BIST 100 9.716,77 % -0,05
USD/TRY 32,5570 % 0,06
EUR/TRY 34,9615 % -0,03
Piyasalar
9.716,77
% -0,05
32,5484
% 0,03
34,9562
% -0,05
1,0731
% 0,01
44,89
0,00
2.339,87
% 0,32
89,53
% 0,58
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Cari açıkta iki zıt kutup

Merkez Bankası Ödemeler Dengesi Raporu'na göre dış ticaretteki iyileşme cari işlemler dengesini desteklerken, seyahat gelirlerindeki düşüş bu olumlu etkiyi sınırlandırdı

Cari açıkta iki zıt kutup
AA 01 07 2016, 15:32

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) cari işlemler açığının 2016 yılı ilk çeyreğinde daralma eğilimini devam ettirdiğini, dış ticaret dengesindeki iyileşmenin, cari açıktaki iyileşmenin temel nedenini oluşturduğunu bildirdi.

TCMB, 2016 yılı 1. çeyrek dönemine ilişkin Ödemeler Dengesi Raporu'nu yayımladı.

Rapora göre cari işlemler açığı, 2016 yılı ilk çeyreğinde daralma eğilimini devam ettirdi.

Dış ticaret dengesinde iyileşme, cari açıktaki iyileşmenin temel nedenini oluşturdu. Hizmetler dengesi ise net seyahat gelirlerinde ortaya çıkan düşüşün etkisiyle cari açığın azalma eğilimine yaptığı olumlu katkıyı azalttı.

Altın hariç ihracat yılın ilk çeyreğinde azalış eğiliminde oldu. Avrupa Birliği ülkelerine yapılan ihracat artarken, jeopolitik ve ekonomik gelişmeler nedeniyle Irak’a ve Rusya’ya yapılan ihracatın yüksek oranda gerilemesi, ihracatın bu çeyrekte azalmasına neden oldu.

Diğer taraftan, uzun bir dönemdir düşüş eğilimde olan bavul ticareti gelirleri, düşük bazında etkisi ile, geçen yılın aynı çeyreğine göre artış gösterdi. Altın ihracatı ise geçen senenin aynı dönemine göre altın fiyatlarına bağlı olarak düşüş gösterdi.

Altın hariç tutulduğunda, ithalat 2014 yılının üçüncü çeyreğinde başlayan azalış eğilimine bu yılın ilk çeyreğinde de devam etti. Düşen enerji fiyatlarının enerji ithalat faturasını düşürmesi, ithalattaki gerilemenin temel nedenini oluşturdu.

Altın ithalatı ise, bu çeyrekte bir önceki yılın aynı
çeyreğine göre bir miktar arttı.

SURİYE'NİN OLUMSUZ ETKİSİ AYRIŞTIRICI OLDU

Rapora göre cari işlemler hesabının dış ticaretten sonra en önemli belirleyicisi olan hizmetler kalemi, yılın ilk çeyreğinde, net seyahat gelirlerindeki gerilemeye bağlı olarak azalma eğiliminde oldu.

2016 yılının ilk ayında küresel iktisadi faaliyetteki zayıf seyrin ve ayrışmanın devam etmesinin yanı sıra, para politikalarındaki belirsizliklerin yol açtığı finansal oynaklık, küresel risk iştahının olumsuz seyretmesine neden oldu.

Öte yandan, ABD Merkez Bankasının (Fed) faiz artırımlarında hızlı davranmayacağı beklentisi ile şubat ayından başlayarak küresel risk iştahında göreli bir iyileşme görüldü.

Diğer taraftan, Suriye’de süregelen olumsuz jeopolitik siyasi gelişmelerin bu dönemde de yoğun olarak devam etmesi, finans hareketlerine etki eden ülkeye özgü ayrıştırıcı bir unsur olarak öne çıktı.

Ödemeler dengesi finans hesabına ana başlıklar itibarıyla bakıldığında, doğrudan yatırım girişlerinde bu çeyrekte, geçen yılın aynı döneminin aksine büyük işlemlerin olmaması, doğrudan yatırım girişlerinin 2015 yılının ilk çeyreğine göre düşüş göstermesine neden oldu.

Portföy yatırımlarında ise yılın ikinci ayıyla birlikte, küresel risk iştahındaki toparlanmaya paralel, giriş yönlü hareket gözlendi. Diğer yatırım girişlerinde ise bankacılık sektörüne girişler bir miktar gerilerken, diğer sektörlerin yurt dışı borçlanmaları artarak devam etti.

Finansman unsurlarının kalitesi yönünden bakıldığında; rezerv yeterlilik oranları ve gelişmekte olan ülkelere (GOÜ) yönelen sermaye akımlarında Türkiye’nin payı bir yıl öncesine göre gerilerken, diğer tüm unsurlar bir yıl öncesine göre aynı kalmış veya bir miktar iyileşme gösterdi.

Yukarı

Business HT×