BIST 100 9.869,88 % 1,58
USD/TRY 32,5405 % 0,01
EUR/TRY 34,9475 % -0,07
Piyasalar
9.872,23
% 1,60
32,5405
% 0,01
34,9435
% -0,08
1,0729
% -0,01
44,89
0,00
2.348,24
% 0,68
89,52
% 0,57
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Fed'in faiz kararı öncesi bilmeniz gereken 5 şey

Fed'in kritik faiz kararı öncesi Brexit'ten enflasyon beklentilerine dikkatle izlenmesi gereken 5 unsur

Fed'in faiz kararı öncesi bilmeniz gereken 5 şey
WSJ 15 06 2016, 08:02

Piyasalar açısından sürpriz yaratan tarım dışı istihdam verisi sonrasında Fed'in faizlerle ilgili herhangi bir adım atmayacağı beklentisi yaygın olsa da Fed'in sonraki para politikası adımları için vereceği mesajlar dikkatle takip edilecek. 

Fed'in ekonomik gelişmeler ve bu gelişmeleri zorlayan risklerle ilgili değerlendirmeleri Temmuz ayında Fed yetkililerinin faiz artırımına yakın olup olmadığı ya da daha fazla veri görmek isteyip istemedikleri konusunda aydınlatıcı olacak.

Fed kararını Türkiye saati ile 21:00'da açıklayacak. Fed'in faiz kararının ardından Fed Başkanı Janet Yellen, basın mensuplarının karşısına çıkacak.

İşte Fed toplantısıyla ilgili takip etmeniz gereken 5 şey.

1- ABD EKONOMİSİ

Fed yetkilileri, Fed Başkanı Janet Yellen'ın 6 Haziran'daki konuşmasında endişe verici bulduğu Mayıs ayında istihdamda görülen sert düşüşü dikkate alarak, bu akşam yayınlanacak açıklamada ekonomiye ilişkin görüşlerini gözden geçireceklerdir. Diğer istihdam piyasası verileri de karışık gelmişti. Yeni işsizlik başvurular tarihi düşük seviyelerde kaldı ama işe alma oranı da Nisan ayında yavaşladı. Diğer taraftan Fed ekonomik büyüme ile ilgili değerlendirmelerini güçlü talep ile ilgili sinyaller dolayısıyla yukarı yönlü de değiştirebilir. 

2- BREXIT OYLAMASI

Yellen, geçen hafta yaptığı konuşmasında Brexit oylamasının önemli ekonomik etkileri olabileceği konusunda uyarılarda bulunmuştu. Oylamaya bir haftadan biraz daha fazla süre kalmışken ve son anketler AB'den ayrılma taraftarlarının önde olduğunu gösteriyorken Başkan Yellen basın toplantısında Brexit'in ABD ekonomisine etkisi ile ilgili soruları mutlaka cevaplandırmak durumunda kalacak.

3- ENFLASYON BEKLENTİLERİ

Fed yetkilileri, bu akşamki açıklamada da not edebilecekleri gibi enflasyon beklentilerindeki düşüş ile ilgili artan şekilde temkinli davranıyorlar. Enflasyon Fed'in hedefi olan yüzde 2'nin altında seyrediyor. Geçen hafta yaptığı açıklamada Yellen beklentilerin daha da aşağıya gelmesi durumunda enflasyonun beklediği gibi hızlı bir şekilde yüzde 2 seviyesine gelmesi konusunda şüphelerin artabileceğini belirtti. 

4- NOKTALARIN DEĞİŞİMİ

Fed bugün aynı zamanda Fed yetkililerinin ekonomiyi ve faiz oranlarını önümüzdeki yıllarda nerede gördüklerine dair yeni projeksiyonlarını da yayınlayacak. Görünüşe göre doğal düşük faiz oranları ve yatırımları ve tasarrufları dengeleyen enflasyona göre ayarlanmış oranlar dikkate alındığın Fed yetkilileri gösterge federal fon oranının en yüksek nereye çıkabileceği ile mücadele ediyor. Noktasal grafik bu konudaki senaryoları ortaya koyacak.

5- RİSKLERİN DENGELENMESİ

Fed yetkililerinin karar açıklamasına ABD ekonomik görünümüne ilişkin risklerle ilgili bir değerlendirme eklemelerinden bu yana 6 ay geçti. Bazı yetkililer, küresel risklerin düşüş gösterdiğini kabul etse de şimdi son istihdam rakamları ile ilgili endişeleri bulunuyor. Açıklamadaki ifadelerin aynı kalması yetkililerin hala 'Bekle ve gör' modunda kalmaya devam ettiğini ama opsiyonlarını korumak istediklerini gösterebilir. 

Yukarı

Business HT×