BIST 100 9.693,46 % 1,77
USD/TRY 32,5355 % 0,02
EUR/TRY 34,7190 % 0,09
Piyasalar
9.693,46
% 1,77
32,5355
% 0,02
34,7190
% 0,09
1,0656
% 0,12
45,44
-0,05
2.391,93
% 0,54
87,29
% 0,21
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

İsrail'le normalleşme en çok hangi sektörlere ve hisselere yarayacak?

Türkiye ile İsrail'in anlaştığı yönündeki haberler başta Zorlu Enerji olmak üzere bazı hisseleri destekledi

İsrail'le normalleşme en çok hangi sektörlere ve hisselere yarayacak?
BUSINESSHT 27 06 2016, 09:40

Türkiye ile İsrail'in anlaştığı yönündeki haberler başta Zorlu Enerji olmak üzere bazı hisseleri destekledi.

Zorlu Enerji hisseleri açılışın ardından yüzde 7'nin üzerinde yükseliş gösterdi.  Benzer şekilde Turcas hisseleri de yüzde 1,4 artışla açıldı. 

Anlaşma haberi İsrail kanadında da olumlu tepki yarattı. Tel Aviv Petrol ve Doğalgaz Endeksi yüzde 2,1 yükseliş kaydetti.

6 yıl önce Mavi Marmara saldırısı ile bozulan İsrail ile Türkiye arasındaki ilişkiler normalleşme yolunda. Bugün basın toplantısıyla duyurulması beklenen normalleşmenin enerji ve inşaat alanında milyarlarca dolarlık anlaşmaların önünü açabileceği öngörülüyor.

Özellikle Zorlu Enerji, Turcas ve Sabancı Holding'in İsrail ile ilgili haberlerden en çok etkilen hisseler arasında olduğunu belirten Garanti Yatırım analistleri de Türkiye ve İsrail arasındaki ilişkilerin normalleşmesinin ekonomik, diplomatik ve güvenlik açısından yansımaları olacağını söyledi.

İşte sektör sektör Türkiye-İsrail ilişkilerinin iyileşmesinin yaratacağı fırsatlar:

ENERJİ

Uzlaşmayla İsrail yeni bir pazar kazanacak, Türkiye ise doğalgazda Rusya’ya bağlılığını azaltacak.

Garanti Yatırım analistleri bugün yayınladıkları notta, "Ülkeler arasındaki diplomatik ilişkilerin düzelmesi ile beraber Türkiye-İsrail arasında bir doğalgaz anlaşmasının geleceğini tahmin ediyoruz. Anlaşmanın İsrail’den Türkiye’ye 10 milyar metreküplük doğalgaz ihracını içermesini bekliyoruz" dedi.

Türkiye’nin İsrail ile yeni sayfa açması, enerji işbirliklerinin de önünü açacak. İsrail doğalgazının Akdeniz’de döşenecek 550 kilometrelik boru hattıyla Türkiye’ye getirilmesi için Zorlu Enerji, Turcas-Enerjisa ortaklığı ve Enka İsrail’le bir süredir görüşüyor.

İlişkilerin düzelmesiyle, bugüne dek özel sektör üzerinden yürütülen görüşmelerin resmi makamlar arasında da başlaması bekleniyor.

2,5-3 milyar dolarlık yatırımla gerçekleştirilecek boru hattından 2020’ye kadar yıllık 15 milyar metreküplük ihracat yapılması öngörülüyor.

İsrail açıklarındaki Leviathan sahasında 1 trilyon metreküp doğalgaz rezervi bulunduğu tahmin ediliyor.B unun yarısının ihraç edilmesi planlanıyor.

TURİZM

Türkiye'ye gelen İsrailli turist sayısında zon zamanlarda bir süredir bir toparlanma trendi zaten dikkat çekiyordu.

2015 ortasından itibaren 12 aylık veriye bakıldığında  Türkiye’yi ziyaret eden İsrail vatandaşlarının sayısının 165,000’den 250,000 civarına yükseldiiğini söyleyen Garanti Yatırım'a göre, "Özellikle Türkiye’nin (özellikle Akdeniz ve Ege bölgeleri) ziyaret eden İsrailli turist sayısının artması halinde, Rusya ve Batı Avrupa kaynaklı kayıpların bir miktar telafi edilmesinin yolu açılabilir." 

İNŞAAT

İnşaat alanında ise Gazze’de hayata geçirilecek hastane, elektrik santralı, deniz suyunu içme suyuna dönüştüren tesisler ve toplu konut projeleri öne çıkıyor.

YÜKSEK TEKNOLOJİLİ ÜRÜNLER

Garanti Yatırım analistleri, işbirliğinin Türkiye'nin çok önem verdiği bir konu olan “düşük ve orta teknoloji ürün imalatı ve ihracatından daha yüksek teknolojili üretime geçiş” konusunda da olumlu etki yaratacağı görüşünde .

Türkiye’deki ileri teknoloji ürün ihracatının toplam ihracata oranı sadece yüzde 2 seviyesinde olup bununla alakalı ARGE yatırımlarının GSYH’e oranı ise sadece yüzde 1 seviyesindedir olduğunu hatırlatan analistler, İsrail'in ileri teknoloji ürün ihracatının toplam ihracatına oranı yüzde 40 iken, toplam istihdamın yüzde 8’inin yüksek teknoloji sektöründe yer aldığını vurguladı.

Notta, "İsrail’in küçük bir ölçeği temsil ettiğini düşünürsek, Türkiye’nin hedefleri, İsrail ve Türkiye’yi yüksek teknoloji geliştirme konusunda ideal ortaklar kılıyor" ifadelerine yer verildi.

SAVUNMA SANAYİ

Garanti Yatırım'a göre, İsrail’in savunma sanayinde geldiği yüksek seviye ve her iki ülke arasında geçmişte bu alanda yapılan işbirlikleri düşünüldüğünde savunma sanayi konusunda iki ülke arasında çalışmalar söz konusu olabilir.

GÜVENLİK

Özelikle son 5 yılda Ortadoğu’da uluslararası güvenlik sorunları çok yüksek bir oranda yükseldi. İsrail ile ilişkilerin normalleşmesi, özellikle Ortadoğu’ya ilişkin güvenlik alanında işbirliklerinin önüne açabilir.

#yatayteklicenter#

Yukarı

Business HT×