BIST 100 9.693,46 % 1,77
USD/TRY 32,5861 % 0,17
EUR/TRY 34,7680 % 0,24
Piyasalar
9.693,46
% 1,77
32,5874
% 0,18
34,7644
% 0,23
1,0653
% 0,09
45,44
-0,05
2.388,72
% 0,41
87,29
% 0,21
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Merkez bankaları için "belirli" tek şey "belirsizlik"

Piyasanın tüm endişelerini üzerilerinde toplayan merkez bankaları hem Brexit, hem zayıf küresel büyüme, hem yaşlanan nüfus, hem de düşük üretim gibi belirsizliklerle mücadele etmek zorunda

Merkez bankaları için "belirli" tek şey "belirsizlik"
BLOOMBERG NEWS 17 06 2016, 10:14

İngiltere, Avrupa Birliği'nden (AB) çıkıp çıkmamayı (Brexit) referanduma taşımaya hazırlanırken, dünyadaki merkez bankaları sonrasında nasıl bir yol izleyeceklerinden emin değil. ABD, Japonya, İngiltere ve İsviçre merkez bankaları 23 Haziran'daki oylama önce para politikalarında değişikliğe gitmedi.

Faiz oranlarını değiştirmeyen ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Janet Yellen çarşamba günü yaptığı açıklamada, Brexit'in karar üzerinde etkili olduğunu belirterek "Uzun dönemde faizlerin nasıl şekilleneceği konusunda emin değiliz" dedi. Fed Başkanı, Brexit'in hem dünyanın hem ABD'nin ekonomik görünümünü etkileyeceğini ifade etti.

Yatırımcılar, dört büyük merkez bankasının harekete geçmemesini küresel ekonomi ve finansal piyasalardaki kayıpla mücadelede yetersiz kalınması olarak yorumluyor. Bu endişeyle birlikte hisse senetleri hafta içerisinde düşerken, tahvil getirileri de geriledi.

İngiltere'nin AB'den çıkması durumunda Japonya ve İsviçre'nin para birimlerinde, bu ülkelerin ekonomilerine zarar verecek bir yükseliş olabilir. İsviçre Merkez Bankası Thomas Jordan, Bloomberg'e verdiği röportajda bir türbülans yaşamanın muhtemel olduğunu söyledi.

İngiliz Merkez Bankası (BoE) eski üyelerinden Adam Posen da Brexit'le beraber bir sterling krizinin yaşanacağını ifade etti. Merkez Bankası'nın ekonomiyi desteklemek için öncelikle kredi kolaylığı sağlayacağını söyleyen Posen, eninde sonunda sterline olan güveni artırmak için faiz oranlarının yükseltilmesi gerekeceğini belirtti.

DERT BİRTEK İNGİLTERE DEĞİL

Merkez bankalarının karşı karşıya olduğu tek belirsizlik Brexit değil.

Yaklaşık 10 yıl sonra ilk kez aralıkta faiz artıran ancak dört toplantıdır hiçbir değişikliğe gitmeyen Fed için bir diğer muamma ise ABD'nin ekonomik verileri. Beklenti 160 bin iken, 38 bine kadar düşen tarım dışı istihdam verilerinin yanı sıra, enflasyon oranlarının yüzde 2'ye bir türlü çıkamaması da Fed'in elini kolunu bağlayan etkenlerden.

Fed Başkanı Yellen, yaşlanan nüfus ve zayıf üretim gibi daha kalıcı faktörlerin faiz oranlarını bir süre daha baskı altına tutabileceğini söyledi. Konuşmasında "belirsiz" veya "belirsizlik" kelimesini 11 defa kullanan Yellen, bu faktörlerin hızlı şekilde yok olmayacağını ancak "yeni normal"in bir parçası olacağını da sözlerine ekledi.

JAPONYA'DA DURUM

Japonya Merkez Bankası (BOJ) Haruhiko Kuroda'nın problemleri ise daha büyük. BOJ bilançosu, gayrisafi yurtiçi hâsılanın yüzde 80'ine ulaştı. Kısa dönem faizlerin ocak ayında negatif alana çekilmesine rağmen Japon yeni yüzde 15 yükseldi.

Yenin iki yılın en yüksek seviyesini görmesinin ardından Kuroda, perşembe günü gerçekleşen basın toplantısında Merkez Bankası'nın gerektiğinde harekete geçmekten çekinmeyeceğini söyledi.

Rabobank Group Finansal Piyasalar Araştırması Müdürü Michael Every'e göre BOJ'un ekonomiyi deflasyonist döngüden çıkaracak gücü olmayabilir. BOJ'un tehlikeli bir döviz kuru oranı sınırında olduklarını söyleyen Every, daha fazla politika hatası yapılmasının ekonomiye büyük zararlar vereceğini söyledi.

Yukarı

Business HT×