BIST 100 9.693,46 % 1,77
USD/TRY 32,5355 % 0,02
EUR/TRY 34,7190 % 0,09
Piyasalar
9.693,46
% 1,77
32,5355
% 0,02
34,7190
% 0,09
1,0656
% 0,12
45,44
-0,05
2.391,93
% 0,54
87,29
% 0,21
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Bernanke'den Japonya'ya deflasyona karşı çözüm önerisi

Bernanke Japonya'ya ilk kez Nisan ayından vadesiz tahvil önerisinde bulunmuş

Bernanke'den Japonya'ya deflasyona karşı çözüm önerisi
BLOOMBERG NEWS 14 07 2016, 11:05

Eski Fed Başkanı Ben Bernanke'nin bu hafta Japon yetkililerle yaptığı görüşmeler çok tartışıldı.

Tahvil traderları, hisse yatırımcıları ve ekonomisitler merakla Bernanke'nin ziyaretinde neler konuşuluduğuna ve Japonya'nın politikalarına nasıl bir etkisi olacağına ilişkin gelecek işaretleri bekledi.

Hafta boyunca gelen haberlerle, özellikle hükümetin satılmayacak vadesiz tahviller çıkarması ve Japonya Merkez Bankası'nın (BOJ) bu tahvilleri alması anlamına gelen "helikopter para" seçeneğinin tartışıldığına ilişkin beklentilerle, Japon hisseleri ralli yaparken, yen düşmüştü.

Japonya Başbakanı Shinzo Abe'nin baş danışmanlarından Etsuro Honda, Bloomberg'e verdiği röportajda görüşmelerle ilgili pek çok açıklamada bulundu.

Abe'yi ekonomi politikası hakkında öngörülerini sunan yabancı ekonomik uzmanlarla buluşturan Etsuro Honda, Bernanke'yle Nisan ayında Washington'da bir sattlik bir görüşme yaptıklarını ve o görüşmede Bernanke'nin helikopter paranın deflasyonu yenmek için en güçlü araç olabileceğini söylediğini iletti.

Eski Fed başkanının Japonya'da deflasyonun tekrar nüksedebileceği konusunda uyarıda bulunduğunu söyleyen Honda, Bernanke'nin vadesiz tahvillerin bu risk yenmek için en güçlü araç olduğunu düşündüğünü belirtti.

TOPLANTIDA NELER KONUŞULDU?

 

Honda, Japonya'nın helikopter parayı da içeren bir stratejiye halihazırda sahip olduğunu düşünse de, bu fikri Abe'ye iletmek istemiş ve Bernanke'den Abe ile Japonya'da bir görüşme gerçekleştirmesini talep etmiş. Geçtiğimiz baharda bu görüşmeler gerçekleşmese de, Bernanke BOJ Başkanı Haruhiko Kuroda ile Pazartesi bir öğle yemeğinde buluştu ve Salı günü Abe ve diğer yetkililerle bir toplantı gerçekleştirdi. Yetkililer arasında Koichi Hamada gibi etkili danışmanlar da bulundu.

Hamada'nın aktardıklarına göre, Bernanke, Salı günü gerçekleşen toplantıda, Japonya'nın Abenomics politikalarını mali teşviklerle destekleyerek sürdürmesi gerektiğini söyledi. Japonya'da hükümet sözcüsü Yoshihide Suga'ya göre, Bernanke Abe'ye, BOJ'un para politikasını daha fazla genişletmek için elinde hala araçların bulunduğunu söyledi. BOJ yetkilileri Kuroda ve Bernanke'nin görüşmesinin içeriğini açıklamadı.

Hamada, helikopter paranın Salı günü Bernanke ile gerçekleşen görüşmede gündeme gelmediğini söyledi. Suga, daha önce bir gazetede yer alan ve Abe'nin danışmanlarının helikopter para seçeneğini değerlendirdiğine yönelik haberi kabul etmedi.

Yukarı

Business HT×