BIST 100 9.693,46 % 1,77
USD/TRY 32,5355 % 0,02
EUR/TRY 34,7190 % 0,09
Piyasalar
9.693,46
% 1,77
32,5355
% 0,02
34,7190
% 0,09
1,0656
% 0,12
45,44
-0,05
2.391,93
% 0,54
87,29
% 0,21
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Küresel piyasalar Fed kararıyla şekillendi

Küresel piyasalar, Fed'in faiz artırımına gitmeme kararıyla şekillendi

Küresel piyasalar Fed kararıyla şekillendi
BLOOMBERGHT 27 07 2016, 23:26

Amerikan Merkez Bankası'nın beklendiği gibi faizleri değiştirmemesi ve ABD ekonomisinin olumlu işaretler vermesine rağmen faiz artışının yavaş bir hızda olacağını tekrarlamasının ardından dolar kazançlarını azalttı. ABD hazine tahvilleri yükselirken, hisse senetleri dalgalı seyretti. 

Dolar , Fed'in, "ekonomik koşulların faiz oranlarını kademeli bir şekilde artırılması yönünde" gelişeceği beklentisini tekrarlamasıyla, 10 önemli para biriminden oluşan sepet karşısındaki kazançlarını sildi.

Karar öncesi 3,03 seviyelerine yakın seyreden dolar/TL kuru sonrasında 3,01 seviyesinin altını gördü. 

BIST 100 endeksi ise günü yüzde 0,22 artışla 75 bin 244 puandan tamamladı. 

NTV'ye konuşan Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Cemil Ertem, Merkez Bankası sadeleşme programının değişmeden süreceği yönünde öngörüsü olduğunu söyleyerek Türkiye'nin gelişen piyasalardan olumlu ayrışacağını ifade etti.

Ertem, Merkez Bankası Başkanı'nın darbe girişiminden hemen sonra yabancı yatırımcılarla yaptığı telekonferansın başarılı olduğunu da sözlerine ekledi.

Bloomberg'e konuşan Pennsylvania'da Ball & Associates Inc. yatırım baş yetkilisi Bill Schultz, "Fed faiz artırmaya doğru biraz daha yaklaşıyor gibi gözüküyor ancak yaklaşan seçimlerle birlikte yakın bir zamanda artış beklemiyorum. ABD verisinin güçlendiğini gördük. Büyüme devam ederse, belki bu yıl sonunda bir faiz artırımı görebiliriz" ifadelerini kullandı. 

New Jersey'deki Themis Trading LLC hisse senedi traderı Mark Kepner ise "Ekonomiden hoşnutşar. Eğer işler yolunda giderse, Aralık ayında bir faiz artırımı görebiliriz. Fed'in duruma bakışı, beklenmeyen Brexit kararının ardından gelen satış dalgasının getirdiği ilk evreyi atlattığımızı söylüyor ancak koşullar o vakitten beri önemli bir biçimde gelişti ve Fed de bu durumu anlıyor." diye konuştu.

PETROL

ABD petrol stoklarının geçtiğimiz hafta beklenmedik bir şekilde artması ve son 20 yılın mevsimsel olarak en yüksek seviyesinde seyreden arz fazlasının daha da yükselmesinin etkisiyle petrol, üç ayın düşüğüne geriledi. Fiyatlar, 20 Nisan'dan bu yana en düşük seviyeyi gördü. 

Eylül vadeli Batı Teksas petrolü, New York'ta yüzde 2 düşerek 42 dolara kadar gerilerken, çarşamba günü 44 dolar üzerine seyreden Brent petrolün varil fiyatı yeni günde 43,63 dolar seviyesinde. 

ALTIN

Altın, Fed'in dünkü toplantısında faizi değiştirmemesi ve para politikasını kademeli bir şekilde sıkılaştıracağını işaret etmesinin ardından, İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılma kararından (Brexit) bu yana en hızlı yükselişini gösterdi ve bu kazancını korudu.

Spot altının ons fiyatı, yüzde 1'e yakın artarak bin 338 dolardan işlem görüyor. 

Dünya bankasına göre emtia, önümüzdeki yıl büyük olasılıkla güçlü talep ile sıçrayacak. Citigroup Inc. ise 2017 yılının ham madde fiyatları için daha iyi bir yıl olacağı tahmininde bulunmuştu.

ASYA PİYASALARI

Asya piyasaları, sabah saatlerinde yatırımcıların Fed'in politika kararlarını değerlendirmeleri ve Japonya Merkez Bankası toplantısının sonuçlarını beklemeleri ile birlikte yükselişe geçse de hisse senetlerinin çoğu daha sonra Japonya hisselerinin tekrar kayıp bölgesine geçmesi ve Çin hisse senetlerinin çarşamba günkü güçlü düşüşü daha da genişletmesi ile birlikte değer kaybetti.

Yen, Japonya Başbakanı Shinzo Abe'nin 265 milyar dolarlık teşvik paketi açıklayarak piyasaları şaşırtmasıyla, yaklaşık iki haftanın en büyük düşüşünü kaydetti. 

 

Yukarı

Business HT×