BIST 100 9.939,36 % 2,29
USD/TRY 32,4447 % -0,28
EUR/TRY 34,7788 % -0,56
Piyasalar
9.939,73
% 2,29
32,4458
% -0,28
34,7630
% -0,60
1,0706
% -0,23
44,70
-0,19
2.341,61
% 0,39
89,51
% 0,56
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Bayram dönüşü yatırımcıları bekleyen 3 yeni endişe

Yatırımcılar bayram tatilindeyken küresel piyasaların gündemine Brexit endişeleri damga vurdu

Bayram dönüşü yatırımcıları bekleyen 3 yeni endişe
08 07 2016, 09:30

Türkiye'de yatırımcılar ve analistler üç günlük bayram tatilinden döndüklerinde karşılarında çok daha gergin bir piyasa buldular.

Son üç günde gelen yeni haberler hem küresel piyasalarda sert korku satışları görülmesine neden oldu, hem de yatırımcıların orta vadede çok konuşulacak risklere odaklanmaya başlamasının önünü açtı.

İşte son 3 gündür yatırımcıların kafasını en çok kurcalayan sorular:

1) İNGİLTERE'DE EMLAK FONLARINDAN ÇIKIŞ 

İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden ayrılma kararı sonrası yatırımcıların emlak varlıklarını elinden çıkarmaya devam etmesinin yarattığı sarsıntı nedeniyle bu hafta yedi emlak fonu işlemleri durdurdu.

Analistlerin ülkenin AB’den çıkışından sonraki üç yıl içinde ofis fiyatlarının yüzde 20’ye kadar düşebileceği yönündeki uyarılar, yatırımcıların İngiliz emlak fonlarından parasını hızla çekmeye başlamasına neden oldu.2007-2008 krizleri sırasında da emlak fonları benzer şekilde sarsılmış ve işlemleri durdurmak zorunda kalmıştı. Bu da İngiltere’de emlak fiyatlarının zirve noktasından yüzde 40 düşmesine sebep olmuştu.

2) İTALYAN BANKALARI

Piyasaların en önemli gündem maddesi ise sorunlu kredilerle başı dertte olan İtalyan bankaları oldu.

360 milyar euroluk sorunlu kredileri bulunan İtalyan bankaları, Brexit sonrası oluşan belirsizliğin de etkisiyle şu anda Avrupa’nın geleceğine ve finansal sistemin istikrarına dair en büyük risklerden biri olarak görülüyor.

AB karşıtı Beş Yıldız Hareketi'nin yükselişiyle ülkenin bankacılık sistemi üzerindeki belirsizliklerin arttığına yönelik endişeler büyürken, Societe Generale yönetim Kurulu Başkanı Lorenzo Bini Smaghi'nin İtalyan bankalarında yaşanacak bir krizin Avrupa’nın geri kalanına yayılabileceği uyarısında bulunması bu hafta piyasaları iyice hareketlendirdi.

Matteo Renzi başbakanlığındaki İtalyan yönetimi kredileri kurtarmak için kamu parasını kullanmak istiyor. Bu sayede bankaların tahvil ve hisse sahipleri olan sıradan vatandaşların büyük kayıplar yaşamasının önünde geçmeyi hedefliyor. Ancak Avrupalı yetkililerin sorumluluk paylaşımı konusundaki itirazları yüzünden anlaşmanın tıkandığı belirtiliyor.

HSBC Portföy Yönetimi Stratejisti İbrahim Aksoy da bugünkü notunda, "Brexit referandumundan sonra küresel piyasalarda Fed’in çok daha geç faiz artıracağı beklentilerinin desteklediği ralli sonrasında bu hafta İngiltere’de bazı emlak fonlarından çıkışların durdurulması ve önemli bir İtalyan bankasının sorunlu kredilerine dair kaygılar küresel piyasalarda risk alma iştahının düşmesine neden oldu" dedi.

3) BÜYÜME ENDİŞELERİ

Ziraat Yatırım analistleri Avrupa ekonomisine dair büyüme endişelerinin de bu hafta özellikle Alman değer zincirindeki Doğu Avrupa kurlarını ve Türk Lirasını olumsuz etkilediğini belirtti.

Euro Bölgesi'nde, özellikle Almanya'da açıklanan sanayi verilerinin zayıf kalmasının bu korkularda etkili olduğunu belirten analistler, "Brexit sonrasında otoritelerin destekleyici duruşu nedeniyle gelişmekte olan ülkeler için olumlu ortam belirmişti. Ancak Almanya'dan gelen veriler büyümenin sorgulanmasına neden olunca çeşitli Gelişmekte Olan Ülke varlıkları satışla karşılaştılar" dedi.

Yukarı

Business HT×