BIST 100 9.524,59 % -0,06
USD/TRY 32,5968 % 0,21
EUR/TRY 34,7248 % 0,11
Piyasalar
9.524,59
% -0,06
32,5968
% 0,21
34,7248
% 0,11
1,0633
% -0,10
45,49
0,00
2.382,87
% 0,16
89,03
% 2,20
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Enerji Bakanı: Kış gelmeden doğalgazda ciddi indirim olacak

Enerji Bakanı Berat Albayrak, kış gelmeden, doğalgazda ciddi bir indirim yapılacağını belirterek, “Yüksek fiyatlar döneminde tahkimlik olduğumuz İran ve Rusya ile süreç neticelendi ama hâlâ rakamda mutabık kalınarak yansıtılması ve geri ödenmesiyle ilgili süreç tamamlanmadı. Bu süreç, kışa kadar tamamlanmasa bile biz halkımıza bir indirim olarak bunu yansıtacağız” dedi

Enerji Bakanı: Kış gelmeden doğalgazda ciddi indirim olacak
HÜRRİYET 26 07 2016, 07:40

CNN Türk’te Hande Fırat’ın sorularını yanıtlayan Enerji Bakanı Berat Albayrak, Türkiye'nin, İran ve Rusya ile yüksek doğalgaz fiyatları nedeniyle davalık olduğunu ve enerji maliyetlerini düşürmeye yönelik çalışmalarını sürdüğünü söyledi.

Albayrak, kış gelmeden, doğalgazda ciddi bir indirim yapılacağını belirterek, “Yüksek fiyatlar döneminde tahkimlik olduğumuz İran ve Rusya ile süreç neticelendi ama hâlâ rakamda mutabık kalınarak yansıtılması ve geri ödenmesiyle ilgili süreç tamamlanmadı. Bu süreç, kışa kadar tamamlanmasa bile biz halkımıza bir indirim olarak bunu yansıtacağız” diye konuştu. Doğalgazda yapılacak indirimin oranının kesinleşmediğini dile getiren Albayrak, “Çeşitli alternatif ve oranlar var. Maksimum ne kadar yapabiliriz, bunun sürekliliğini nasıl sağlayabiliriz? Türkiye ekonomisine, hane halkına, sanayiye, endüstriye bunun pozitif bir dönüş olarak yansıtılması ve bütçede enerji maliyetlerinin düşmesi için maksimumu yapmaya çalışıyoruz. İnşallah, kış gelmeden açıklayacağız” ifadelerini kullandı. Albayrak, Türkiye'de darbe girişimi sürecine kadar ekonomide önemli adımlar atıldığını, enerji sektörünün önünü açacak yasal, yapısal düzenlemeler ve çalışmaların da tamamlandığını dile getirdi.

KISA SÜREDE ÇÖZÜLECEK

Mayıs-haziran döneminde ekonomiye yönelik düzenlemelerin önemine dikkat çeken Albayrak, şöyle konuştu:

“Son birkaç aydır uygulanan para politikalarıyla ilgili gerekMerkez Bankası, gerek Hazine ve ilişkili kurumlarımız çok ciddi adımlar atmaya başladı. Döviz rezervleriyle alakalı olarak, para piyasasındaki likiditenin daha da bollaştırılmasıyla önemli adımlar atmaya başlanmıştı. Bu süreç Türkiye'de kısa sürede çözülüp, resmin netleşmesi ve demokrasinin güçlenmesine dayalı bir neticenin ortaya çıkmasıyla daha da hızlanacaktır. Belirsizlik, her zaman için hep soru işareti uyandırır ama resmin netleşmesi verilecek kararı çok daha olumlu etkileyecektir. Bu ay sonu veya önümüzdeki ayın başı kalan maddelerin gerçekleşmesi neticesinde, kalan yasal düzenlemeler ve ekonomik yapısal reformlarla çok daha hızlı hareket edeceğiz. Türkiye için çok önemli olduğunu düşündüğüm, G20 ülkeleri içerisinde bir tek Türkiye'de olmayan ulusal varlık fonu dediğimiz Türkiye varlık fonunun da ortaya çıkmasıyla, Türkiye'nin finansal altyapısını güçlendirecek adımlar atılmasıyla yatırım ortamının iyileşeceğini düşünüyorum.”

SON YÜZYILIN EN BÜYÜK KAZANIMI

BU tür bir darbe girişiminin kesinlikle başarılı olamayacağını dile getiren Albayrak, Türk milletinin farkındalık düzeyi ve eşiğinin her geçen gün yükseldiğine şahit olunduğunu ve son yüzyılın en büyük kazanımının bu olduğunu ifade etti. Albayrak, FETÖ’de şu anda ciddi bir çözülme yaşandığına dikkati çekerek, “Türkiye’de tehdit olgusu uzun bir süre bitmeyecek. Gelişip, büyüyen bir ülkeyiz, bundan rahatsız olan birileri mutlaka olacaktır. Öte yandan, dünyanın genelini tehdit altına alan, terörize olmuş bir iklimle karşı karşıyayız. Dünya her gün bir yeni terör saldırısıyla karşı karşıya. Bu örgüt de IŞİD’den daha tehlikeli bir örgüt. Ben bunu uzun bir süre söyledim. Artık halk bunlardaki takiyyeyi gördü. Olağan dışı yöntemlerle bundan sonra siyaseti dizayn etmeye çalışmak milli değildir” ifadelerini kullandı. Albayrak, örgütün lideri Fetullah Gülen’in iadesiyle ilgili prosedürlerin yerine getirilmesi gereken bir süreç yaşandığını ve Dışişleri ve Adalet Bakanlarının dosyalarını tamamladıktan sonra Amerika Birleşik Devletleri’ne (ABD) gideceğini hatırlattı.

 

Yukarı

Business HT×