BIST 100 9.915,62 % 2,05
USD/TRY 32,4561 % -0,25
EUR/TRY 34,7487 % -0,64
Piyasalar
9.915,62
% 2,05
32,4560
% -0,25
34,7469
% -0,65
1,0696
% -0,31
44,70
-0,19
2.334,97
% 0,11
89,38
% 0,42
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

İngilizlerin kararı Türkiye'nin ticaretine darbe vurabilir

İngilizlerin Avrupa Birliği'nden ayrılma kararı Türkiye'nin ticareti üzerinde de olumsuz etki yaratabilir

İngilizlerin kararı Türkiye'nin ticaretine darbe vurabilir
AA, BUSINESSHT 24 06 2016, 08:58

İngiltere'nin Avrupa Birliğinden (AB) ayrılması durumunun (Brexit) ülkeye ve AB'ye etkileri gündemde ilk sıraya yerleşirken geçen yıl 16 milyar doları aşan ticaret hacmiyle Almanya'nın ardından en önemli ikinci partneri olduğu Türkiye'yi etkileyip etkilemeyeceği de gündeme geldi.

IHS Global İnsight Avrupa ve Bağımsız Devletler Topluluğu Başekonomisti Andy Birch, Brexit'in Türkiye ekonomisine olumsuz etkileri olabileceğini belirterek, Brexit'in AB'nin büyümesini olumsuz etkileyebileceğini ve eurodaki değer kaybıyla Türkiye'nin dış ticaretinin zarar görebileceğini söyledi.

Birch, güçlü TL'nin ihracat talebini azaltıp, ithalat talebini artırabileceğini, bunun da Türkiye'nin büyüme hızını ve cari dengesini etkileyebileceğini söyledi.

Almanya-Fransa eksenli bir AB'nin tekrar canlanabileceğini, böyle bir AB'nin Türkiye'nin uzun vadeli müttefiki olabileceğini ve Türkiye ekonomisinin bu durumdan fayda sağlayabileceğini ifade eden Birch, Almanya ve Fransa'daki Türk nüfusundan dolayı bu faydaların Türkiye'ye doğrudan yansıyabileceğini kaydetti.

"2,2 MİLYAR DOLARLIK PAZAR TEHLİKEDE"

İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçilari Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi, İngiltere'nin 2,2 milyar dolar ile Almanya'dan sonra hazır giyimde Türkiye'nin ikinci büyük pazarı olduğunu ve Brexit'in Türkiye-İngiltere ticaretine olumsuz yansıyacağını söyledi:

"Referandumda AB’den ayrılma kararı çıkması Sterlin’in değerinin düşmesi ve İngiltere ekonomisinin daralması sonucunu doğuracak.  Ayrıca uzmanlar İngiltere’nin AB’den ayrılması durumunda 2030 yılına kadar yüzde 6 daha az büyüyeceğini öngörüyor. Dolayısıyla bu gelişme ve beklentilerin İngiltere ile ticaretimize olumsuz yansımaları olacak"

Türkiye'nin Gümrük Birliği Anlaşması kapsamına AB ülkelerine ATR belgesi ile menşe kriterine bakılmaksızın vergisiz ihracat yapabildiğini hatırlatan Tanrıverdi, "AB’den çıkış sürecini tamamlaması halinde İngiltere ile Türkiye arasında Gümrük Birliği dışında bir mekanizmaya ihtiyacı olacak. Bu noktada iki ülkenin hızlı hareket etmesi gerekecek" dedi.

Tanrıverdi, İngiltere’nin AB’den ayrılık sürecinin ihracat açısından yeni fırsatlara kapı açabileceğini de sözlerine ekledi.

2015’te 17 milyar dolarlık toplam hazır giyim ihracatının yüzde 13’üne denk düşen  2,2 milyar dolarlık bölümü İngiltere’ye gerçekleştirildi. Türkiye’nin İngiltere’ye 9,2 milyar dolarlık toplam ihracatında hazır giyimin yüzde 24.,

"TÜRKİYE DAHA FAZLA MAL ÜRETMEK ZORUNDA KALACAK"

BloombergHT’den Burak Karagöz’ün  sorularını yanıtlayan Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu Türk-İngiliz İş Konseyi Başkanı Remzi Gür, İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden çıkmasının tüm Birlik için zarar olduğunu söyledi.

40 senedir birlikte olan 28 ülkenin bölünmesine fırsat verilmesinin Avrupa için yüzkarası olduğunu söyleyen Gür,” İngiltere’nin bu durumu daha iyi idare edebilirdi” dedi.

Türkiye’nin de Brexit’ten zarar göreceğini söyleyen Gür, sterlinin dolar karşısındaki rekor kaybı sonrası Türkiye’nin sterlin cinsinden ödeme alsa da adet bazında daha fazla mal üreteceğini belirtti.  Gür, ithalatta avantajlı durumda olunacağını da sözlerini ekledi.

"İNGİLTERE'NİN EKONOMİK YAVAŞLAMASININ TÜRKİYE'YE ETKİSİ SINIRLI OLACAK"

Akyatırım analistleri Mert Ülker ve Okan Ertem ise Türkiye'nin Birleşik Krallık ile serbest ticaret anlaşması müzakereleri gerçekleştirmek durumunda kalacağına dikkat çekti. 

Analistler, Türkiye, ihracatının yüzde 8’ini Birleşik Krallık'a yaparken, ithalatının ise yüzde 3’ünü bu bölgeden gerçekleştirdiğine dikkat çekti.

BK, Türkiye’nin büyük ekonomiler içerisinde dış ticaret fazlası verdiği ender ülkelerden birisi olarak dikkat çekiyor. Türkiye’nin ikinci büyük ihracat pazarı olan BK’ya yapılan ihracat fasıllarında, otomotiv, giyim, kıymetli taşlar, elektrikli makine ve cihazlar ve makineler sektörleri ön plana çıkıyor. 

 

Analistler, BK’nın Brexit senaryosunda yüzleşeceği ekonomik yavaşlamanın etkilerinin Türkiye tarafından da hissedilecekse de, görece sınırlı olacağını belirtti. Bununla birlikte iki analist BK’nın Gümrük Birliği anlaşmasının dışında kalması nedeniyle, iki ülke arasında yeni bir serbest ticaret anlaşmasının müzakere edilmesi gerekeceğini vurguladı.

Analistlerin değerlendirmesi şöyle:

"İhracatımızın yüzde 48’ini yaptığımız AB-28 blokunun bütünündeki gelişmeler ise Türkiye açısından daha önemli olabilir. İhracat gelirlerinde, talep etkisinin beraberinde sterlin ve euro’daki olası değer kayıpları da aşağı yönlü baskı yaratabileceğinden izlenmeli.

Ayrıca Türkiye’nin AB üyelik sürecinin Brexit oylaması üzerinde etkili olduğu düşüncesi, AB üyelerinin politik açıdan bu sürece daha büyük çekinceyle bakmasına da neden olabilecektir."

Yukarı

Business HT×