BIST 100 9.117,71 % 0,42
USD/TRY 32,3723 % 0,09
EUR/TRY 35,0394 % 0,06
Piyasalar
9.115,86
% 0,40
32,3719
% 0,09
35,0404
% 0,07
1,0798
% 0,09
47,66
0,01
2.229,87
% 1,60
87,00
% 1,86
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Türk bankalarını tehdit eden çifte tehlike

Türk bankaları terör olayları ve düşük enerji fiyatlarının oluşturduğu tehlikeyle karşı karşıya

Türk bankalarını tehdit eden çifte tehlike
ERCAN ERSOY - BLOOMBERG NEWS 13 07 2016, 10:15

Bir yandan yaşanan terör olayları bir yandan da enerji fiyatlarındaki düşüş, Türk bankaları için tehlikeli bir karışım oluşturuyor.

Bloomberg'ün Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'ndan (BDDK) derlediği verilere göre, ödemesi 3 aydan fazla geçen krediler Mayıs ayında yüzde 33 artış kaydederek beş yılın zirvesine tırmandı. Takipteki kredilere dahil olmak olmanın eşiğinde bulunan krediler 2016 yılının ilk çeyreğinde ikiye katlanırken, iflas erteleme başvuruları yüzde 63 yükseldi.

En kırılgan sektörler ise toplam kurumsal borçlanmanın yüzde 13'ünü oluşturan turizm ve enerji sektörleri. Ankara ve İstanbul'da gerçekleştirilen bombalı terör saldırılarının ziyaretçilerin gözünü korkutması ve düşen enerji fiyatlarından dolayı enerji şirketlerinin birleşme ve satın almaların sık yaşandığı dönemde aldıkları kredileri geri ödeme konusunda zorluk yaşamaları nedeniyle bu sektörlerdeki şirketlerin borçları en korunmasız borçlar arasında bulunuyor.

Dört yıldan uzun bir süreden bu yana görülen en güçlü çeyreklik büyümenin ardından ekonominin yavaşlamasıyla birlikte varlık kalitesinde de bozulma oldu. BGC Partners'a göre büyümenin düşük kalması, yerel paranın değer kaybı nedeniyle inşaat sektöründen perakendecilere kadar baskı yaratacağı gibi bankaların kârlarına da olumsuz yansıyabilir.

LİRA ETKİSİ

Bloomberg Intelligence analisti Tomasz Noetzel, Türk lirasındaki zayıflamanın da şirket kredilerinin yüzde 42'sini oluşturan döviz cinsinden banka kredileri üzerinde risk oluşturan bir başka unsur olduğunu söyledi.  2015'in başından bu yana dolara karşısında yüzde 19 değer kaybeden kur, bankacılık endeksinin de aynı dönemde yüzde 13 düşmesine neden oldu. Endeksteki düşüşe paralel olarak değerlemeler de düştü. Bankacılık endeksi gelecek gelirlerinin 6,85 katı seviyesinden işlem görürken bu oran MSCI Gelişen Piyasalar Bankacılık Endeksi için 8,1. 

"Sorunlu krediler hiçbir yavaşlama sinyali göstermiyor" diyen Noetzel, "Yavaşlayan ekonomik büyüme, yüksek faizler ve liranın durumu da pek yardımcı olmuyor" dedi.

Integras bankacılık analisti Ercan Uysal ise takipteki kredilerin artma ihtimalinin oldukça yüksek olduğunu söylese de, sermaye yapısının güçlü olduğuna dikkat çekerek, "Türkiye bankaları, kârlılıklarının önemli ölçüde olumsuz etkilenecek olmasına karşın, olası bir kredi şokunu karşılayabilecek genişlikte sermaye tamponuna sahipler” dedi.

SORUNLU ŞİRKETLER

Baskının büyük kısmı kredilerin yüzde 75'ini oluşturan şirket borçlarından geliyor. Perakende sektöründe sorunlu krediler Nisan ayında bir önceki yıla göre yüzde 54 yükselirken, inşaat sektöründe kötü kredi oranı yüzde 3,4'ten 4,2'ye çıktı.

BGC Partners bankacılık analisti Çağdaş Doğan, GSYİH'nin yeterince güçlü olduğu bir dönemde bile sorunlu kredilerde artış görülüyorsa, ikinci yarıda ekonomi yavaşlamaya başladığında durumun daha da endişe verici olabileceğini söyledi.

2015'in son çeyreğinde yüzde 5,7 olan büyüme, bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 4,8'e yavaşlamıştı. Bloomberg anketine katılan ekonomistler ikinci çeyrekte yavaşlamanın daha artmasını ve yüzde 3,2'ye gerilemesini bekliyor. 

ZİNCİRLEME ETKİ 

Şu ana kadar bankaların gelirlerinde büyük bir sıkıntı görülmedi. Hatta sektörün kârı ilk beş ayda yüzde 27 artmış durumda.

Ancak turizmde sektöründe sıkıntıların devam edeceği beklentisi önümüzdeki dönemde gelirlerin de etkilenebileceği endişelerine neden oluyor.

Deniz Yatırım analisti Sadrettin Bağcı, kredi ödeme zamanının turizm sezonunun Ekim'de son ermesinin ardından geldiğini, bu yüzden de asıl etkinin 2017'nin ilk çeyreği itibariyle görülebileceğini söyledi. Bağcı'ya göre, ulaşım, gıda ve inşaat gibi diğer sektörlerde görülmesi beklenen zincirleme etki de ikinci yarıda daha büyük bozulmalara neden olacak.

TÜSİAD ise yayınladığı bir çalışmada enerji şirketlerindeki risklere dikkat çekerek, şirketlerin borç yapılandırmalarına gidebileceğini söylemişti. Türkiye'nin enerji üretiminin yarısından fazlasını oluşturan doğalgaz fiyatlarında düşüşle baş etmeye çalışan şirketler bir yandan kredilerini yeniden yapılandırmaya çalışırken, bir yandan da 2000'li yılların başında kamu projelerinden aldıkları hisseleri elinden çıkarmaya çalışıyor. 

Sorunun hızlı bir çözümü olmadığını belirten Uysal, herkesin sorunları erteleyebileceği kadar ertelemeye çalışacağını ve ekonominin önümüzdeki birkaç yıl içinde toparlanmasını umduğunu söyledi.

 

Yukarı

Business HT×