BIST 100 9.693,46 % 1,77
USD/TRY 32,5355 % 0,02
EUR/TRY 34,7190 % 0,09
Piyasalar
9.693,46
% 1,77
32,5355
% 0,02
34,7190
% 0,09
1,0656
% 0,12
45,44
-0,05
2.391,93
% 0,54
87,29
% 0,21
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

İki büyük şirketten yatırımcının aklındaki 5 soruya 5 cevap

Turkcell ve Yıldız Holding yöneticileri, şirketleri üzerinde darbe girişiminin yaratacağı etkileri değerlendirdi

İki büyük şirketten yatırımcının aklındaki 5 soruya 5 cevap
22 07 2016, 12:57

Cuma akşamı yaşanan darbe girişiminin ardından ekonomi yönetimi yatırımcıların panik yapmasını engellemek için art arda açıklamalar yaparken, ülkenin en büyük şirketlerinden de yaşanan gelişmelerin etkisine dair açıklamalar gelmeye başladı.

En son Turkcell ve Yıldız Holding yatırımcılara şirketin son durumuna ışık tutmak için önemli açıklamalar bulundular.

Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ülker ve Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cem Karakaş darbe girişimi ve sonrasında yaşanan gelişmelerin grup şirketlerine yansımaları ile ilgili bugün düzenledikleri basın toplantısında konuştu.

Turkcell CEO'su Kaan Terzioğlu ise Bloomberg News'un yazılı sorularını yanıtladı.

İşte iki şirketin yöneticilerinden girişimin etkilerine ilişkin açıklamalar:

1) YATIRIMCILAR NE DÜŞÜNÜYOR?

Yıldız Holding/Ülker: Türkiye'deki son gelişmelerin ardından yabancı ortaklarımızın hepsi ile konuştuk, yatırımlarımızın devamı konusunda teyitleştik.

Turkcell/Terzioğlu: Son gelişmelerin bazı kısa vadeli ekonomik etkileri olabilir; ancak uluslararası finans çevreleri bunun başarısız bir girişim olduğunu ve Türkiye'nin bankaları, ekonomik kurumları ve ekonomi yönetiminin güçlü ve sağlam olduğunu görmeli.

2) YATIRIMLAR ETKİLENİR Mİ?

Yıldız Holding/Ülker: Bu yıl için 770 milyon TL yatırım bütçemiz var; şu ana kadar bunun yaklaşık 400 milyon TL'sini gerçekleştirdik; kalan yatırımlara devam edeceğiz.

Turkcell/Terzioğlu: Önümüzdeki üç yıl için sermaye harcamaları ve uluslararası birleşme ve satın almalar da dahil olmak üzere finansman ihtiyaçlarımızı karşılamış bulunuyoruz.

3) DÖVİZ RİSKİ NE KADAR BÜYÜK?

Yıldız Holding/Ülker: Döviz riski taşımayı sevmeyen bir grubuz; kurdaki dalgalanma nedeniyle şirketlerimizde önemli bir etkilenme beklemiyoruz.

Turkcell/Terzioğlu: 

Geçtiğimiz haftalarda ekstra likidite önlemleri aldık ve uygun oranlarda çapraz kur swaplarıyla döviz riskimizi hedge ettik.

4) BORÇLARIN FİNANSMANINDA SIKINTI OLUR MU?

Yıldız Holding/Karakaş: Borçların yeniden finansmanı konusunda herhangi bir sıkıntı görmüyoruz.

Turkcell/TerzioğluGeçen yıl uluslararası piyasalardan kredi kullanmıştık.

Sorumluluk sahibi finansal yönetimimiz sayesinde daha fazla likidite önlemine ihtiyaç duyacağımızı düşünmüyoruz. Geçen yıl attığımız bir takım adımlar, küresel oynaklıklardan kaynaklanan olası kur risklerine karşı tampon görevi görüyor.

4) İÇ TÜKETİM ZARAR GÖRÜR MÜ?

Yıldız Holding/Ülker: Vatandaştaki süregelen huzursuzluk ve endişe, yurt içinde hane halkı tüketim harcamalarına yansır ve Türk ekonomisinin büyümesine en önemli katkıyı sağlayan hane halkı tüketim harcamalarındaki yavaşlama, özel sektör yatırımlarının da neredeyse durma noktasına gelmesine bağlı olarak, Türkiye'nin büyümesi yavaşlayabilir, bu riski bertaraf etmek gerekir. Bunun için kamu yatırımları, yatırım ve istihdam teşvikleri gerekecektir.

Turkcell/TerzioğluTüketici trendleri veya faaliyetlerimiz üzerinde önemli bir etki görülmesini beklemiyoruz. Ağımız sorunsuz çalışmaya devam ediyor.

Sözleşmeli satışlarımız yolunda gidiyor ve tüketici harcamalarında herhangi bir risk görmüyoruz.

Yukarı

Business HT×