BIST 100 9.716,77 % -0,05
USD/TRY 32,5459 % 0,03
EUR/TRY 34,9598 % -0,04
Piyasalar
9.716,77
% -0,05
32,5459
% 0,03
34,9598
% -0,04
1,0730
% 0,00
44,89
-0,46
2.332,46
% 0,70
89,22
% 1,36
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

6 uzmandan Rajan ayrılığı değerlendirmesi

Hindistan’da birçok yapısal reforma imza atmış Merkez Bankası Başkanı Raghuram Rajan’ın sürpriz ayrılığı piyasalar için ne anlama geliyor?

6 uzmandan Rajan ayrılığı değerlendirmesi
BLOOMBERG NEWS 21 06 2016, 10:45

Hindistan Merkez Bankası (RBI) Başkanı Raghuram Rajan'ın eylülde görev süresinin sona ermesiyle görevi bırakacağını açıklamasının ardından yatırımcıların kafalarındaki soru işaretleri devam ederken, hint rupisindeki değer kaybı da sürüyor.

Uluslararası Para Fonu’nun eski ekonomistlerinden Rajan, İngiltere Merkez Bankası Başkanı Mark Carney ile birlikte yeni nesi merkez bankacılarının “rock starı” olarak tanımlanıyor.

Ülkesinin para politikasında önemli reformlara imza atan Rajan bugüne kadar, rupinin istikrara kavuşması, devlet bankalarına destek olunması, enflasyon hedeflemesi gibi gelişmelerde büyük pay sahibi.

Rajan’ın yerini kimin alacağı belirsizliğini korurken, piyasanın önemli analistleri Hindistan Merkez Bankası Başkanı’nın gidişini Bloomberg’e değerlendirdi. 

Nomura International Kredi Stratejisti Timothy Ash:

“Gelişmekte olan ekonomiler, Brexitle birlikte şimdi de Rajan’ın gidişinden endişe duyacaklar. Hindistan,Endonezya ile beraber, Asya’daki en iyi başarı hikâyelerinden biri.”

Credit Suisse Ekonomisti Deepali Bhargava:

“Bize göre Başkan’ın beklenmedik gidişinin para birimi için olumsuz olmasının iki nedeni var: Birincisi, Rajan’ın görevden ayrılmasını neden olmuş olabilecek siyasi baskı, yeni para politikası üzerindeki belirsizliği artırabilir. Buna enflasyon hedeflemesi de dâhil. İkincisi, şiddetli bir dalgalanmanın ardından rupiyi istikrara kavuşturan Dr. Rajan’dı. Kendisi ayrıca, döviz kuru yönetiminde de güvenilir bir dereceye sahip.”

UBS Stratejisti Bhanu Baweja:

“Piyasaların yoğun şekilde kısa dönem risklerine odaklandığı bir ortamda Raghuram Rajan’ın bakış açısı her zaman uzun dönemliydi.Rajan genellikle kabul edilenin aksine düşük enflasyonun büyüme için olumsuz olduğuna değil, uzun dönem büyümesini finanse etmek için faydalı olduğuna inanıyordu. Görevden ayrılması, yapısal reformlardan vazgeçmesinin bedeli olarak konjonktürel büyüme üzerinde artan baskının etkisi olabilir.”

Creditsights Analistleri Ben You Ang ve David Marshall

“Hint bankaları, Rajan’ın ayrılığını pişmanlık ve rahatlamanın karıştığı duygularla karşılayacaklar. Bankalar ve borçlular rahatlayacaklar çünkü Merkez Bankası’nın kötü kredilere ışık tutulması yönündeki baskıları ve bilançoların temizlenmesi yönündeki ısrarı azalacak. Bankaların durumu yerine siyasi kararlardan etkilenen  “borç verme” kültürüne son vermeyi amaçlayan Rajan politikasının sona ermesi ise birçok kesim için pişmanlık sebebi olacak.”

Elara Securities Ekonomisti Ashish Kumar:

“Başkan Rajan gitmeden önce kendisinin birçok inisiyatifine geçerlilik testi yapılması lazım. Uluslararası  gelişmeler uzun ve kısa dönemdeki riskleri artırırken, Rajan’ın politikalarının son hâlini görebilmesi gerekiyor. Küresel söylemde etkisini yitiren enflasyon hedeflemesinin Hindistan için geçerliliği kanıtlanmalı. Nominal enflasyon çıpasıyla makro ekonomik istikrarın sağlanması için üç yıl kısa bir süre. Hindistan’daki merkez bankacılığı çok daha fazla kural temelli. Merkez Bankası’nın üç temel görevi, para politikası, bankacılık düzenlemesi ve döviz kuru yönetimi hakkında Rajan’ın yetkisi en düşük seviyede."

Kotak Institutional Equities Yöneticisi Sanjeev Prasad

“RBI’nın organizasyonel gelişimi, Hindistan bankacılık sisteminin ödenmemiş kredi problemi ve özellikle Brexit referandumuyla oluşan küresel belirsizlik endişelerinin gölgesinde Rajan’ın göreve devam etmesini tercih ederdik.”

Yukarı

Business HT×