BIST 100 9.079,97 % 3,10
USD/TRY 32,3469 % 0,17
EUR/TRY 35,1109 % 0,12
Piyasalar
9.079,97
% 3,10
32,3469
% 0,17
35,1109
% 0,12
1,0798
% -0,28
47,65
-0,28
2.218,77
% 1,09
87,39
% 1,51
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Darbe girişimi piyasaları nasıl etkileyecek?

Yabancı analistler darbe girişiminin piyasalar üzerindeki kısa ve uzun vade etkilerini değerlendirdi

Darbe girişimi piyasaları nasıl etkileyecek?
BLOOMBERG NEWS 17 07 2016, 12:02

Cuma akşamı bir grup askerin ülke yönetimine el koyma girişimi Türk lirasının 2008'den bu yana en hızlı düşüşünü yaşayarak dakikalar içinde 17 kuruşa yakın değer kaybetmesine neden olmuştu.

Girişim başarısızlıkla sonuçlandı, ancak yabancı analistlere göre ülkede siyasi belirsizliğin yükselmesi nedeniyle Türk varlıklarını zor günler bekliyor.

İşte yabancı analistlerin darbe girişiminin etkilerine ilişkin değerlendirmeleri:

CREDIT AGRICOLE

*Türkiye'de darbe girişimi haberleri sonrası riskle korelasyon içinde olan G10 para birimleri düşerken, Japon yeni, İsviçre frangı ve ABD dolar gibi güvenli liman olarak görülen ve likit durumda olan varlıklar için talep artabilir.

*En azından hafta başında belirsizliğin yükselmesi beklenebilir.

*Uzun vadede önemli olacak başka bir soru da bu gelişmelerin AB'yle çok da uzun olmayan bir süre önce varılan, ve şu ana kadar mülteci krizini bir miktar azaltma konusunda yardımcı olan mülteci anlaşmasını nasıl etkileyeceği.

LONDON CAPITAL

*Siyasi bir çalkantı dönemi olacağından yatırımcıların lira ve lira cinsinden varlıkların çöktüğünü görmeye hazır olması gerekiyor.

UNICREDIT

*Dolar/yen kurunun 105'in altına düşmesi algının etkilendiğini gösteriyor.

*Olaylar büyürse TL üzerindeki etkileri ağır olur.

RABOBANK

*Piyasanın ilk tepkisi muhtemelen olumsuz olacaktır, ancak ordu yönetimin tam kontrolünü eline geçirse olacağı kadar değil.

*Kısa vadede belirsizliğin devam etmesiyle, yabancı yatırımcılar son birkaç haftadır iyi performans gösteren Türk varlıklarında pozisyonlarını azaltacaktır.

CROSSBORDER CAPITAL

*Son dönemde Türkiye'ye yabancı yatırım girişlerinde görülen güçlü toparlanma kesinlikle tersine dönecek ve kaçınılmaz bir şekilde piyasalarda baskıya neden olacak. 

RENAISSANCE CAPITAL

*Türkiye'nin yılın üçüncü çeyreğine ilişkin hikayesi sona erdi.

*Türkiye şu an için sıradan bir işlem; daha fazlası olması için sadece Erdoğan'ın siyaseti istikrara kavuşturması değil, ekonominin coşkusunu tekrar canlandırmak için ülkenin görünüme dair umutların yeşermesine izin vermesi gerekir.

*Gelişen piyasalar için risk iştahından faydalanacak daha iyi ve daha temel yollar olduğunu düşünüyoruz: Deflasyon etkisiyle faiz indirimlerine devam eden Rusya, Güney Afrika'da carry ve Brezilya gibi daha umut vadedici piyasalar.

EBURY

*Türkiye'de darbe girişimi özel finansman akımlarını etkileyebilir, ancak piyasa etkisi sınırlı olur.

*Finansal açıdan en büyük tehlike Türk bankalarının ve şirketlerin döviz finansmanına aşırı bağımlılığı.

*Nasıl olursa olsun sonuç kesin bir şekilde belirli olursa darbenin diğer tüm piyasalara etkisinin sınırlı olacağını düşünüyoruz. Ancak bu durum kesinlikle Türk hisseleri ve varlıkları için geçerli değil.

SEB

*Türkiye'de bir iç savaş görülmesi ihtimalinin azalmasıyla, haftasonu şartlar tekrar istikrara kavuşmaya başlarsa Pazartesi piyasalar açıldığında TL tekrar 2,90 seviyesine doğru toparlanabilir.

*Hükümet ülkenin kurumlarının tam kontrolünü ele geçirirse piyasa tepkisi küçük olur.

*Dolar/TL kuru 2,90 bölgesine dönse de, olayların devamında uzun süren bir belirsizlik dönemi gelebilir.

*Darbenin uzun vadeli etkileri negatif görülüyor; çünkü hükümetin daha otoriter olma ihtimali yüksek ve bu durum iş ortamına ve yatırım algısına zarar verecektir. Faizlerin de darbe öncesi seviyeye gelmesi uzun sürer.

 

Yukarı

Business HT×