BIST 100 9.722,09 % 0,80
USD/TRY 32,5871 % 0,06
EUR/TRY 35,0144 % 0,46
Piyasalar
9.722,09
% 0,80
32,5871
% 0,06
35,0144
% 0,46
1,0712
% 0,12
45,35
0,00
2.320,03
% 0,17
88,16
% 0,16
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Küresel büyüme endişeleri BIST 100'ü 3 ayın dibine çekti

Küresel piyasalardaki büyüme endişeleri, Türk hisse senetlerinde aşağı yönlü baskı yaratıyor

Küresel büyüme endişeleri BIST 100'ü 3 ayın dibine çekti
BUSINESSHT 13 06 2016, 11:40

Küresel piyasalarda Fed'e ilişkin iyimserliğin yerini büyüme endişelerinin almasıyla BIST 100 yaklaşık 3 ayın en düşük seviyesine indi. 

Akbank ve Garanti Bankası'nın öncülüğünde endeks TSİ 11:00 itibariyle 76 bin seviyesinin altına gelerek 2 Mart'tan bu yana en düşük seviyeyi gördü. 

Analistlere göre endeksin bu seyrinde küresel piyasalarda bozulan atmosfer etkili oldu. 

İş Yatırım, bu sabah paylaştığı notunda Fed faiz artışı beklentilerinin tetiklediği yükselişin küresel büyüme ile ilgili endişelerle tersine döndüğünü küresel risk iştahına duyarlı Türkiye hisse senetleri ve tahvillerinin gelişmekte olan piyasalarda en çok değer kaybettiren yatırım araçları arasında yer aldığına da dikkat çekti. 

Türk hisse senetlerinin haftalık bazda 6 haftadır devam eden negatif ayrışması geçen hafta da devam etmişti. Geçen hafta gelişmekte olan ülke hisse senetleri yüzde 0,9 artış gösterir, EMEA hisseleri yatay seyrederken, MSCI Türkiye hisse senetleri ise yüzde 1,6 düşüş göstermişti. 

 

BANKA VE HAVACILIK HİSSELERİ İLE KİPA'DA AŞAĞI YÖNLÜ TREND

Endeksin aşağı yönlü seyrinde yüksek işlem hacmine sahip bankacılık ve havacılıjk hisselerindeki düşüşün etkili olduğu görüldü. 11:00 itibariyle Garanti Bankası ve Akbank hisseleri yüzde 1'e yakın düşüş gördü. Bankacılık endeksindeki düşüş de yüzde 1'i aştı. 

Bankacılık hisseleri birlikte havacılık hisselerinin aşağı yönlü seyri de dikkat çekti. THY hisselerinde düşüş yüzde 2,3'ü buldu. Bununla birlikte Pegasus hisseleri de yüzde 2,8 düşüşle neredeyse 1 yılın en düşük seviyesine geldi. 

Migros'a satışından sonra Kipa hisselerinde görülen düşüş trendi de bugün de hızlanarak devam etti. Şirketin hisseleri açılışta yüzde 20 değer kaybetti ve böylelikle 3 gün içinde yüzde 38'e varan değer kaybı yaşadı. 

KÜRESEL RİSK İŞTAHINI BOZAN GELİŞMELER

Stratejist Ökte'ye göre küresel risk iştahını bozan 3 önemli gelişme söz konusu.

Bunlardan ilki ABD’nin Florida eyaletinin Orlando şehrinde, bir gece kulübüne yapılan ve 50 kişinin ölümü, 56 kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan ABD tarihinin en kanlı terör eylemi. Ökte, saldırganın kimliği ve geçmişi açıklandıktan sonra, terör eyleminin kampanyasında özellikle yabancı karşıtı ve ırkçı söylemleri önde tutan Cumhuriyetçi aday Trump’ı güçlendirdiği görülmektedir. 

Bir diğer önemli gelişme Brexit. Son olarak da petrol fiyatlarındaki düşüş geliyor. Ökte'ye göre Brent petrol, spot piyasada, 10 ayın en yüksek seviyelerinde işlem görürken Cuma günü başlayan kar realizasyon satışlarında yüzde 3.8 değer kaybetti. Bu da özellikle gelişmekte olan ülke para birimleri ve gelişmekte olan hisse senedi piyasalarına negatif yansıyor.

TEK OLUMLU HABER İSKONTOLARIN YUKARI ÇIKMASI

BIST 100 endeksinde düşüş seyri görülürken, iskonto oranlarının Türk hisse senetlerini destekleyen bir seviyeye yükseldiği görülüyor. 

TEB Yatırım Stratejisti Işık Ökte, bugün paylaştığı notunda Türk hisse senetlerinin ileriye dönük Fiyat/Kazanç (F/K) bazında gelişmekte olan hisse senetlerine iskontosunun ‘Bernanke günü’nden (22 Mayıs 2013) beri en yüksek ikinci seviyede olduğuna dikkat çekti. Cuma akşamı kapanış iskontosu 2016 tahmini F/K bazında yüzde 32 olarak gerçekleşti. 

Bu seviyeler Türk hisse senetlerinin cazibesine destek oluşturuyor. 

Citigroup geçen hafta müşterilerine geçtiği notta Türk hisse senetlerinin gelişen piyasa hisse senetlerine göre iskontolu işlem görmesinin güvercin Fed, olumlu ekonomik veriler ve olumlu kazanç ivmesi ile birlikte Türk hisse senetlerini cazip kıldığını belirtmişti. 

KISA VADEDE GÖRÜNÜM

Analistlerin değerlendirmelerine göre Türk hisse senetlerinde kısa vadeli satış baskısı devam edebilir. İş Yatırım, notunda kısa vadede piyasalardaki satış baskısının süreceğini tahmin ettiklerini, Avrupa'daki satış baskısının derinleşmesi durumunda borsada 76 bin desteğinin kırılmasının gündeme gelebileceğine dikkat çekti. 

TEB Yatırım Stratejisti Işık Ökte de BIST 100'ün önemli destek seviyelerine yakın işlem gördüğünü, Türk Lirası bazında 76 bin 200 olan 25 işlem günlük işlem bandının dip seviyesinin test edilmesini beklediğini belirtti. 

Asya borsaları bu hafta gerçekleşecek kritik merkez bankası toplantıları ve 23 Haziran'da İngiltere'nin Avrupa Birliği'nde kalıp kalmamaya dair yapacağı referandum öncesinde yatırımcıların riskli varlıklardan uzaklaşmasıyla iki ayın en sert düşüşünü yaşarken, Japon yeni değer kazandı.

ABD Merkez Bankası, İngiltere Merkez Bankası, İsviçre Merkez Bankası ve Japonya Merkez Bankası'nın bu hafta gerçekleştirecekleri toplantılarda, İngiltere'deki referandum öncesinde para politikalarını değiştirmeleri beklenmiyor.

Japonya dışındaki Asya Pasifik borsalarını takip eden MSCI endeksi yüzde 1.6 düşerek 5 Nisan'dan bu yana en büyük düşüşü yaşarken, geçtiğimiz iki seanstaki kayıp oranını yüzde 3.4'e çıkardı.

Japon hisseleri de yüzde 3 geriledi. 

YABANCI YATIRIMCIYI ÇEKMEK İÇİN NE YAPMALI?

Yabancı yatırımcının Türk piyasalarına algısını BlooombergHT’nin canlı yayınında değerlendiren TEB Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Mete Yüksel, politik sıkıntılar ve bankaların üzerine eklenen makro ihtiyati tedbirlerin durumuyla ilgili belirsizlikler gibi etkenlerin yabancı yatırımcının kârını alıp çıkması için uygun ortamı hazırladığını söyledi. 

Yabancı yatırımcının Türkiye’ye girmesi için hükümet kanadında yapısal reformlar olması gerektiğini söyleyen Yüksel, “Bence hiçbir yatırımcı yapısal reformların olduğunu ve olacağına inanmıyor. Somut bir şeylerin onların önüne gelmesi lazım” dedi.

Yüksel, “Sürdürülebilir şekilde büyümeyi artırıp, cari işlemler açığı ve enflasyonu düşürecek somut bir adım henüz görebilmiş değiliz” diye konuştu. Yüksel, cari açıktaki mevcut düşüşün yapısal reformlardan değil dış sebeplerden kaynaklandığını ifade etti.

Politik riskin son 8-10 aydır her zaman görülenden daha fazla olduğunu söyleyen Yüksel, yabancı yatırımcının politik riske çok önem vermezken giderek daha fazla sorduğu bir soru hâline dönüştüğünü sözlerine ekledi.

Dengeleri koruyucu bir sistem yaratılması gereksinimi var diyen TEB Yatırım Genel Müdür Yardımcısı, “Önümüzdeki dönemde MHP’nin kongresini göreceğiz. Güçlü bir alternatif parti ortaya çıkabilir. Bu da erken seçim ihtimalini anlamlı şekilde öteleyebilir. Mesela bu politik tarafta bizi rahatlatacak bir adımdır” diye konuştu.

Yukarı

Business HT×