıkta 'ex-gratia' olarak bilinen ve “jest, lütuf ödemesi” diye Türkçeleştirilmiş bu metot, geçmişte şirketimiz tarafından da pek çok kez uygulanmıştır." diye konuştu.

Ülken, Anadolu Sigorta olarak darbe girişimi kapsamındaki hasarlar için de aynı yaklaşımı benimseyip, branş ayrımı gözetmeksizin meydana gelmiş hasarları karşılama kararı aldıklarını ifade ederek, sözlerine şöyle devam etti:

"Bu doğrultuda sigortalılarımıza ait, konut, araç, sağlık ve iş yerlerinde, bu olaylara bağlı bir hasar meydana gelmiş ise teminat kapsamına bakmaksızın ödeme yapacağız. 28 Temmuz itibarıyla, oto branşlarında yaklaşık 500 bin lira seviyesinde tahmini hasarı bulunan, 20 dosya ile şirketimizden talepte bulunulmuştur. Sigortalılarımızın müracaatları oldukça bu rakamın yükseleceğini düşünüyoruz. Oto branşında dosyaların önemli bir bölümünün ekspertiz işlemleri halen devam etmektedir. Ekspertiz işlemleri tamamlanan tüm dosyaların tazminat ödemesi en kısa süre içerisinde yapılacaktır. Oto harici branşlara bakılacak olursa; cam kırılması ve yangın branşından yaklaşık 830 bin liralık tahmini hasar hesaplanmıştır. 28 Temmuz itibarıyla süreci tamamlanan dosyalar için 23 bin liraya yakın ödeme yapılmış, diğer dosyalarla ilgili incelemeler de hızla devam etmektedir."

"BU SÜREÇTE ÜZERİMİZE DÜŞENİ YAPACAĞIZ"

Eureko Sigorta Teknik’ten Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı İbrahim Süha Çele ise Türkiye'nin geçtiği bu süreçte, Eureko Sigorta olarak üstlerine düşeni tereddütsüz bir şekilde yapma kararı aldıklarını anlatarak, bu kapsamda ivedilikle çalışmaları tamamlayarak, olaylarda şehit olan sigortalıların prim borçlarını sileceklerini, malları zarar görmüş olan sigortalıların maddi zararlarının karşılanacağını ve sağlık sigortalılarında oluşan her türlü tedavi giderlerinin genel ve özel şartlara bakılmaksızın tamamının limitsiz olarak ödeneceğini söyledi.

Bu duyuruyu yapmalarından bu yana geçen 7 günlük süre içerisinde yüzde 80’i Ankara’dan olmak üzere 55 sigortalıdan toplam 310 bin liralık tazminat talebi geldiğini aktaran Çele, "Daha önceki duyurumuzda kamuoyu ile paylaşmış olduğumuz gibi sigorta genel ve özel şartlarındaki kısıtlara bakılmaksızın hasar ödemelerinin tamamı limitsiz olarak ödenmektedir." dedi.

Axa Sigorta Satış ve Pazarlamadan Sorumlu Başkan ve İcra Kurulu üyesi Özer Şimşek de 238 hasar dosyası için toplamda 905 bin lira hasar ödemesi yapılacağını ve ödemenin büyük bir kısmının gerçekleştiğini bildirdi.

Unico Sigorta Genel Müdürü Cenk Tabakoğlu ise darbe girişimi sırasında meydana gelen olaylardan kaynaklanan hasar ihbarları aldıklarını ve bu hasarların ödenmesine yönelik tazminat değerlendirme sürecini başlattıklarını dile getirdi.

Türkiye Sigorta Birliğinden (TSB) yapılan açıklamada, son yaşanan elim hadiseler nedeniyle devletin ve milletin yanında olunduğu ve sigorta sektörü olarak geleceğin teminatı olan demokrasiye olan inançlarıyla Türkiye için var güçleriyle çalışmaya devam ettikleri belirtilmişti.

Açıklamada, sektörün 15 Temmuz 2016 tarihinde yaşanan olaylarda araçları hasar gören kasko sigortası sahiplerinin maddi zararlarının teminat kapsamında olmamasına rağmen karşılanması yönünde gerekli özeni göstereceği ifade edilmişti. 

Yukarı

Business HT×