BIST 100 9.079,97 % 3,10
USD/TRY 32,4322 % 0,27
EUR/TRY 35,0029 % -0,04
Piyasalar
9.079,97
% 3,10
32,4322
% 0,27
35,0029
% -0,04
1,0777
% -0,11
47,65
0,00
2.229,87
% 1,60
87,00
% 1,86
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Yatırımcıların Brexit yerine odaklanabileceği 5 yatırım stratejisi

Günlerdir piyasalara yön veren Brexit'ten korunmanın başka yolları da var

Yatırımcıların Brexit yerine odaklanabileceği 5 yatırım stratejisi
MARKETWATCH 13 07 2016, 15:27

23 Haziran'da yapılan referandumdan bu yana piyasaların en büyük gündemi İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden ayrılma kararı.

Tam kararın üzerine yazılmadık çizilmedik herhangi boyutu kalmadı galiba derken yeni bir açıyla yazılmış yeni bir yazı çıkıyor karşımıza.

Art arda gelen "Asıl risk kanalın öbür kıyısında" açıklamalarıyla İtalyan bankaları bir süredir sahne ışığına ortak olmaya çalışsa da Brexit ve etkileri analist raporlarından, yetkililerin açıklamalarından ve dolayısıyla haberlerden kolay kolay gitmeyecek gibi gözüküyor.

Ancak Marketwath yazarı Mitch Tuchman'a göre parasını korumak isteyen yatırımların bilmesi gereken başka şeyler var:

1) Tek hisse almayı bırakın.

20-30 yıl önce doğru hisseyi seçmek önemliydi, ancak artık doğru hisseyi seçmek için yeterince veri olmadığı kabul edilmiş durumda. Bazı hisseler çok iyi performans gösterirken, bazıları çok kötü olabiliyor. Kazandığınıza baktığınızda getirinin riski karşılamadığını görüyorsunuz. Endekse yatırım yapmak ise denge sağlayabiliyor: Bir yandan riski azaltıyor, bir yandan da yıllar için düzenli getiri sağlıyor.

2) Size hisse alsın diye yatırım fonlarına para vermeyi bırakın.

"Kartvizitinizde çok isim olması size süper güçler vermez" diyen Tuchman, fon yöneticilerinin de sizinle tamamen aynı sorunla karşı karşıya olduğunu söylüyor: Piyasa açısından önemli olacak bilgilere erişimin inanılmaz sınırlı olması. Yani herhangi fon yöneticisinin de ne zaman ve ne kadar yatırım yapmanız gerektiğini tahmin edebilme ihtimali aldıklara paralara değmeyebilir.

3) Yatırımlarınızı hemen çeşitlendirin.

Brexit karmaşasından çok zarar göreceğinden korkanların çoğu yatırımlarını yeterince çeşitlendirmemiş olanlar. Yeterince çeşitlenmiş yatırımlar bazı yatırımlarınız Brexit gibi gelişmelerden etkilense de, bazılarının onu dengelemesini sağlıyor.

4) Ne kadar ücret ödediğinizi sorgulamaya başlayın.

Daha çok getiri sağlamınızın önündeki en büyük engellerden biri ödediğiniz ücretler. Brexit'le ilgili nasıl pozisyon almış alırsanız olun, portföyünüzün yaklaşık yüzde 2'sini finansal danışmanlar ve aracı kurumlara verdiğinizde her yıl kaybetmeye devam edersiniz.

5) Kesinlikle daha fazla tasarruf edin.

Arka arkaya olumsuz haberler gelince bireysel yatırımcıların yatırım iştahı azalırken, haberler çok güzel olunca aşırı heyecanlanabiliyorlar. Ancak neredeyse kimse para biriktirmiyor. Ancak özellikle emeklilik birikimini değerlendirmek isteyen yatırımcıların önce ne kadar biriktirmesi gerektiğine odaklanması, sonra yükseliş beklentili ve riskli alanları değerlendirmesi daha mantıklı.

Yukarı

Business HT×