BIST 100 9.120,39 % 0,45
USD/TRY 32,3701 % 0,08
EUR/TRY 34,9951 % -0,06
Piyasalar
9.121,15
% 0,45
32,3701
% 0,08
34,9951
% -0,06
1,0787
% -0,01
47,66
0,01
2.229,87
% 1,60
87,00
% 1,86
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Şimşek: Gümrük Birliği müzakerelerinin 2017 başında başlamasını umuyorum

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek Gümrük Birliği müzakereleri ile ilgili açıklamalarda bulundu

Şimşek: Gümrük Birliği müzakerelerinin 2017 başında başlamasını umuyorum
16 06 2016, 10:15

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Türkiye için Avrupa Birliği ile ilişkilerini kuvvetlendirmek ve en büyük ticaret ortağı olan Avrupa ile Gümrük Birliği'ni derinleştirmenin önemli olduğunu söylerken, AB'nin terör tehdidiyle karşı karşıya olan Türkiye'den Terörle Mücadele Yasası'nı değiştirmesini istemesinin adil olmadığını söyledi.

Reuters'ın sorularını yanıtlayan Şimşek, 'koparılan tüm gürültüye rağmen' "Avrupa yolunda ilerlemenin çıkarımıza uygun olduğunu, Türkiye'yi bu yolda tutmanın da Avrupa'nın çıkarlarına uygun olduğunu düşünüyorum" dedi ve ekledi:

"Bizim bakış açımıza göre Avrupa bir ilham kaynağı, hukukun üstünlüğü, demokrasi standartlarının iyileştirilmesi, temel hak ve özgürlüklerin güçlendirilmesi ve kurumların kalitesinin artırılması açısından bir referans noktası. Yakın coğrafyamızda Avrupa'yı ikame edecek bir şey göremiyorum."

AB ile 2005 yılında tam üyelik için müzakerelere başlayan Türkiye bazı AB ülkelerinin siyasi nedenlerle süreci yavaşlattığından yakınıyor. AB ülkeleri ise Türkiye'nin hukukun üstünlüğü, ifade özgürlüğü ve insan hakları gibi alanlarda daha atması gereken adımlar olduğunu belirtiyorlar.

Mart ayında Türkiye ile AB arasında sağlanan göçmen anlaşması 72 kriterin karşılanması karşılığında Haziran sonunda Türk vatandaşlarına vize serbestisi sağlanmasını öngörüyordu.

Ancak Türkiye kriterlerinin büyük bölümünü yerine getirse de AB'nin Terörle Mücadele Kanunu'ndaki terör tanımında değişiklik talep etmesi sürecin tıkanmasına neden oldu.

"Büyük bir terör tehdidiyle karşı karşıyayken Türkiye'den Terörle Mücadele Kanunu'nu değiştirerek yumuşatmasını istemek adil değil" diyen Şimşek, "Avrupalı ortaklarımız bizi anlamalı" dedi.

Siyasiler ve hükümet yetkilileri vize anlaşmasına mal olsa bile Terörle Mücadele Yasası'nda bir değişiklik yapmayı reddediyor.

DOĞRU DENETİMİN OLDUĞU BAŞKANLIK SİSTEMİ DAHA İYİ

Şimşek, partisinin de gündeminde olan ve kamuoyunda çok tartışılan başkanlık sisteminin ülkeye daha iyi hizmet edebileceğini belirterek, "Bana göre doğru denetim ve denge mekanizmalarının olduğu bir başkanlık sistemi bu ülkeye parlamenter sistemden daha iyi hizmet eder. Hem içeride hem de dışarıda tartışma kişiler üzerinden yürüyor. Bu tartışma doğru değil. Sistemin değerlerine odaklanmalıyız" dedi.

Yatırımcılar tarafından bir güven unsuru olarak görülen Şimşek 65. Hükümette Başbakan Yardımcısı olarak yeniden görevlendirilmişti. İlgili dönemde Şimşek'in görevde kalması piyasalarda sert kazanımları da beraberinde getirmişti.

Ancak daha sonra Başbakan Yardımcılarına ilişkin açıklanan görev dağılımında önceki hükümete göre değişiklikler göze çarptı.

Hazine, Merkez Bankası (TCMB) ve kamu bankaları Başbakan Yardımcısı Şimşek'te kalırken, daha önceki hükümette Şimşek'e bağlı olan Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli'ye bağlandı. 

GÜMRÜK BİRLİĞİ GÜNCELLEMELERİ

Şimşek, Gümrük Birliği'nin hizmetler, tarım ve kamu alımlarını da içerecek şekilde güncellenmesine ilişkin etki analizlerinin hem AB hem de Türkiye tarafından yapıldığını belirterek, "En geç 2017'nin başlarında resmi görüşmelerin başlayacağını umuyoruz" dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye-AB ticaret hacmi şu anda 158-160 milyar dolar civarında. Buna bizim de niyet ettiğimiz gibi hizmetleri, kamu alımlarını, ziraatı dahil ederseniz rahatça ticaret hacmini iki katına çıkarabilirsiniz ki bu da Türkiye'yi AB'nin üç büyük ticaret ortağından biri yapar."

Yukarı

Business HT×