BIST 100 9.524,59 % -0,06
USD/TRY 32,5689 % 0,12
EUR/TRY 34,7311 % 0,13
Piyasalar
9.524,59
% -0,06
32,5691
% 0,12
34,7245
% 0,11
1,0638
% -0,05
45,49
0,00
2.376,80
% -0,09
86,88
% -0,26
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Rajan'ın ayrılığı Hindistan mucizesinin sonu mu olacak?

Faizleri yüksek tutmakla eleştirilen Hindistan MB Başkanı Rajan, 4 Eylül'de görevinin son bulmasının ardından akademiye geri döneceğini açıklarken, Maliye Bakanı görevi devralacak ismin yakında açıklanacağını söyledi

Rajan'ın ayrılığı Hindistan mucizesinin sonu mu olacak?
BLOOMBERG NEWS 20 06 2016, 06:34

Hindistan Merkez Bankası Başkanı Raghuram Rajan'ın Eylül'de görev süresinin son bulmasının ardından görevi bırakacağını açıklamasıyla yatırımcılarda pek çok soru işareti oluşmaya başladı. Özellikle Başbakan Narendra Modi'nin yakınındaki isimlerin Rajan'ı faiz oranlarını çok yüksek seviyede tutmakla eleştirmesinin ardından gelen ayrılık kararı, gelişmekte olan ülkelerde yaşanan pek çok sıkıntıya rağmen yatırımcıların güvenini kazanan ülkenin zor bir yaz geçirebileceğine işaret ediyor.

Rajan, çalışanlara hitaben yazdığı Cumartesi günü yayınlanan mektubunda, 2013'te göreve gelmesinden bu yana sağlanan bazı gelişmeleri sıraladı. Bu gelişmeler arasında, enflasyon hedeflemesine geçiş, rupinin istikrara kavuşturulması ve devlet bankalarında reformlara destek olunması yer aldı. 53 yaşındaki Rajan, enflasyon ve bankalar konusunda hala yapılması gereken bir çok iş olduğunu da söyledi.

Rajan, "4 Eylül 2016'da görevim sürem sona erdiğinde akademiye geri döneceğimi sizlerle paylaşmak isterim. Ancak, tabii ki ülkem bana ne zaman ihtiyaç duyarsa hizmet etmeye hazır olacağım" dedi.

Maliye Bakanı Arun Jaitley ise hükümetin Rajan'ın görevi süresince yaptıklarını takdir ettiğini ve görevi bırakma kararına saygı duyduğunu söyledi. Jaitley, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Hindistan Merkez Bankası Başkanlığı görevine atanacak yeni ismin kısa sürede açıklanacağını belirtti.

Para politikası komitesi oluşturulmasına büyük destek veren ve Hindistan'ın yatırımcılar gözündeki kredibilitesini artıracak mali disiplin adımlarının en büyük savunucusu olan Rajan'ın ayrılığının ise sadece bir isim değişikliğiyle sınırlı kalmamasından endişe ediliyor. Eski IMF ekonomistinin yerine gelecek ismin bankanın yapısında geniş çaplı değişiklikler yapabileceği düşünülüyor. 

Mizuho Bank ekonomisti Tirthankar Patnaik, "Bu karar Hindistan için olumsuz bir sürpriz. Hindistan'ın makro seneryaso açısından Rajan çok çok önemliydi. O olmadan işler muhtemelen çok daha zor olacak" dedi.

HABERLERDEN SONRA İLK AÇIKLAMA

Rajan, ayrılığı ile ilgili haberlerin ardından yatırımcıların Hindistan'ın para politikası hedeflerine güven duymaya başladığını, istikrarın Hindistan'ın enflasyon hedefine yaklaşmasıyla gelişeceğini söyledi. 

Rajan, "Büyümeye odaklanmak için enflasyonu asla bırakamayız. Tüm ekonomi oyuncularının düşük enflasyon ortamına göre düzenleme yapması gerek" dedi. 

Yukarı

Business HT×