BIST 100 9.786,37 % 0,66
USD/TRY 32,5016 % -0,20
EUR/TRY 34,9477 % 0,27
Piyasalar
9.786,37
% 0,66
32,4967
% -0,22
34,9358
% 0,24
1,0726
% 0,25
44,84
-0,51
2.324,98
% 0,38
88,08
% 0,07
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Tarihi Türkiye-İsrail anlaşmasının detayları

Başbakan Binali Yıldırım, Türkiye ile İsrail arasındaki anlaşmanın detaylarını açıklıyor...

Tarihi Türkiye-İsrail anlaşmasının detayları
HABERTÜRK 27 06 2016, 13:01

Başbakan Binali Yıldırım, Türkiye ile İsrail arasındaki anlaşmanın detayları ile ilgili İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile birlikte eş zamanlı olarak açıklamalarda bulundu.

Başbakan Yıldırım'ın açıklamalarında öne çıkan noktalar şunlar oldu:

"Mutabakat metni iki tarafca uzlaşıldı ve parafe edildi.

İlişkilerin normale dönmesine ilişkin süreç başlamış oldu.

Yarın, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarımız ve muhatabı tarafından imzalanacak. Bundan sonra da onay süreçleri var. Meclis'te tamamlanacak.

Akabinde de karşılıklı büyükelçiler faal hale gelecek.

31 Mayıs 2010 tarihinde insani yardım taşıyan Mavi Marmara gemisine yapılan baskın sonucu diplomatik ilişkilerimizi askıya almıştık.

2013 Mart ayında Netanyahu, Cumhubaşkanımızı arayarak özür dilemişti. Böylece bu anlaşmaya giden yolda ilk adım atılmıştı.

Ancak Türkiye'nin şartları özürle sınırlı değil, iki şartı daha vardı. Bir tanesi özellikle Filistin'e uygulanan ambargoların hafifletilmesi ve insani yardımların, yatırımların önünün açılması.

Diğer konu da Mavi Marmara baskınında hayatını kaybeden vatandaşlarımıza tazminat ödenmesi.

Bu iki hususta da mutabakat metninde karar alındı. Hayatını kaybeden vatandaşlarımızın yakınlarına 20 milyon dolar tazminat ödenecektir.

Bu mutabakatın uzun sürmesinin nedeni, Gazze'de yaşayan Filistinlilerin günlük yaşamda karşı karşıya kaldıkları zorluklardır.

Bu hususta uzun uzun görüşmeler yapıldı ve nihayet burada bir karara varıldı.

Bu amaca yönelik olarak cuma günü ilk gemimiz 10 bin tonu aşkın insani yardımla Aştot Limanı'na hareket edecektir. Böylelikle Türkiye önceliğiyle kalkmış oluyor.

Gazze bölgesi başta olmak üzere elektrik ve su ihtiyacı için çalışmalara başlanacak.

Filistin-Türkiye Dostluk Hastanesi'nin hizmete alınması için anlaşılan diğer bir husus. TOKİ'nin Gazze'de konut projesinin önü de açılmış oluyor.

Sanayi bölgesinin hızlandırılması için mutabakata varıldı.

Filistinli kardeşlerimizin nefes almasını bu mutabakatla sağlıyoruz. Türkiye, Filistin'in haklı davasının arkasında olacak. 

Bu mutabakatla İsrail ile ilişkiler normalleşmiş oluyor.

Filistin'e topyekun uygulanan ambargo büyük ölçüde kalkmış oluyor. Mavi Marmara'da hayatını kaybeden vatandaşlarımıza tazminat şartı yerine gelmiş oluyor. İsrail'in 2010'daki bu baskından özür dilemesi sağlanmış oluyor.

Bu görüşmelerde kurumlarımız çok büyük gayret gösterdi, teşekkür ediyorum.

En büyük iradeyi ortaya koyan, Sayın Cumhurbaşkanımıza da şükranlarımızı sunuyoruz. 

NETANYAHU: GAZZE'NİN DENİZDEN ABLUKASI DEVAM EDECEK

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu siyasi ve diplomatik ilişkilerin normalleşmesi için Türkiye ile yapılan anlaşmaya rağmen İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik deniz ablukasının süreceğini söyledi.

Netanyahu İtalya'nın başkentinde yapılan basın toplantısında 10 Türkün İsrail güçleri tarafından 2010 yılında öldürülmesinin ardından durma noktasına gelen ilişkileri tekrar canlandıracak anlaşmanın ardından Hamas tarafından yönetilen Gazze'ye yönelik "savunma amaçlı deniz ablukasının" süreceğini söyledi.

Netanyahu İsrail'in limanları üzerinden Gazze'ye insani yardım gönderilmesine ise devam edileceğini belirtti.

Netanyahu, "Bizim için en önde gelen güvenlik konusu buydu. Bu konuda taviz vermedim. (Abluka) konusu Hamas'ın tekrar güçlenmesini önlemek için hayati öneme sahip ve devam edecek" dedi.

Netanyahu anlaşmanın İsrail doğalgazının Avrupa'ya Türkiye üzerinden sevk edilmesinin de önünü açtığını belirtti.

ANLAŞMA DÜN SONUÇLANDIRILMIŞTI

Türkiye ile İsrail arasındaki ikili ilişkilerin normale dönmesi hakkındaki mutabakat dün Roma'da sonuçlandırılmıştı.

İsrail'in 2010 yılında Mavi Marmara gemisine yaptığı ve 10 kişinin ölümüne neden olan baskın nedeniyle bozulan ilişkilerin düzelmesi kapsamında İsrail'in Mart 2013'te Türkiye'den özür dilediğini hatırlatan üst düzey bir Türk yetkili, dün varılan mutabakat kapsamında İsrail'in Mavi Marmara saldırısında hayatını kaybedenlerin ailelerine tazminat ödemeyi ve Türkiye'nin Gazze'deki insani duruma müdahalesini kabul ettiğini söyledi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ülkesinin Türkiye ile ilişkilerin normalleştirilmesi hususunda vardığı anlaşmanın çok önemli bir adım olduğunu ve ekonomileri için büyük etkiler yaratacağını söylemişti. 

Görüşmeye ilişkin açıklamalarda bulunan İsrail Başbakanı Netanyahu, Kerry ile yalnızca İsrail-ABD ilişkilerini değil, bölgesel ve küresel boyuttaki gelişmeleri de ele aldıklarını belirterek, "İlişkilerin normalleşmesi için çok önemli bir adım. İsrail-Türkiye anlaşmasının İsrail ekonomisi için büyük etkileri olacaktır." dedi.

ABD Dışişleri Bakanı Kerry de Türkiye ve İsrail arasında ilişkilerin normalleştirilmesine yönelik anlaşma için "Biz bu gelişmeden tabii ki çok memnunuz. Bu gerçekleşmesini istediğimiz adımdı." ifadesini kullandı. 

Yukarı

Business HT×