BIST 100 9.773,20 % 0,53
USD/TRY 32,5405 % -0,08
EUR/TRY 34,9858 % 0,38
Piyasalar
9.773,20
% 0,53
32,5405
% -0,08
34,9858
% 0,38
1,0726
% 0,26
44,84
-0,51
2.327,48
% 0,49
88,40
% 0,43
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Merkez Bankası tarihin en dar faiz koridoruna geçti

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası faiz kararını açıkladı

Merkez Bankası faiz indirimlerine devam etti
BUSINESSHT 21 06 2016, 13:56

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası gecelik borç verme faizini 50 baz puan indirerek beklentiler doğrultusunda sadeleşme sürecine devam etti. 

Merkez Bankası'nın bu kararıyla 175 baz puanla en dar faiz koridoru sağlanmış oldu.

TCMB Haziran ayı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında politika faizi olan bir haftalık repo faizini yüzde 7.5'te, faiz koridorunun alt bandını da yine beklentiler doğrultusunda yüzde 7.25'te tuttu.

Şubat ayında yüzde 10,75 olan faiz koridorunun üst bandı, takip eden 3 ayda yüzde 9,50'ye kadar düşürülürken, piyasa beklentileri doğrultusunda haziran ayında da 50 baz puanlık indirimle faiz koridorunun genişliği 175 baz puana çekildi.

İstanbul Ticaret Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Yülek karar sonrası yaptığı değerlendirmede Merkez Bankası'nın beklentiler doğtultusunda karar aldığını ancak ileride faiz indirmeyeceğine ilişkin bir mesaj vermediğini belirtti. 

Yülek, "Faiz indirimleri devam edebilir. Sadeleşme ihtiyacı devam ediyorsa, Merkez Bankası koridorun altından yukarı doğru değil ama üstünden aşağı doğru çekmeye devam edebilir" dedi. 

Prof. Dr. Murat Yülek bundan sonra Merkez Bankası'nın önünde olan 4 unsur olduğunu söyledi. Bunlardan ilki kur oynaklığı olurken, ikincisi Fed'in duruşu, üçüncüsü enflasyon ve dördüncüsü de büyüme oldu. 

Ekonomist Haluk Bürümcekçi ise Merkez Bankası'nın artık ileriye dönük yönlendirme yapması gerektiğini belirtti. Bürümcekçi, "TCMB’nin fonlama maliyetini ne kadar düşüreceği önemli olmaya devam edecek" dedi. 

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ise enflasyonda yaşanan iyileşmenin faiz indiriminin önünü açtığını belirtti. 

Zeybekci şu açıklamaları yaptı: 

Son dönemde Tüketici Fiyat Endeksi'nde yaşanan olumlu gelişmeler faiz indirimi konusunda TCMB'ye daha geniş bir hareket alanı oluşturmuştur. Enflasyonun yüzde 6,6 ile iki aydır son 3 yılın en düşük seviyesinde seyretmesinin ardından TCMB de bu hareket alanını değerlendirmiş ve faiz koridorunun üst bandında indirimlerine devam etmiştir.

Yapılan faiz indirimleri piyasaya da olumlu şekilde yansımaktadır.

Yapılan faiz indirimlerinin piyasaya yansımaları da görülmektedir. Son yapılan indirimlerin ardından, ticari kredilerde (TL cinsinden) ağırlıklı ortalama faiz oranı ve konut kredilerinde ağırlıklı ortalama faiz oranlarında düşüş yaşanmaktadır. Kredi maliyetlerindeki azalış reel sektörün finansmana erişimini kolaylaştıracak ve ekonomimizin canlanmasına öncülük edecektir.

Türkiye'de enflasyonun sebebi talebin çok yüksek olması değil, üretimin yetersiz olmasıdır.

Bloomberg HT anketine katılan 8 yabancı, 18 yerli kurum ekonomistinin medyan beklentisi Merkez Bankası'nın faiz koridorunun üst bandı olan gecelik borç verme faizinde 50 baz puanlık indirimlere devam etmesi ve oranın yüzde 9 seviyesine çekilmesi yönündeydi.

Medyana göre değişiklik olması beklenen tek yer üst bant. 23 ekonomist 50 baz puanlık indirim beklerken, sadece 3 ekonomist 25 baz puanlık indirim yapılabileceğini tahmin etmişti. 

MERKEZ BANKASI AÇIKLAMASINDA ÖNEMLİ DEĞİŞİKLİK YOK

Merkez Bankası faiz kararı açıklamasında bir önceki aya göre herhangi bir değişiklik olmadığı görüldü. Açıklamada geleceğe yönelik net bir sinyal de verilmedi.

Açıklamada "Yakın dönemde küresel oynaklıklarda bir miktar artış yaşanmıştır. Kurul, sıkı para politikası duruşunun, temkinli makroihtiyati politika çerçevesinin ve 2015 yılı Ağustos ayında yayımlanan yol haritasında belirtilen politika araçlarının etkili bir şekilde kullanılmasının ekonominin şoklara karşı dayanıklılığını artırdığını değerlendirmektedir. Bu doğrultuda Kurul, sadeleşme yönünde ölçülü bir adım atılmasına karar vermiştir" denildi.  

Son aylarda işlenmemiş gıda fiyatlarının olumlu seyri ve çekirdek enflasyon eğilimindeki iyileşmeye bağlı olarak enflasyonda belirgin bir düşüş gözlendiği vurgulanırken "hizmet enflasyonundaki ve birim işgücü maliyetlerindeki gelişmeler likidite politikasındaki sıkı duruşun korunmasını gerektirmektedir" ifadeleri kullanıldı.

TCMB, geçen ayki PPK toplantısında faiz koridorunun üst bandını 50 baz puan düşürerek yüzde 9,5'e çekerken, politika faizini yüzde 7,50 ve faiz koridorunun alt bandını yüzde 7,25'te bırakmıştı.

TCMB böylece üst üste 3'üncü toplantıda da faiz koridorunun üst bandında indirime giderek, bu süreçte toplam 125 baz puanlık indirim gerçekleştirmişti. 

Yukarı

Business HT×