BIST 100 9.109,52 % 0,33
USD/TRY 32,3726 % 0,09
EUR/TRY 35,0215 % 0,01
Piyasalar
9.103,84
% 0,26
32,3723
% 0,09
35,0339
% 0,05
1,0797
% 0,08
47,66
0,01
2.229,87
% 1,60
87,00
% 1,86
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Tarımdışı istihdam öncesi bilmeniz gereken 4 şey

Gözler bugün açıklanacak tarımdışı istihdam verilerinde

Tarımdışı istihdam öncesi bilmeniz gereken 4 şey
BUSINESSHT 08 07 2016, 09:04

Yatırımcıların ABD'de istihdam piyasasının ne durumda olduğunu görmesine olanak sağlayacak olan ABD tarım dışı istihdam verileri bugün açıklanıyor.

Bloomberg anketine göre, analistlerin beklentisi Haziran ayında 180,000 kişilik bir istihdam artışı görmek. Fakat Mayıs ayında karşılaşılan olumsuz sürprizden dolayı yatırımcılar temkinli. 

İşte Türkiye piyasalarına olası etkisinden Fed endişelerine veriler öncesi bilmeniz gerekenler:

1) KALICI DÜŞÜŞ MÜ, GEÇİCİ DÜZELTME Mİ?

Tarımdışı istihdam Nisan'da 123 bin arttığında ABD işgücü piyasasının ne kadar güçlü olduğuna dair endişeler filizlenmeye başlamıştı. Ancak Mayıs'ta artış sadece 38 binde kalınca bu endişeler büyük bir korkuya dönüştü.

Haziran verilerinde cevabı aranacak en önemli soruyu aslında geçen ay Fed Başkanı Janet Yellen sormuştu: "Nisan ve Mayıs aylarında işe alımlarda görülen ciddi yavaşlama ekonominin geneli için kalıcı bir yavaşlama alameti mi? Yoksa istihdam artışları bu yılın başına ve 2015'te yakaladıkları güçlü ivmeyi tekrar yakalayacaklar mı?"

Üçüncü ay üst üste verinin beklentilerin altında kalmasının ekonomik yavaşlama hatta resesyon korkularını iyice tetikleyebileceği düşünülüyor. Ancak güçlü bir toparlanma bu korkuları dindirebilir.

2) VERİZON GİZEMİ ÇÖZÜLECEK

Haizran'daki şok düşüşün en önemli nedenlerinden birinin ABD'li telekom şirketi Verizon'daki grev olabileceği hesaplanıyordu. Şirket verinin kapsadığı dönemde 35 bin kişiyi işten çıkarmıştı. Ancak geçen ay bu çalışanlar tekrar işe başladığından aynı nedenle Haziran verisinde bir iyileşme olabilir.

3) DÜŞÜK VERİ RİSK İŞTAHI GETİRMEYEBİLİR

Daha önceki verilerde tarımdışı istihdam verisinin beklentilerin altında kalması Fed'in faiz artımını erteleyeceği beklentilerini tetikleyerek riskli varlıklarda yükselişe neden oluyordu.

Ancak ekonomistler bu kez ABD ekonomisi için olumsuz sinyallerin aynı tepkiyle karşılaşmayabileceği konusunda uyarıyor.

Analistlere göre özellikle Brexit şokunun hala etkisini gösterdiği düşünülürse, verinin yatırımcılar için asimetrik riskler taşıdığı belirtiliyor.

Bank of America Merrill Lynch döviz stratejisti Athanasios Vamvakidis, piyasaların zaten Brexit riskleri nedeniyle Fed'in beklemede kalacağını fiyatladığını, beklentilerin alatında kalan bir verinin risk algısını sert bir şekilde etkileyebileceğini söyledi.

4) TÜRK VARLIKLARI NASIL TEPKİ VERECEK?

Ak Yatırım'dan Okan Ertem, "Tahmin edilmesi oldukça zor olan tarım dışı istihdam artışı verisinde beklentiler üzerinde bir veri gelmesi durumunda Dolar/TL 2,96 direncine doğru hareket edebilir. Beklentilerin dahilinde bir sonuç ise geçtiğimiz ay yaşanan aşağı yönlü sürpriz sonrası toparlanmaya işaret edeceğinden Dolar/TL üzerinde sınırlı pozitif etki yapabilir" dedi.

"FED'in bilinmeyen bir tarihte faiz artırabilmesi ile hiç artıramaması arasındaki adım olan NFP (tarımdışı istihdam) gününe geldik" diyen İş Yatırım Uluslararası Piyasalar Müdürü Şant Manukyan ise, "160 binin altında her rakamı zayıf kabul etmemiz gerekiyor. Piyasa da bu yönde tepki verecektir" değerlendirmesinde bulundu.

 

Yukarı

Business HT×