BIST 100 9.884,15 % 1,72
USD/TRY 32,5560 % 0,06
EUR/TRY 34,9596 % -0,04
Piyasalar
9.886,17
% 1,74
32,5559
% 0,06
34,9637
% -0,03
1,0729
% -0,01
44,89
0,00
2.347,43
% 0,64
89,38
% 0,42
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Rusya'dan Türkiye'ye 5 müjde

Erdoğan-Putin görüşmesinde ilişkilerde yeni bir sayfa açma kararı alınmasıyla Rusya kanadından önemli adımlar geldi

Rusya'dan Türkiye'ye 5 müjde
BUSINESSHT 30 06 2016, 16:30

Dün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in görüşmesinin ardından bugün Rusya tarafından kopan ilişkilerin tamirine yönelik önemli adımlar geldi.

UÇUŞLAR BAŞLIYOR

Rus Ulaştırma Bakanlığı'nın yaptığı açıklamaya göre, Rusya'dan Türkiye'ye tarifesiz uçuşlar başlıyor.

Putin dün Erdoğan'la görüşmesi sonrası yaptığı açıklamada, Türkiye ile ticari ilişkilerin tekrar başlatılması ve Rus turistlerin Türkiye'yi ziyaretini kısıtlayan koşulların kaldırılması için Rus hükümetine talimat vereceğini söylemişti.

Erdoğan da, "Turizmle ilgili adımları süratle atma kararı aldık. Kendileri de bakanlar kuruluna başkanlık ederek talimatı verdi" demişti.

Kasım ayında uçağın düşürülmesiyle Rusya'nın, gelen turistler içerisinde Almanlardan sonra en büyük paya sahip olan vatandaşlarına Türkiye'ye gitmeme uyarısında bulunması, Türkiye'nin turist sayısı ve gelirlerinde ciddi kayıplara neden olmuştu.

Dün açıklanan verilere göre, Rusya'dan gelen ziyaretçi sayısı Mayıs'ta yüzde 92 düşüşle 41.004 kişiye geriledi. İlk beş aydaki düşüş ise yüzde 83 oldu.

TÜRK MEYVE-SEBZESİ RAFLARA DÖNÜYOR

Rusya 1 Ocak 2016 itibari ile Türkiye'den bazı meyve ve sebzelerin ithalatına bir dizi yasak getirmişti. Başta portakal, mandalina, üzüm, elma, armut, kayısı, şeftali, nektarin, erik, çilek, domates, soğan, karnabahar, brokoli ve salatalık ithalatı yasaklanmıştı.

Erdoğan-Putin görüşmesinin ardından ise Rus Tarım Bakanlığı temsilcisi haber ajansı Ria Novosti'ye yaptığı açıklamada, "Türk ürünlerin Rusya pazarına dönmesi otomatik olarak teklifleri artıracak ve bu nedenle meyve ve sebze de fiyatlarda düşüş bekleyebiliriz" dedi.

Öte yandan Rusya'daki büyük market zinciri temsilcileri Türk sebze meyvesinin üzerindeki ithalat yasağının kaldırılması ile birkaç hafta içinde ürünlerin Rusya'daki market raflarında yerini alabileceğini bildirdiler.

İNŞAATÇILARA YEŞİL IŞIK

Rusya Başbakan Yardımcısı Dimitri Kozak, Türk inşaat şirketlerine getirilen kısıtlamaların kalkmasına yönelik teklifin iki hafta içerisinde hazırlanacağını belirtti.

Kozak, Rusya’nın başkenti Moskova’da gazetecilere yaptığı açıklamada, Türk inşaat şirketlerine getirilen kısıtlamalara yönelik teklifin önümüzdeki iki hafta içerisinde hazırlanacağını söyledi.

TÜRK AKIMINDA DEVAM SİNYALİ

Rusya Enerji Bakanı Alexander Novak, Türkiye'nin de dahil olduğu Türk Akımı doğalgaz boru hattı projesi üzerinde çalışmaya devam etmeye hazır olduğunu söyledi.

TASS haber ajansına göre Novak, asıl olayın Avrupa ve Türkiye'nin hazır olup olmadığını belirtti.

Kremlin'den erken saatlerde yapılan açıklamalarda bu Türk Akımı'nın devam edip etmeyeceğini söyleyebilmek için henüz erken olduğu belirtilmişti.

Rusya, Güney Avrupa'ya Türkiye üzerinden doğalgaz ihracatını artırmayı hedefleyen Türk Akımı projesine dair görüşmeleri geçtiğimiz Kasım ayında Türkiye'nin Suriye sınırında bir savaş uçağını düşürmesinin ardından askıya almıştı.

Güney Akımı projesi de Avrupa Birliği'nin rekabetle ilgili belirli itirazlarının ardından 2014 yılının sonlarına doğru askıya alınmıştı.

NÜKLEERDE SÜREÇ HIZLANABİLİR

Rusya'nın Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) temsilcisi, Rusya-Türkiye ilişkilerinin normalleşmesiyle beraber Akkuyu nükleer santralindeki çalışmaların devam edebileceğini belirtti.

Diplomatik krizin ardından Akkuyu Nükleer AŞ’de ortaya çıkan finansman krizini aşmak için ortaklık formülünü gündemine aldığı belirtiliyordu. Rusların yüzde 49 oranında hisse satışı için Cengiz İnşaat’la görüştüğü kulislere yansımıştı.

Cengiz Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Cengiz, “Rusların teklifi herkese açık, herkesle görüşüyorlar. Biz de alıcı teklif daha sunmadık ama işin içerisindeyiz. Rusların bize teklif etmelerinin sebebi de kara kaşımız gözümüz değil, işi biliyoruz diye bize geliyorlar” demişti. 

 

Yukarı

Business HT×