BIST 100 9.716,77 % -0,05
USD/TRY 32,5611 % 0,07
EUR/TRY 34,9521 % -0,06
Piyasalar
9.716,77
% -0,05
32,5611
% 0,07
34,9521
% -0,06
1,0730
% 0,00
44,89
-0,46
2.331,75
% -0,03
89,01
% 1,12
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Küresel bankalarda kan gölü

Dünyanın en büyük 20 bankasının değeri yıl başından bu yana 465 milyar dolar düştü

Küresel bankalarda kan gölü
WSJ 07 07 2016, 12:51

Büyük bankalar hisselerinde yaşanan sert kayıplar nedeniyle yıl başından bu yana yaklaşık yarım trilyon dolar kaybetti.

2016’nın başından bu yana dünyanın en büyük 20 bankasının toplam piyasa değeri yüzde 25 düştü. FactSet verilerine göre, toplam kayıp 465 milyar dolar seviyesinde.

Son günlerde özellikle Brexit'in etkisiyle başta Avrapa bankaları borsada sert kayıplar yaşamıştı. Ancak Wall Street Journal'ın haberine göre, tek suçlu Brexit değil. İngiltere Avrupa Birliği’nden ayrılmaya karar verdiğinden bu yana banka hisselerinin çakıldığı doğru. Ancak Çin ekonomisi, ABD faizlerinin seyri, petrol fiyatları gibi piyasaları baskılayan bir dizi faktörün etkisiyle bankalarda değer kaybı yılbaşından bu yana sürüyordu.

Dolar cinsinden bu yılın en büyük kaybedeni piyasa değerinin yaklaşık üçte ikisini kaybeden İtalyan UniCredit oldu. Royal Bank of Scotland yüzde 56 düşerken, Credit Suisse, Deutsche Bank ve Barclays yarı yarıya geriledi.

En az düşenler ise sadece yüzde 10 değer kaybeden J.P. Morgan Chase ve Industrial and Commercial Bank of China (ICBC) oldu.

UFUKTA DAHA DERİN SORUNLAR

WSJ'nin haberinde yaşanan bu düşüşelerin yol açması beklenen sorunlar da ele alınıyor.

Habere göre en önemli etkilerden biri bankaların sermaye yapılarında görülebilir. Hisse fiyatlarında yaşanan sert düşüşlerin bankaların bilançolarını güçlendirmek için gereken sermaye artırmalarını çok daha zor ve pahalı hale getirmesi bekleniyor.

Aynı derecede endişe verici bir başka durum ise piyasa değerlerinde yaşanacak ciddi düşüşlerin banka yöneticilerinin beklemeye geçmesine neden olabilecek olması. Yöneticiler satabilecekken hisse satmak yerine, fiyatların toparlanmasını bekleyebilirler; ancak hisseler daha düşerse kendileri çok daha kötü bir durumda bulabilirler.

Aynı zamanda hisseler düştükçe çalışanlar da hareketlenmeye başlayabilir. Hisse opsiyonları veya sınırlı hisselerden oluşan tazminat paketlerinin aniden çok daha az çekici gelmesi beklenebilir.

Şartlar böyle olmasına rağmen pek çok banka sermaye artırımına ihtiyaç duymadığını söylüyor. Fakat değerlemeler yatırımcıların o kadar da rahat olmadığını gösteriyor. Örneğin UniCredit defter değerinin yaklaşık yüzde 21 altında işlem görüyor. Bu oran Deutsche Bank'ta ise yüzde 26, yani küresel krizin en karanlık günlerinde olduğu seviyelerde. En büyük 20 içinde defter değerinin üzerinde işlem gören tek banka ise Wells Fargo.

Bankalarının defter değerinin altında işlem görüyor olması yatırımcıların banların sermeye gücü konusunda soru işaretleri olduğunun önemli bir göstergesi. Aynı zamanda piyasaların bankaların gelecek karlılıkları ve getiri sağlama kapasiteleri konusunda endişeli olduğuna işaret ediyor.

Son günlerde tahvil faizlerinde yaşanan sert düşüşler ise karlar üzerindeki baskıyı iyice artıracak gibi gözüküyor.

 

 

Yukarı

Business HT×