BIST 100 9.875,08 % 1,63
USD/TRY 32,5734 % 0,11
EUR/TRY 34,9839 % 0,03
Piyasalar
9.875,08
% 1,63
32,5734
% 0,11
34,9839
% 0,03
1,0730
% 0,00
44,89
0,00
2.347,35
% 0,64
89,32
% 0,35
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Yatırımcılarının Brexit sonrası dikkat etmesi gereken hisseler

Hangi gelişen piyasa hisseleri Brexit'ten en çok etkilenecek?

Yatırımcılarının Brexit sonrası dikkat etmesi gereken hisseler
BLOOMBERG NEWS 27 06 2016, 08:42

Yatırımcıların İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden ayrılma kararının borsalarda yaratabileceği etkiyi ölçmeye çalışmasıyla; Türk otomotivcilerden Hintli teknoloji şirketlerine pek çok ülkeden farklı sektör hisseleri ilgi odağı haline geldi.

İşte hem İngiltere'ye yapılan satışlara bağımlılık seviyelerine hem de kurdaki değer kaybından etkilenme oranlarına göre gelişmekte olan ülkelerdeki en riskli hisse grupları:

TÜRK ÜRETİCİLER

Ford ve Tofaş: Ford Otosan'ın satış hacminin yüzde 23'ü, Tofaş'ın ise yüzde 7'si İngiltere'den geliyordu. İngiltere halihazırda Türkiye'nin en büyük ikinci ihracat pazarı.

Arçelik: Beyaz eşya ihracatçısı şirket ise gelirlerinin yaklaşık yüzde 10-15'ini İngiltere'den elde ediyor.

Bu üç şirkette de hissesi olan Koç Holding Cuma günü yüzde 5,3 değer kaybetti.

GÜNEY AFRİKA ŞİRKETLERİ

Impala Platinum: 2015 yılında gelirlerinin yüzde 21'ini Avrupa satışlarından elde eden Güney Afrikalı maden şirketinin fiyatlardaki düşüşe dayanabileceği düşünülse de JPMorgan, "Batı Avrupa platin metal grubu talebi üzerinde oluşabilecek herhangi bir risk, kısa vadede Impala'yı diğer rakiplerine göre daha fazla etkileyecektir" dedi.

Discovery: UBS'e göre ülkenin en büyük sağlık sigortası şirketi satışlarının yüzde 22'sini İngiltere'ye yapıyordu. Hisse bu yıl Johannesburg gösterge endeksinin altında performans göstererek yüzde 11 düştü. 

İngiltere, Güney Afrika'nın en büyük dördüncü ihracat pazarı.

POLONYA BANKALARI

Bank Zachodni ve Bank Pekao: Zlotinin Brexit sonrası yaşadığı sert düşüşün ardından hükümetin İsviçre frangı cinsinden konut kredilerini yerel para birimine çevirme kararı alması halinde en çok etkilenecek bankalar olması bekleniyor. Özellikle karışık dönemlerde görülen artışın etkisiyle ülkede frank cinsinden 34 milyar dolarlık konut kredisi var.

HİNTLİ TEKNOLOJİ ŞİRKETLERİ

Infosys: Piyasa değerine göre Asya'nın en büyük ikinci yazılım ihracatçısı olan şirketin gelirlerinin yüzde 24'ünü Avrupa'dan. 

Tata Consultancy: Bombay merkezli IT şirketi ise geçen yıl kazançlarının yüzde 28'ini Avrupa'dan sağladı.

Bloomberg Intelligence analisti Anurag Rana'ya göre, Brexit öncesi Avrupa'da yazılım harcamalarının ertelenmesi ikinci çeyrekten itibaren etkisini hissettirmeye başladı bile. Analist, "Bu kararla beraber bu yıl ve önümüzdeki yıl da teknoloji harcamalarında azalma olması mümkün" dedi.

GÜNEY AMERİKA

Cemex: Amerika'nın en büyük çimento üreticisi şirketin geçen çeyrek satışlarının yüzde 9'u İngiltere'ye, yüzde 22'si Avrupa'ydı. 

Mexichem: Borulardan oyuncaklara her şeyde kullanılmak üzere kimyasal üreten Mexichem ise satışlarının yüzde 37'ini Avrupa'ya yapıyordu.

Nemak: Bir kısmı Ford'a ait olan otomotiv parçası üreticisinin gelirlerinin yaklaşık üçte biri Avrupa'dandı.

Embraer: Brezilyalı uçak üreticisinin satışlarının ise yüzde 13'ü Avrupa'dan.

MALEZYALI ŞİRKETLER

YTL Power International Berhad: Maleyalı kamu hizmeti şirketi gelirlerinin yüzde 26'sını İngiltere'den elde ediyordu. 12 analist hisse için 'tut' tavsiyesi verirken, üç analist 'al' tavsiyesinde bulundu, bir tanesi ise 'sat' dedi.

Yukarı

Business HT×