BIST 100 9.526,07 % -0,05
USD/TRY 32,5161 % 0,14
EUR/TRY 34,8336 % 0,51
Piyasalar
9.527,98
% -0,03
32,5161
% 0,14
34,8336
% 0,51
1,0680
% 0,06
45,49
0,00
2.379,64
% 0,79
86,85
% -0,50
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Merkez Bankası faiz indirimine devam edecek mi?

Başarısız darbe girişimi sonrasındaki ilk toplantıda Merkez Bankası'nın faiz indirim sürecine ara vermesi bekleniyor

Merkez Bankası faiz indirimine devam edecek mi?
BUSINESSHT 18 07 2016, 10:05

Başarısız darbe girişimi sonrasında Türk Lirası'nı baskılayan kısa vadeli volatilite dolayısıyla Merkez Bankası'nın faiz indirim sürecine ara vermesi bekleniyor. 

Darbe girişimi sonrasında piyasaların etkin bir şekilde işleyebilmesi için bazı önlemler açıklayan Merkez Bankası yönetimi, yabancı yatırımcılarla yaptığı telekonferansta da para politikasına ilişkin sinyaller verdi.

Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ile katıldığı telekonferansta, "Sadeleşmenin tamamlanması başından beri arzu ettiğimiz ve yavaş ilerlemek istediğimiz bir konu. Önümüzdeki iki gün gelişmeleri takip edip karar vereceğiz" diye konuştu.

"Ama sadeleşme sadece kesme şeklinde oluyor, ortalama fonlama ile politika faizi birleşecekse politika faiz artışı olmayacak mı?" sorusuna yanıtı ise şöyle oldu: "Enflasyon gelişmeleri, ABD gelişmeleri, ve dünyadaki değişiklikleri takip ederek hep indirime gittik. Ama başından beri altını çizdiğim konu tek bir faiz olacağı ve bunun enflasyon ile şekillleneceği."

ÇOĞUNLUK 'ARA VERECEK' DİYOR

Darbe girişiminin TL'de baskı yaratması ve Çetinkaya'nın açıklamaları sonrasında piyasalardaki genel beklenti indirim sürecine ara verileceği yönünde.

Garanti Yatırım Mali Piyasalar Strateji Notu'nda Merkez Bankası'nın aldığı olağanüstü önlemlerin faiz indirim sürecine ara verileceği ihtimalini güçlendirdiğini belirtti.

Notta, Para politikasında sadeleşme sürecinin sonuna yaklaştık. Sadeleşmenin tamamlanması bir süre ertelense dahi, 3Ç16 itibariyle sürecin sonlanmasını bekleriz. Normal şartlar altında Salı günkü PPK toplantısında üst bantta 50 baz puanlık indirim bekliyorduk. Ancak, son gelişmeler sonrasında TCMB faiz indirimini erteleyebilir. Banka’nın hafta sonu aldığı olağanüstü önlemler bu ihtimalin yüksek olduğuna işaret ediyor" değerlendirmeleri yapıldı.

Bununla birlikte Garanti Yatırım TCMB'nin, artan risk algısı sebebiyle faiz indirimini ertelese bile Ağustos itibariyle ortalama fonlama faizinin yüzde 8.00 civarında bir yere oturmasını beklediklerini açıkladı.

Kurum, "TCMB, uygun gördüğünde ise sadeleşmenin sonuna gelindiğini ve politika faizinin de geldiğimiz nokta olduğunu duyurmasını bekliyoruz. TCMB sağladığı fonlamanın tamamını tek politika faizinden sağlıyor olacak" ifadelerini kullandı. 

Yabancı kurumlar da Merkez Bankası'nın faiz indirimini erteleyeceği beklentisini dile getirdi. 

ARA TOPLANTI OLUR MU?

Hem Deutsche Bank hem de HSBC daha önce bankanın faiz indirimine gitmesini bekliyordu, ancak son gelişmelerden sonra iki kurumun da beklentisi bankanın faizleri sabit tutması yönünde.

Deutsche Banka analistleri bankanın gelişmeleri izledikten sonra bir ara toplantıyla da indirime gidebileceğini söyledi.

Citigroup da Merkez Bankası'nın faizleri sabit tutacağını beklediklerini, Merkez Bankası'nın faizlerde artırım yapıp yapmayacağını ise önümüzdeki günlerde değerlendirmesinin olası olduğunu belirtti. 

Bununla birlikte tersi beklentiler de söz konusu.  

İş Yatırım bugün paylaştığı notta, Salı günkü Para Politikası Kurulunda Merkez Bankası'nın faiz üst bandında 50 baz puan indirime gitmesini beklediklerini açıkladı.

Kurum, Merkez Bankası'nın bu adımla ekonomide ve piyasalarda hayatın normale döneceği mesajını vereceğini öngördü.

JP Morgan da yarınki toplantıda 25 baz puanlık indirim yapılacağı beklentisini koruduklarını açıkladı. 

BLOOMBERGHT ARAŞTIRMA EKİBİNİN ANKETİ İNDİRİME İŞARET ETTİ

Bloomberg HT Araştırma Bölümü'nün Merkez Bankası'nın yarınki Para Politikası Kurulu toplantısında alacağı faiz kararına ilişkin düzenlediği anketin sonuçları belli oldu.

Ankete 6'sı yabancı toplam 24 kurum katıldı. Medyan sonuçlara göre faiz koridorunun üst bandının yüzde 9'dan yüzde 8.5'e inmesi bekleniyor.

Üst bantta 14 ekonomist 50 baz puan, 7 ekonomist 25 baz puan, 1 ekonomist 75 baz puan indirim bekliyor. Politika faizi ve alt bantta ise herhangi bir değişim beklenmiyor.

Merkez Bankası, geçen ayki PPK toplantısında faiz koridorunun üst bandını 50 baz puan düşürerek yüzde 9'a çekerken, politika faizini yüzde 7.50 ve faiz koridorunun alt bandını yüzde 7.25'te bırakmıştı.

 

Yukarı

Business HT×