BIST 100 9.079,97 % 3,10
USD/TRY 32,3465 % 0,17
EUR/TRY 35,1031 % 0,09
Piyasalar
9.079,97
% 3,10
32,3471
% 0,17
35,1003
% 0,08
1,0793
% -0,32
47,65
-0,28
2.213,71
% 0,86
87,30
% 1,41
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Türk varlıklarıyla ilgili iyimser olmak için 4 neden

Türk varlıkları, başarısız darbe girişimi ile sarsılsa da toparlanma eğilimi göstermesini bildi

Türk varlıklarıyla ilgili iyimser olmak için 4 neden
BUSINESSHT 29 07 2016, 09:22

FETÖ tarafından organize edilen başarısız darbe girişimi sonrasında Türk varlıkları dalgalı bir seyir yaşasa da toparlanma eğilimi gösterdi. 

Darbe girişimi sonrası 3,10 seviyesine dayanan dolar kuru 3,01 seviyesinin altını test etti. 70 bin seviyesine doğru hızla gerileyen BIST 100 endeksi ise sonraki günlerde çıkış gösterdi ve 76 bin sınırına geldi. 

Bu durum Türk varlıklarının şoklara karşı dayanıklı olduğu görüşünü destekledi. Analistlerin değerlendirmeleri Türk varlıklarının temellerinin sağlam olduğuna işaret ediyor.

Temelleri sağlam olan varlıkların darbe girişimi dolayısıyla yaşadığı sarsıntının ise yatırımcılar açısından bir alım fırsatı sunduğu belirtiliyor. 

İş Yatırım analistleri, darbe girişimi ardından Türk varlıkları ile ilgili olumlu görüşlerini devam ettirdiklerini açıklarken, bu karara gerekçe olarak 4 unsura dikkat çekti. 

1- Gelişen piyasalara kıyasla cazip değerlemeler: MSCI Türkiye endeksinin, MSCI gelişenlere kıyasla göreli fiyatı 10 yılın en düşük seviyesine göre yüzde 5 yukarıda. Bununla birlikte 12 aylık öngörülen fiyat/kazanç rasyosu baz alındığında, MSCI Türkiye endeksinin iskontosunun MSCI Gelişen Piyasalar endeksine göre yüzde 37 olduğu görülüyor. Bu iskonto oranı 2008 finansal krizinden bu yana görülen en yüksek iskonto olarak dikkat çekiyor.

2- Düşük faiz ortamı: Brexit endişeleri gelişmiş dört büyük ülkenin merkez bankasının daha gevşek para politikalarına başvurmasına neden olacak gibi görülüyor. ABD'de ekonomik verilerin ve küresel finansal koşulların toparlanmasına rağmen Fed'in önümüzdeki 6 ayda faizleri sabit tutması bekleniyor. Avrupa Merkez Bankası ve Japonya Merkez Bankası'nın da genişlemeci para politikalarını masada tuttuğu görülüyor. 

3- Dirençli büyüme dinamikleri: Yılın başında asgari ücrette yaşanan artışla yükselen satın alma gücü, Merkez Bankası'nın faiz indirimleri ve yatırımları teşvik eden önlemler 2016 yılında büyümenin yüzde 3,5 olarak gerçekleşmesi yönündeki öngörülerin temel gerekçelerini oluşturuyor. 

4- Azalan jeopolitik riskler: İsrail ve Rusya ile yaşanan normalleşme süreci de Türk varlıklarını destekleyen unsurlar olarak öne çıkıyor. Rusya ile uçak krizinden bu yana düşen turizm gelirlerinin normalleşme sonrasında artış göstermesi ve böylelikle cari açıktaki negatif etkiyi sınırlaması bekleniyor. Bununla birlikte güvenlik endişeleri ve terör saldırıları da risk oluşturmaya devam ediyor.

Kurumun analistleri BIST ile ilgili iyimser duruşları karşısında üç aşağı yönlü risk olduğunu da ekledi.

Bunlardan ilki Moody's ve Fitch'ten gelebilecek not indirimi. İkinci risk olarak ise Merkez Bankası'nın, not indirimi, Çin'de keskin bir devaülasyon, Fed'in beklenenden önce faiz artışına gitmesi ve Euro Bölgesi'nde bir bankacılık krizi ile tetiklenecek bir riskten kaçış senaryosunda geç hamle yapması görülüyor.

Son risk ise Türkiye'nin önemli ihraç pazarı Avrupa Birliği'nde Brexit dolayısıyla görülebilecek olası ekonomik yavaşlama olarak öne çıkıyor.  

Yukarı

Business HT×