BIST 100 9.524,59 % -0,06
USD/TRY 32,6897 % 0,49
EUR/TRY 34,8675 % 0,52
Piyasalar
9.524,59
% -0,06
32,6664
% 0,42
34,8674
% 0,52
1,0635
% -0,08
45,49
0,00
2.387,87
% 0,37
89,13
% 2,32
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Piyasalar Brexit'le gerilip Brexit'le rahatlıyor

Uluslararası piyasalarda dikkatler, İngiltere'de düzenlenecek olan "Brexit" referandumuna çevrildi

Piyasalar Brexit'le gerilip Brexit'le rahatlıyor
BUSINESSHT 20 06 2016, 07:18

İngiltere'de Avrupa Birliği'nde kalma yanlısı kampanyanın ivme kazandığı yönündeki anketlerin global bazda iyimserliğe neden olmasıyla küresel risk iştahındaki artışa paralel dolar/TL gerilerken, yarınki PPK toplantısı bekleniyor.

Dolar/TL de haftaya 2,9090 seviyelerinden başladıktan sonra risk iştahının etkisiyle 2,90'ın altına kadar indi.

BIST 100 endeksi ise günü yüzde 2,77 yükselişle 77 bin 523 puandan tamamladı. 

Akyatırım Küresel Piyasalar Araştırma Müdürü Okan Ertem, hafta sonu kaleme aldığı notta aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 10 gelişmekte olan ülkenin kur ve hisse senedi endekslerinin 2013’ten bu yana sterlin/dolar paritesi ve VIX’e göre hassasiyeti incelendiğinde; TL’nin Sterlin volatilitesine karşı hassasiyetinin düşük olduğu, Rus Rublesi, Polonya Zlotisi ve Brezilya Reali’nin en hızlı tepkiyi verdiğini belirmişti.

Haftanın bir diğer önemli gündem maddesi de Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın yine Salı günü vereceği faiz kararı olacak. 

En son toplantıda Merkez Bankası, marjinal fonlama oranında yaptığı 50 baz puanlık indirimle sadeleşme politikasına devam etmişti. Fakat karardan hemen sonra Merkez Bankası'nın ekonomistle yaptığı toplantıda faiz indirimlerinin hızının yavaşlayabileceğine ilişkin sinyaller de verilmişti. Ekonomistlerin önemli kısmı yine Merkez Bankası'nın faiz koridorunun üst bandında 50 baz puanlık indirime gitmesini bekliyor.

PETROL

Petrol, dolardaki düşüşün ABD para birimi ile fiyatlanan emtianın cazibesini artırması ile birlikte, varil başına 48 doların üzerindeki yükselişini ikinci güne taşıdı.

Ham petrol, bu yılın başlarında 12 yılın en düşük seviyesini görmesinin ardından, Nijerya'dan Kanada'ya arz kesintileri ve ABD'de üretimin düşmesi ile birlikte küresel arz fazlasının azalacağı beklentisine bağlı olarak yüzde 80'den fazla değer kazandı. 

Sydney'de CMC Markets baş stratejisti Michael McCarthy, "Bu haftanın en büyük faktörü, özellikle Brexit oylamasından kaynaklanan belirsizlikten dolayı para birimleri olabilir. Piyasanın yıl sonuna kadar dengeyi bulacağına ilişkin piyasadaki yaygın görüşe destek sürüyor. 50 doların üzerindeki petrol fiyatı, ABD'li kaya gazı üreticilerinin piyasaya döneceği beklentisi ile oldukça kırılgan. Bu nedenle, bu seviye fiyatlar için tavan oluşturmalı" şeklinde görüş bildirdi.

ALTIN

Altın fiyatları, tarihi referandum öncesi İngiltere'de Avrupa Birliği'nde (AB) kalma taraftarlarının ağır bastığını gösteren anketin ardından, güvenli liman niteliğindeki varlıklara talebin zayıflaması sonrası sert düştü.

Altın, 23 Haziran'da düzenlenecek referandumda İngiltere halkının AB'den ayrılma (Brexit) kararını verebileceği endişeleri ile son üç haftada yukarı yönde hareket etmiş ve yaklaşık iki yılın en yüksek seviyesini görmüştü.

ASYA PİYASALARI

Asya hisse senetleri, tarihi referanduma birkaç gün kala, İngiltere'nin Avrupa Birliği'nde kalmasını isteyenlerin ağır bastığını göstermesinin ardından yükseldi.

Zayıflayan yen Japonya'da ihracatçı şirketlerin hisse senetlerini desteklerken, Hindistan varlıklarına yatırım yapanlar, merkez bankası başkanının istifasının ardından belirsizlikle karşı karşıya.

Yukarı

Business HT×