BIST 100 9.693,46 % 1,77
USD/TRY 32,5881 % 0,18
EUR/TRY 34,8282 % 0,41
Piyasalar
9.693,46
% 1,77
32,5881
% 0,18
34,8282
% 0,41
1,0665
% 0,21
45,44
-0,05
2.391,91
% 0,54
87,37
% 0,30
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Küresel piyasalarda iyimserlik devam ediyor

Japonya'nın ekonomik teşvik paketi, İngiltere'deki belirsizliğin sona ereceğine ilişkin beklentilerle moral bulan piyasalarda olumlu hava devam ediyor

Küresel piyasalarda iyimserlik devam ediyor
BUSİNESSHT 13 07 2016, 06:43

Gelişmekte olan ülke borsaları bugün 8 ayın zirvesini görürken, dolar cinsi gelişen ülke tahvilleri ile ABD Hazine tahvilleri arasındaki getiri farkı bir yılın dip seviyelerine yakın seyrederek yatırımcıların yüksek getirili menkul kıymetlere artan ilgisine işaret etti.

Japonya'da Başbakan Abe'nin ekonomik teşvik talimatı ve İngiltere'de Theresa May'in başbakanlığın tek adayı olması dolayısıyla belirsizliğin dağılması sonucu olumlu bir ivme yakalayan küresel piyasalarda iyimserlik devam ediyor. 

İngiltere'de yarınki merkez bankası toplantısında faizlerin indirileceği ve Japonya'da ekonomiyi destekleyici yeni önlemler alınacağı beklentisi dünya borsalarını yükseltirken, ABD borsaları da ülkede faizlerin bu yıl artırılmasının son derece düşük olduğu beklentisiyle yükseliyor.

ABD ve Almanya'daki tahvil getirileri son günlerde gördüğü dip seviyelerden hafif de olsa yükselirken, Almanya'nın ilk iskontolu tahvil ihracının sonuçları devlet borçlanmalarında sıfıra yakın getirilerin bir süre daha devam edeceği izlenimini kuvvetlendiriyor.

ABD'li banka Citi'nin müşterilerine gönderdiği değerlendirmede, "Reel parası olan yatırımcılar portföylerindeki menkul kıymetlerin vadesini artırmak zorunda, bunun ... gelişmekte olan piyasalara da yansıması olabilir" denildi.

Citi, farklı ülkelerden 2 trilyon dolar tutarında devlet tahvilini izleyen WGBI endeksine dahil olan Polonya, Güney Afrika ve Meksika tahvillerinin en yoğun para girişiyle karşılaşabileceğini belirtti.

Gelişmekte olan ülke borsaları yüzde 0,5 ile art arda beşinci günde de yükselirken, İngiltere'nin AB'den ayrılma kararı aldığı referandum sonrası dip seviyelere kıyasla yüzde 8 yükseliş kaydetmiş oldu.

Küresel risk iştahının yükselmesiyle moral bulan Türk Lirası varlıklar da yatay seyrini devam ettiriyor. 

Dün 2,89'un altına kadar gevşeyen dolar/TL 2,90 liradan işlem görüyor. 

BIST 100 endeksi yüzde 0,22 yükselişle 81 bin 321 puandan günü tamamladı

Bloomberg HT'deki Akıllı Para programında Hande Demirel'in sorularını yanıtlayan BGC Partners Genel Müdürü Ali Rıza İncekara hisse senedi piyasası için bir parça daha yer olduğunu belirtti. İncekara, "Bu, düşen faizlerin bir sonucu diye düşünmek lazım. Geçen dönemde artmış olan gelişen ülke faiz oranlarının aşağı gelmesi, gelişmiş ülkelerin faizlerinin de artık daha fazla yukarı çıkmayacağına biraz daha inanılması özellikle gelişen ülke hisse senedi piyasalarına destek oldu. Burada tabii değerlemelerin de önemi var" dedi.

ALTIN

Brexit ile ilgili belirsizliklerin ortadan kalkmasına yönelik gelişmeler, belirsizlik beklentisiyle yatırımcıların güvenli liman olarak sığındığı altında fiyatların baskılanmasına neden oldu. 

Spot altının onsu 1.337 dolar seviyesine geldi. Altın Pazartesi günü yüzde 1,7 gerileyerek 24 Mayıs'tan bu yana en büyük günlük düşüşünü kaydetmişti.

PETROL

Petrol fiyatları, ABD'de petrol stoklarının düştüğünü gösteren özel sektör verisi sonrası, küresel arz fazlasına ilişkin endişelerin artması ile birlikte, son üç ayın en güçlü yükselişinin ardınan geri çekildi.

Batı Teksas petrolü (WTI), 63 sent düşüşle varil başına 46.17 dolara kadar düştü. Brent ise yüzde 3,28 düşerek varil başına 46,90 dolara kadar indi.

ASYA HİSSELERİ

Asya hisse senetleri, Japon yeninin kayıplarını genişletmesi ile birlikte Brexit kayıplarını geri alması ve petroldeki yükselişin desteği ile emtia üreticilerine gelen alışların ardından yükselişini üçüncü güne taşıdı ve küresel hisse senetlerindeki ralliyi takip etti.

MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.2 yükselerek Tokyo saati ile 09:01'de 132.06 puana çıktı.

Yukarı

Business HT×