BIST 100 9.645,02 % -0,50
USD/TRY 32,5656 % 0,03
EUR/TRY 34,9001 % 0,11
Piyasalar
9.645,02
% -0,50
32,5656
% 0,03
34,9001
% 0,11
1,0704
% 0,02
45,35
0,00
2.325,29
% 0,14
88,48
% 0,07
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Piyasalar 'olağanüstü' haftanın yaralarını sarıyor

Darbe girişimi, OHAL, not ve faiz indirimiyle geçen dalgalı bir haftanın ardından piyasalarda gözler ABD ve Japonya'da

Piyasalar 'olağanüstü' haftanın yaralarını sarıyor
BUSINESSHT 25 07 2016, 08:03

15 Temmuz darbe girişiminin ardından olağanüstü hâlin (OHAL) ilan edildiği, S&P'nin Türkiye'nin notunu düşürdüğü ve Merkez Bankası'nın faiz indirimine devam ettiği oldukça hareketli bir haftayı geride bırakan piyasalar, ABD ve Japonya'da merkez bankalarının bu hafta gerçekleştireceği toplantılara odaklandı. 

S&P'nin Türkiye'nin kredi notunu düşürmesi ve olağanüstü halle beraber çarşamba gecesi 3,09 seviyesine çıkarak tarihi zirveyi gören dolar/TL, yeni haftaya 3,06'nın biraz altına başladı. Kur daha sonra yaklaşık yüzde 1,3 değer kazanarak 3,03'ün altına kadar indi.

BIST 100 endeksi ise haftaya yüzde 0,95 yükselişle 72 bin 422 puandan girdikten sonra kazançlarını yüzde 3,6'nın üzerine çıkardı. Böylece endeks dünyada en çok yükselen borsa oldu.

Endeks günü yüzde 3,4 yüksleşle 74 bin 174 puan seviyesinden tamamladı. Alımlar endeksin geneline yayılırken; bankacılık endeksi yüzde 3.21, sınai endeks de yüzde 3.71 yükselişle günü tamamladı.

OHAL ilânıyla geçtiğimiz hafta yoğun yabancı çıkışı gözlenirken, Sermaye Piyasası Kurulu'nun hisse geri alımı ile ilgili yeni bir düzenleme açıklaması sonrası Turkcell, Net Holding, BİM ve Katmerciler gibi şirketler hisse geri alım programını açıklamıştı. 

TEB Yatırım stratejisti Işık Ökte yayımladığı notta, hisselerdeki yükselişin Başbakan Binali Yıldırım'ın Bloomberg'e verdiği röportajda yaptığı iki açıklamayla ivme kazandığını belirtti.

BAŞBAKANIN AÇIKLAMALARI

Ökte'ye göre Yıldırım'ın piyasayı rahatlatan açıklamalarından ilki erken seçim endişelerini dindiren 2019'a kadar seçim olmayacağı açıklaması.

İkincisi ise hükümetin büyümeyi destekleyici milyarlarca dolarlık altyapı planı hazırladığını belirtmesi oldu.

Yıldırım yeni “varlık yönetim fonunun” on milyarlarca dolar büyüklüğünde olabileceğini belirtti ve ülkenin düşük bütçe açığını tehdit etmeyeceğinin altını çizdi.

Yıldırım, fonun yapısına ilişkin, “geniş ölçekli projeleri finanse etmek için kullanılacak bir yapı. Yatırımları genel bütçe yerine bu fon yoluyla finanse edeceğiz” açıklamasında bulundu.

Turkish Yatırım Araştırma Bölüm Başkanı Baki Atılal, "Geçen hafta sonu itibariyle MSCI tüm dünya endeksinin Brexit sonrası tüm kayıpları koyması ve bizim önümüzdeki 12 ay için beklenen iskonto oranımızın tarihi düşük seviyelere gelmesi ile alım yönünde fırsat yaratması risk iştahının artmasına imkan sağlamakta" dedi ve ekledi:

"Yurtiçi gündemin görece sakin konumu ve bu hafta ne Fed ne de BOJ'dan piyasaların risk iştahını azaltacak bir beklentiye sahip olunmaması bu görünümü desteklemekte. İşlem hacminin yaklaşık 2 milyar TL seviyesinde olması da alımların gücüne işaret ediyor."

Atılal, kısa vadede global risk iştahında keskin bir bozulma olmaması, içeride de haber akışı ve gündemin sakinleşmeye devam etmesinin mevcut toparlanma ve tepki çabasının daha güçlenmesine neden olacağını söyledi.

PETROL

ABD'li petrol üreticilerinin üretimi dört haftadır artırmasının ardından petrol, iki aydan fazla bir sürenin en düşük seviyesinde. 

Eylül vadeli Batı Teksas tipi petrol, 44 dolar seviyesinde işlem görürken, Brent petrolün varil fiyatı 45,70 dolardan işlem görüyor. 

Şubat'ta 12 yılın en düşük seviyesini gören ham petrol fiyatları, haziran başından bu yana 43 ile 52 dolar arasında değişiyor.

ALTIN

Doların, ABD ve Japon merkez bankalarının toplantısı öncesi yükselmesi değerli metaller üzerinde baskı yaratıyor. 

Mayıstan bu yana ilk kez bir haftayı kayıpla kapatan altındaki gerileme devam ediyor. Rallisi güçlü dolar ve artan hisse senedi alımları yavaşlayan altının ons fiyatı bin 317 dolardan işlem görüyor. 

Altın yatırımcısının gözü bilhassa 26-27 Temmuz'da gerçekleşecek ABD Merkez Bankası (Fed) toplantısında

ASYA PİYASALARI

Japonya'da yen, Japon Merkez Bankası (BOJ) Başkanı Haruhiko Kuroda'nın 2013 yılında görevi devralmasından sonraki ilk toplantısından bu yana en yoğun parasal teşviği artırma beklentileri ile karşı karşıya kalması ile birlikte, Cuma günkü politika kararı öncesi zayıfladı.

Asya hisse senetleri de zayıf yenin Japonya hisse senetlerine alım getirmesi ve yatırımcıların dikkatlerini bu hafta gerçekleştirilecek olan Fed ve Japonya Merkez Bankası (BOJ) toplantılarına çevirmesi ile birlikte yükseldi.

Yukarı

Business HT×