BIST 100 9.716,77 % -0,05
USD/TRY 32,5428 % 0,02
EUR/TRY 34,9347 % -0,11
Piyasalar
9.716,77
% -0,05
32,5428
% 0,02
34,9347
% -0,11
1,0729
% -0,01
44,89
-0,46
2.330,41
% -0,09
89,01
% 1,12
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

FT: Türk şirketlerinin borçluluğu krizden birkaç şok uzakta

İngiliz Financial Times gazetesi Türkiye'de şirketlerin borçlarının kriz seviyesinden birkaç şok uzakta olduğunu belirtti

FT: Türk şirketlerinin borçluluğu krizden birkaç şok uzakta
FT 14 06 2016, 10:48

İngiliz ekonomi gazetesi Financial Times, "Türk şirketlerin borçları: Krizden birkaç şok uzakta" başlığıyla Türk şirketlerinin borçluluklarını analiz eden bir haber yayınladı. 

Gazeteye değerlendirmelerde bulunan Turkey Data Monitor Kurucu Ortağı ve BusinessHT yazarı Murat Üçer, Türkiye'de şirketlerin borçluluğunun geldiği seviyenin finansal krizden birkaç şok uzakta olduğunu belirtti. 

Haberde Uluslararası Finans Enstitüsü verilerine göre Türkiye'de şirketlerin borçlarının geçen yılın sonu itibariyle milli gelirin yüzde 56,8'ine ulaştığı belirtildi. Bu seviyenin gelişen ülkelere kıyasla oldukça düşük bir seviyeye işaret ettiği, hatta bazı gelişen ülkelerin bile gerisinde olduğu ifade edildi. 

Haberde Türkiye'nin şirket borçluluğu açısından Çin'den sonra en kötü ikinci gelişen ülke olduğu belirtilirken, bazı analistlerin Çinli şirketler gibi Türk şirketlerinin de borçlarını geri ödemesi ile ilgili endişe duydukları vurgulandı. 

BGC Partners Başekonomisti Özgür Altuğ'a göre bu durum Türkiye için büyük bir problem ve Türkiye'nin bir sonraki krizi özel sektör borçlanmasındaki dev artıştan kaynaklanacak. 

Altuğ'a göre borç seviyesi yüksek olsa da henüz alarm veren seviyede bulunmuyor. Bununla birlikte Altuğ şirketlerin yükümlülüklerini karşılayabilmek için ihtiyaç duyduğu döviz kaynaklarında da ciddi sıkıntılara dikkat çekiyor. 

Türkiye'de finans dışı şirketler ihracat ve turizm gelirleri ile yerli yatırımcıların Türk Lirası gelirleri ile döviz almasıyla döviz geliri elde ediyor. 

Altuğ'a göre bu üç kaynakta da şirketler sıkıntı yaşıyor. İhracat gelirleri son 18 ayda büyük düşüş yaşarken, turizm gelirleri Rusya'nın boykotu, terör saldırıları ve Suriye mülteci krizinden önemli darbe aldı. 

İç piyasada dolarizasyon da şirketlerin döviz kaynakları açısından aşağı yönlü bir risk yarattı. 

"TURİZMDE TEMERRÜTLER OLABİLİR"

Fibabanka'ya yüzde 10'luk hisseyle ortak olmasıyla son günlerde gündeme gelen Abraaj Group'un Ortağı, Türkiye ve Orta Asya Bölge Başkanı Selçuk Yorgancıoğlu Financial Times'a yaptığı değerlendirmede bu yaz sezonu sonrası turizm sektöründe ciddi temerrütler beklediğini söylerken, inşaat sektöründeki borçların seviyesine de dikkat çekti. 

Bununla birlikte Yorgancıoğlu 15 yıl önce olsa bu borç seviyesiyle ilgili endişe duyabileceğini ancak bugün şirketlerin daha uzun vadeli borçlanmalar yapabildiğini, dolayısıyla kredi büyümesi oranının görünenden daha az sorunlu olduğunu belirtti. 

ÖZEL SEKTÖRÜN UZUN VADELİ BORCU 204,5 MİLYAR DOLARA YÜKSELDİ

Özel sektörün yurtdışından sağladığı uzun vadeli kredi borcu, Nisan sonu itibariyle 2015 yıl sonuna göre 8.9 milyar dolar artarak 204.5 milyar dolara yükseldi.

Merkez Bankası verilerine göre, 2015 yıl sonuna göre bankaların kredi biçimindeki borçlanmaları 1.1 milyar dolar, tahvil ihracı biçimindeki borçlanmaları 1.3 milyar dolar arttı.

Aynı dönemde, bankacılık dışı finansal kuruluşların kredi biçimindeki borçlanmaları 94.4 milyon dolar azalırken, tahvil stoku ise 4.2 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti.

Söz konusu dönemde, finansal olmayan kuruluşların kredi biçimindeki borçlanmalarının 5.6 milyar dolar arttığı, tahvil stokunun ise 5.7 milyar dolar seviyesinde gerçekleştiği gözlendi.

Nisan sonu itibarıyla özel sektörün yurtdışından sağladığı kısa vadeli kredi borcu (ticari krediler hariç) 1.4 milyar dolar azalarak 19.2 milyar dolar oldu.

Özel sektörün yurtdışından sağladığı toplam kredi borcu, kalan vadeye göre incelendiğinde, 1 yıl içinde gerçekleştirilecek olan anapara geri ödemelerinin toplam 72.5 milyar dolar tutarında olduğu gözlendi. 

Yukarı

Business HT×