BIST 100 9.122,80 % 0,47
USD/TRY 32,3870 % 0,13
EUR/TRY 35,0455 % 0,08
Piyasalar
9.121,43
% 0,46
32,3887
% 0,14
35,0481
% 0,09
1,0797
% 0,08
47,74
0,09
2.229,87
% 1,60
87,00
% 1,86
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Erdoğan'dan kredi derecelendirme kuruluşlarına çok sert açıklamalar

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, S&P'ye ateş püskürdü

Erdoğan'dan kredi derecelendirme kuruluşlarına çok sert açıklamalar
REUTERS 22 07 2016, 07:45

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin kredi notunu bir kademe düşüren kredi derecelendirme kuruluşu S&P'nin açıklamasının tamamen "siyasi" olduğunu söylerken, diğer derecelendirme kuruluşu Moody's'in de böyle bir açıklama yapması durumunda bunun objektif bir açıklama olmayacağını kaydetti.

Standard & Poor's darbe girişiminin ardından siyasi kutuplaşmanın arttığı ve kurumsal denetim mekanizmalarının zayıfladığı şeklinde kanaat belirterek Türkiye'nin kredi notunu dün bir kademe düşürdüğünü ve BB+'dan BB'ye indirdiğini açıkladı.

OHAL kararının ardından gerçekleştirdiği Reuters'a verdiği söyleşide değerlendirmelerde bulunan Erdoğan, "Biz ekonomide çok zor şartlardan bugünlere geldik. Türkiye şu anda S&P'nin açıklamış olduğu şartlarda olan bir ülke değildir. Şu anda biz S&P'nin üyesi değiliz. Üyesi olmadığımız bir kurum nasıl olur da hakkımızda böyle bir açıklama yapabilir?" dedi.

"S&P'nin bu açıklaması tamamen siyasi; bu açıklama tamamen kendilerinin bir yere kiralandığının göstergesidir; Moody's de böyle bir açıklama yapıyorsa, bu da bir defa kesinlikle şu anda dürüst olarak objektif açıklama yapmamaktadır" diyen Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yani Türkiye'de bir darbe olduğu anda Türkiye'nin sen nasıl olur da yatırım yapılabilir yapılamaz diye bunu neye göre söylüyorsun?"

Moody's de bu hafta darbe girişimin ardından Türkiye'nin kredi notunu indirim için gözden geçirmeye aldığını duyurdu. Gözden geçirmede darbe girişiminin ekonomik büyüme, politika üreten kurumlara yönelik orta vadeli etkileri değerlendirilecek.

Osman Gazi Köprüsü'nün açıldığını, 26 Ağustos'ta Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nü açacaklarını, 20 Aralık'ta Boğaz'ın altından ikinci Avrasya tünelinin açılışının gerçekleştirileceğini vurgulayan Erdoğan, "Böyle bir ülkeye yapılacak yatırımlar var. Bunlar darbenin yanında yer aldılar. Hiçbir zaman demokrasinin yanında yer almadılar, Türkiye gibi demokrasiyi baş tacı etmiş bir ülkeye, halkının yüzde 52'sinin oyunu almış bir cumhurbaşkanına karşı bu tür uluslararası bazı kuruluşların almış olduğu tavrı anlamak mümkün değil, biz bunları asla kabul etmiyoruz. Biz işimize bakacağız. Biz bize yeteriz."

Bundan sonra çok daha fazla çalışacaklarını, yakında Kanal İstanbul, Çanakkale Köprüsü ve İstanbul'daki yeni havalimanı gibi diğer yatırımların da görüleceğinin altını çizen Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti:

"Türkiye yolunda hızla devam ediyor; mali disiplinden hiç bir taviz vermeden aynı kararlılıkla yolumuza devam edeceğiz; piyasalarda likidite sıkıntısı diye bir şeyimiz yok. Finans sektörümüz gayet güçlü bir noktada yoluna devam ediyor ama düşman da düşmanlığını yapıyor ve yapacak; buna karşı da tedbirlerimizi alacağız."

Yukarı

Business HT×