BIST 100 9.716,77 % -0,05
USD/TRY 32,5456 % 0,03
EUR/TRY 34,9542 % -0,05
Piyasalar
9.716,77
% -0,05
32,5457
% 0,03
34,9543
% -0,05
1,0730
% 0,00
44,89
-0,46
2.332,46
% 0,70
89,01
% 1,12
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Türkiye'nin risk primini alevlendiren 2 etken

Moody's'in açıklaması ve Merkez Bankası'nın faiz kararı risk primini baskılayan unsurlar olarak öne çıktı

Türkiye'nin risk primini alevlendiren 2 etken
BLOOMBERG NEWS 19 07 2016, 16:15

Moody's'in Türkiye'nin kredi notunu indirim için izlemeye aldığı haberinin ardından ülkenin risk primine işaret eden CDS'leri dün üçüncü gün üst üste düşüş kaydetti.

Beş yıllık Hazine tahvilinin faizi 18 baz puan artarak yüzde 9,77'ye çıkarken, Türkiye'nin borcunu iflasa karşı sigortalamanın maliyeti olarak da bilinen kredi takas swapı (CDS) 10 baz puan yükselerek 3 haftanın en yükseğine tırmandı.

Cuma gecesi yaşanan darbe girişiminin ardından kur, faiz ve eurobond getirileriyle birlikte CDS'ler de sert bir şekilde yükselmişti.

Ak Yatırım, "Mevcut durumda Türkiye Eurobondları global ortamdaki eksi ve tarihi düşük faizler sebebiyle getiri arayışındaki yatırımcılar için cazip olma avantajından yararlanamıyor. Riskler azaldığı noktada alım için oldukça uygun seviyelerde olacağını düşündüğümüz Eurobondlarda bir süre daha değer kaybı görmemiz mümkün" dedi. 

Dün gelen iki haber de CDS'lerdeki tansiyonu iyice artırdı.

MOODY'S AÇIKLAMASI

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's Pazartesi akşamı yaptığı açıklamada, geçen haftaki darbe girişimin ardından Türkiye'nin kredi notunu indirim için gözden geçirmeye aldığını bildirdi. Kuruluş açıklamasında, gözden geçirmede darbe girişiminin ekonomik büyüme, politika üreten kurumlar ve dış tamponlara yönelik orta vadeli etkileri değerlendirileceğini söyledi.

Cari açığının finansmanı için dış finansmana bağımlı olan Türkiye sadece iki kredi derecelendirme kuruluşundan yatırım yapılabilir düzeyde kredi notu aldığı için Moody's gözden geçirmesi yakından izlenecek.

MERKEZ BANKASI

Öte yandan Merkez Bankası'nın dün yapılan Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında 25 baz puanlık indirime gitmesi de Türk lirası üzerindeki aşağı yönlü baskıyı artırdı. Darbe girişimi önce 50 baz puanlık indirim bekleyen ekonomistler tahminlerini 25 baz puana indirmişti; ancak hem Moody's açıklaması hem de Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'den  "indirim olmazsa anlarım" mesajı gelince fiyatlamalar indirim olmayacağı yönünde olmuştu.

Bloomberg'e konuşan TEB stratejisti Erkin Işık, "Moody's haberlerinin ardından piyasa muhtemelen indirim beklentisini azalttı; bu da lira üzerinde olumsuz etki yaratıyor" dedi. Işık, indirim döngüsünün sona ereceğine dair herhangi bir işaret olmadığını, bu nedenle merkez bankasının şartlar izin verdikçe önümüzdeki dönemde de indirimlere devam etmesinin beklendiğini vurguladı.

BARCLAYS: NOT İNDİRİMİ GELİRSE 3,3 MİLYARLIK TAHVİL SATIŞI OLABİLİR

Barclays analistleri Moody's açıklamasından kısa bir süre yayınladıkları notta Tütkiye'nin yatırım yapılabilir notlarından birini kaybetmesinin yatırımcıların 3,2 milyar dolar Türk tahvilini satmasına neden olabileceğini söylemişti.

Gelişen piyasalar için ortamın ılımlı olmasının darbe girişimine tepkinin sınırlı kalmasına yardımcı olduğunu söyleyen Barclays analistleri, olası bir indirimin Türkiye pozisyonlarında daha büyük etki bırakmasını da bu yüzde beklediklerini belirtti. Daha önceki 2,6 milyar dolarlık tahminlerini 3,2 milyar dolara çıkaran analistler, likidite bolluğunun fonların bir süredir Türkiye pozisyonlarını düzenli olarak artmasının çıkışın boyutunu artıracağını belirtti.

Yukarı

Business HT×