BIST 100 9.030,21 % 2,54
USD/TRY 32,3205 % 0,09
EUR/TRY 35,0684 % -0,01
Piyasalar
9.028,19
% 2,51
32,3205
% 0,09
35,0684
% -0,01
1,0793
% -0,33
47,54
-0,39
2.196,20
% 0,06
86,49
% 0,46
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Brexit sonrası ilk faiz kararı

İngiltere Merkez Bankası Brexit kararı sonrası ilk faiz kararını açıkladı

Brexit sonrası ilk faiz kararı
BLOOMBERG NEWS 14 07 2016, 13:54

İngiltere Merkez Bankası, ülkenin Avrupa Birliği'nden ayrılması sonrası ilk toplantısında faizi sabit tuttu.

Banka varlık alım programının büyüklüğünü de 375 milyar sterlinde tuttu.

Banka kararı 1'e karşı 8 oyla aldı. Sadece bir üye faizlerin 25 baz puan düşürülmesi yönünde oy kullandı. Bankanın karar metninde birçok üyenin Ağustos ayında politikada gevşeme beklediği belirtildi. 

Faiz kararının ardından sterlin/dolar 1,32'den 1,34'e kadar yükseldi. 

Faiz kararıyla birlikte yapılan açıklamada üç hafta içerisinde ekonomiyi destekleyici bir hamle yapılabileceği ve 23 Haziran'da yapılan referandumdan çıkan Avrupa Birliği'nden ayrılma kararının ekonomiye etkilerinin anlaşılmasının ardından bir "önlemler paketi" açıklanabileceğini belirtildi.

Açıklamada, "Alınacak herhangi bir genişleme önleminin tam boyutu ve doğası Ağustos beklentileri ve enflasyon raporu çerçevesinde belirlenecek" dedi.

Brexit kararının arz, talep ve kur üzerindeki yansımalarının “dikkate değer şekilde daha düşük bir büyüme görünümüne ve Mayıs ayındaki enflasyon raporunda öngörülenden daha yüksek bir enflasyona” neden olabileceği belirtildi.

 

Ak Yatırım Küresel Piyasalar Araştırma Müdürü Okan Ertem, İngiltere Merkez Bankası oplantı tutanaklarında para politikası üyelerinin çoğunun Ağustos ayında gevşeme beklediklerini belirtmelerinin, 4 Ağustos’ta yapılacak bir sonraki toplantıda faiz indirimi ihtimalini güçlendirdiğini belirtti. 

Ertem, "Beklenen adımın gelmemesi nedeniyle BIST100’ün de içerisinde bulunduğu gelişmekte olan endekslerinde bir miktar satış gözlemliyoruz. Ancak Ağustos ayı faiz indirimi beklentisinin canlı kalması nedeniyle endekslerdeki düşüşler ve Sterlin’deki yükseliş kalıcı olmayabilir" değerlendirmesini yaptı.  

Salı günü Brexit sonrası durumla ilgili değerlendirmelerde bulunan İngiltere Merkez Bankası Başkanı Mark Carney, risk ortamının değiştiğini ve belirsizliğin arttığını söylese de bankaların durmunun ve kredi ortamının riskleri azaltmaya yardımcı olacağı vurgusunu yapmaya çalışmıştı.

Carney, Brexit kararı sonrası İngiliz ekonomisinin görünümünün kötüleştiğini ve yaz aylarında genişletici para politikaları sürdürmeleri gerekebileceğini ifade etmişti.

Parlamentoda soruları yanıtlayan Carney, referandum öncesi ayrılığın risklerine yönelik açıklama yaparak bağımsızlığından ödün verdiği eleştrilerine karşı da merkez bankasını savundu.

Faiz kararından önce yaptığı değerlendirmede Hermes Investmet Managament firması yetkilisi Neil Williams, değer kaybeden sterlinin tüketici fiyatlarında gözlemlenen enflasyon oranını Banka’nın yüzde 2’lik enflasyon hedefi doğrultusunda yukarı iteceğini, Sterlin’in Dolar’la eşitlenmesi durumunda ise enflasyonun bir sonraki Mayıs ayında yüzde 2,25 oranına yükselebileceğini öngörmüşti.

Bankanın enflasyon oranında gerçekleşmesi muhtemel keskin bir artışa odaklanmak yerine üretim ve istihdamı dengelemek amacıyla politika üretmesi bekleniyordu.

Yukarı

Business HT×