BIST 100 9.693,46 % 1,77
USD/TRY 32,5355 % 0,02
EUR/TRY 34,7190 % 0,09
Piyasalar
9.693,46
% 1,77
32,5355
% 0,02
34,7190
% 0,09
1,0656
% 0,12
45,44
-0,05
2.391,93
% 0,54
87,29
% 0,21
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

'Küçükler BİST'in marka değerini düşürüyor'

BIST Yönetim Kurulu Başkanı Himmet Karadağ, küçük şirketlerin borsaya gelmesiyle borsanın ‘prestij katma’ özelliğini kaybettiğini belirterek, “O prestijin kaybolmaması için marka faklılaştırması yapılmalı" dedi

'Küçükler BİST'in marka değerini düşürüyor'
RAHİM AK - HABERTÜRK 15 07 2016, 06:30

Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Himmet Karadağ, borsaların şirketlere sunduğu en önemli avantajın borsaya kote şirketlerin prestiji olduğunu söyleyerek, “Biz gelişen işletmeler ve KOBİ’leri halka açarak borsanın bu prestij özelliğini ciddi anlamda zayıflattık. Alt pazarları ayırmışız ama iki büyüklük de aynı borsada işlem gördüğü için o borsanın prestiji ciddi zarar görüyor. Marka değeri yaralanıyor. O prestijin kaybolmaması için marka faklılaştırması yapmak gerekiyor. Şirketler borsada farklı markalarla isimlendirilebilir. Küçük şirketler Borsa İstanbul’da değil ama başka bir platform ismiyle de hayatlarına devam edebilir. Çünkü büyük şirketlerin sahipleri de bakkal ölçeğindeki şirketlerle aynı çatı altında olmak istemiyorlar” dedi.

Karadağ, Türkiye sermaye piyasasındaki en büyük sorunun ürün çeşitliliği ile birlikte derinlik problemi olduğunun altını çizdi.

Sermaye piyasalarını genişletmek için uygun ürün, vade ve ölçeğin önemli olduğunu anlatan Karadağ “Şirketlerin ürüne uygun ölçekte sermaye piyasalarına gelmesi gerekiyor. Bakkal ölçeğindeki şirketleri hisse piyasasına gelirse yeterli kurumsallaşma, düzenlemelere uyum kabiliyeti ve mevzuatı takip yeteneği bile yok. 2011’den sonra yaşadığımız sıkıntı bu oldu. Herkesin hisse senetleri piyasasına girme şartı yok. Birçok sermaye piyasası ürünü var. Borçlanma araçları, girişim sermayesi var. Varlığa dayalı menkul kıymet önerelim. Küçük şirketlerin kendileri buraya geleceğine girişim sermayesi şirketleri onlara yatırım yapıp büyütsün. Tüm dünyada KOBİ’lerin halka arzında kurumsallaşma problemi aşılamıyor” dedi.

‘DIŞARIDAN 100 MİLYAR DOLAR GELİR’

Proje finansmanının geliştirilmesi için diğer gerekçenin başta Körfez olmak üzere yabancı fonların milyar dolarlık yatırım ihtiyacı olduğunu kaydeden Karadağ’ın proje finansmanından beklentisi yurtdışından bu anlamda en az 100 milyar dolarlık bir yatırım çekilmesi.

Bu doğrultuda yatırım kuruluşlarıyla çalışmaya başladıklarını ifade eden Karadağ, “Dünya çapında popüler projemiz sermaye piyasasında değil. Örneğin şimdi herkes üçüncü havalimanını konuşuyor. Ancak bu projelere yatırım yapılamıyor. Yatırımcıların hangi alanlara yatırım yaptığını inceliyoruz. Ona göre ürünler dizayn edeceğiz” diye konuştu.

Karadağ ayrıca gelirleri de döviz bazında olan projeler için Dolar ve Euro bazlı yatırım araçları üzerinde çalıştıklarını anlattı.

Yukarı

Business HT×