BIST 100 9.079,97 % 3,10
USD/TRY 32,3246 % 0,10
EUR/TRY 35,1043 % 0,10
Piyasalar
9.079,97
% 3,10
32,3244
% 0,10
35,1027
% 0,09
1,0800
% -0,25
47,65
-0,28
2.215,88
% 0,96
87,28
% 1,38
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Dünyanın en büyük spekülatöründen Brexit için felaket kehaneti

Milyarder yatırımcı Soros, İngilizlerin AB'den çıkış kararı alması durumunda sterlinin dolar karşısında yüzde 20 düşebileceğini söyledi

Dünyanın en büyük spekülatöründen karamsar Brexit yorumu
BLOOMBERG NEWS* 21 06 2016, 07:23

Dünyaca ünlü spekülatör George Soros, Birleşik Krallık'ta perşembe günü yapılacak Avrupa Birliği (AB) referandumunda sandıktan Brexit (İngiltere'nin Avrupa Birliğinden ayrılması) kararının çıkmasının ülkeyi olumsuz etkileyeceği uyarısında bulundu.

Birleşik Krallık'ın önde gelen gazetelerinden Guardian için kaleme aldığı makalesine, "Brexit çarpışması hepinizi fakirleştirecek, haberiniz olsun" başlığı atan Soros, "60 yıllık tecrübem bana, yaşam standartlarınızın yanı sıra 'sterlinin de yere çakılacağını' söylüyor. Brexit'ten kazananlar sadece spekülatörler olacak." değerlendirmesinde bulundu.

Gazetenin manşetten gördüğü makalede Soros, İngiltere Başbakanı David Cameron, İngiltere Hazinesi, İngiltere Merkez Bankası ve Uluslararası Para Fonunun (IMF), Brexit'in beraberinde getireceği ekonomik riskleri abarttığı yönünde AB'den çıkmak için kampanya yürütenler tarafından eleştirildiğini hatırlatarak, "Sonuç olarak Britanyalı seçmenler, Birlikten çıkmanın asıl bedelini şu anda çok fena halde küçümsüyor." dedi. Soros makalesinde şu ifadeleri kullandı:

"Birçok kişi, AB'den ayrılma yönündeki bir sonucun kendi mali konumları üzerinde etkisinin olmayacağını düşünüyor. Bu, hüsnükuruntudur. Bunun, belirgin olarak her bir haneye tesir edecek etkisi olacaktır. Sterlinin değeri hızlı bir biçimde düşecek. Bunun, mali piyasalar, yatırım, fiyatlar ve işler üzerinde de belirgin etkisi olacak. Brexit bazı insanları çok zengin yapacak ancak seçmenlerin çoğunu önemli oranda yoksullaştıracak."

"BİR STERLİN BİR AVROYA DENK GELECEK'

Sandıktan Brexit kararının çıkması halinde ilk olarak sterlinin sert ve hızlı düşeceğine dikkati çeken Soros, bu devalüasyonun, kendisinin 'hedge fon' yatırımları üzerinden önemli kazançlar elde ettiği, Eylül 1992'deki yüzde 15'lik devalüasyondan çok daha büyük ve yıkıcı olacağını beklediğini belirtti. Soros yazısında "Şimdiki piyasa fiyatlandırmasının işaret ettiği beklentiler göz önünde bulundurulursa, Brexit'in ardından sterlin en az yüzde 15, muhtemelen yüzden 20'den fazla, düşecek. Eğer sterlin bu seviyeye düşerse, ironik bir biçimde bir sterlin bir avroya eş değer olacaktır." yorumunda bulundu.

AB'den ayrılmayı destekleyenlerin, Brexit'i takiben yaşanacak keskin bir devalüasyonun ülke için sağlıklı olacağını savunduğunun altını çizen Soros, "1992'de aslında devalüasyon, İngiliz ekonomisine yardımcı olduğunu ispatladı ama 1992'deki tecrübenin tekrar edilmeyeceğini düşünüyorum." yorumunda bulunarak, buna 3 neden gösterdi.

İlk sebep olarak Soros, İngiltere Merkez Bankasının 1992'de ve 2008 yıllarındaki gibi, geniş devalüasyondan sonra yaptığı üzere, Brexit'in ardından faizleri indirmeyeceğini kaydederek, faizlerin zaten hali hazırda en düşük seviyesinde olduğunu hatırlattı.

Soros, ikinci neden olarak, "İngiltere 1992 ve 2008'e kıyasla, mevcut halde çok daha büyük bir cari açığa sahip." derken, üçüncü olarak da "Brexit sonrası bir devalüasyonun, 1992'den sonra görüldüğü gibi, imalat ihracatında bir gelişmeye neden olması olası değil." vurgusunu yaptı.

GOVE'DAN TEPKİ

Bu arada Birleşik Krallık'ın AB'den çıkması için yürütülen kampanyanın önde gelen destekçilerinden İngiltere Adalet Bakanı Michael Gove, Ada basınına yaptığı açıklamada, Soros'un değerlendirmelerini reddetti.

"George Soros, tek para birimine katılmamız gerektiğini düşünen birisiydi. Avronun icadını destekledi. Bunun iyi bir fikir olduğunu düşündü. Gördüğümüz üzere avro işleri yıkıp geçen, işsizlik yaratan bir afet." diyen İngiliz Bakan ayrıca, sterlinin güçlü olması faktörünün de Soros gibi kişilerin tahminlerine meydan okunması için alınan kararların neticesi olduğunu söyledi.

MERKEZ BANKASI'NDAN UYARI

Bu arada İngiltere Merkez Bankasından geçen hafta yapılan açıklamada, referandumdan "Birlikten ayrılma" yönünde karar çıkarsa, sterlinde sert düşüşün yaşanacağı uyarısında bulunulmuştu.

Banka, olası ayrılığın ülkedeki üretimi, enflasyonu, tüketimi ve yatırımları olumsuz etkileyeceğini vurgulayarak, ayrılığın sadece Birleşik Krallık için değil, küresel piyasalar için de risk oluşturduğuna dikkati çekmişti.

Öte yandan, referanduma 2 gün kala ülkede yapılan son kamuoyu yoklamaları, Brexit yanlıları ile AB destekçilerinin oranlarının başa baş gittiğini gösteriyor.

Birleşik Krallık'ta AB referandumu 23 Haziran Perşembe günü yapılacak ve halka "Birleşik Krallık AB üyesi olarak kalmalı mı yoksa AB'den ayrılmalı mı?" sorusu yöneltilecek.

---

*Bloomberght.com editörleri tarafından çevrilmiştir.

Yukarı

Business HT×