BIST 100 9.693,46 % 1,77
USD/TRY 32,5355 % 0,02
EUR/TRY 34,7190 % 0,09
Piyasalar
9.693,46
% 1,77
32,5355
% 0,02
34,7190
% 0,09
1,0656
% 0,12
45,44
-0,05
2.391,93
% 0,54
87,29
% 0,21
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

İsrail Başkonsolosu: Türkiye ile ticaret potansiyeli 8 milyar dolar

Bloomberg HT'de Gökhan Şen'in sunduğu Finans Merkezi programına katılan İsrail İstanbul Başkonsolosu Shai Cohen, Türkiye-İsrail ilişkileri ve bölgedeki sorunlarla ilgili soruları yanıtladı

İsrail Başkonsolosu: Türkiye ile ticaret potansiyeli 8 milyar dolar
BLOOMBERG HT 09 06 2016, 21:12

İsrail İstanbul Başkonsolosu Shai Cohen, Türkiye ve İsrail arasındaki ortalama 5-6 milyar dolar olan ticaret hacminin potansiyelinin 8 milyar dolar olduğunu söyledi.

Bloomberg HT'de Gökhan Şen'in sunduğu Finans Merkezi programına katılan İsrail İstanbul Başkonsolosu Shai Cohen, Türkiye-İsrail ilişkileri ve bölgedeki sorunlarla ilgili soruları yanıtladı.

Türkiye'deki ve bölgedeki terör saldırılarıyla ilgili görüşlerini belirten Cohen, Türk halkına başsağlığı dileklerini iletti ve Tel Aviv'de de önceki günkü saldırılarda dört kişinin hayatını kaybettiğini belirterek, terörle mücadelede iki ülkenin hedeflerinin ortak olduğunu vurguladı ve bunun bir dünya meselesi olduğunu belirtti.

Shai Cohen, terörizmin son iki üç yıl içerisinde sert bir şekilde yükselişe gittiğini söyleyerek, Türkiye ve İsrail'in bilgi ve istihbarat konusunda iş birliğine gitmesinin önemine dikkat çekerek, karşılıklı iş birliğin sağlanmasıyla terörizm olaylarının önüne geçilebileceğini söyledi.

Terörizm ile mücadelenin temel hedefleri olduğunu vurgulayan İsrail İstanbul Başkonsolosu; Rusya, Türkiye, İsrail, Avrupa Birliği ve ABD'nin terörizmle mücadelede aynı amacı paylaştıklarını ifade etti.

- Türkiye ile İsrail arasındaki gelişen ilişkiler

Son günlerde yeniden gelişmeye başlayan İsrail Türkiye ilişkilerinin müzakere süreçlerinin doğru yolda devam ettiğini belirterek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun atadığı delegelerle birlikte altyapı oluşturma konusunda çok fazla çaba harcandığını bildirdi.

Cohen, "Türkiye'de akademik ve kültürel, ekonomik bağlar oluşturmaya çalışıyoruz.  Böylece gelecek nesillerimiz iş birliği yapabilecek ve farklılıkların üstesinden gelebilecektir." dedi.

İki ülke arasındaki 5-6 milyar dolar olan ticaret hacminin, daha da artabileceğine dikkat çeken Shai Cohen, potansiyel hedefin 8 milyar dolar olduğunu belirrti ve sadece ticarette değil, diğer sektörlerde de yüz milyonlarca dolarlık yatırımların yapıldığını belirterek, özellikle değerli taş sektöründeki yatırımların fazla oldukça fazla olduğunu ifade etti. Hizmet sektöründe ise uçuşlarda ve giden yolcu sayılarında artış göründüğünü söyleyerek, tüm bunların iki ülkenin aralarındaki ilişkiler hakkında işaretler verdiğini söyledi. Cohen, çalkantılı bir zamanda iki ülkenin iş birliklerini geliştirmeleri gerektiğini vurguladı.

Türkiye ve İsrail arasındaki ekonomik gelişmelere dikkat çeken Cohen, genç Türk girişimcilerin yakın zmaanda İsrail'i ziyaret ettiklerini ve böylece Ar-Ge çalışmalarını inceleme fırsatı bulduklarını söyledi. Başkonsolos, iki toplum arasında yakınlaşmanın yaşanmasını arzu ettiklerini belirterek, inovasyon, Ar-Ge, ve tıp alanlarında gelişmelerin sağlanacağını belirtti. Özellikle tıbbi ekipman konusunda temasların bulunduğunu söyledi.

İsrail'de yenilenebilir enerji konusunda büyük ilgi söz konusu olduğunu söyleyen Cohen, iki ülkede de büyük potansiyelin olduğunu belirtti. İsrail'in yenilenebilir enerji konusunda sunabileceği çok büyük kaynakların olduğuna dikkat çekti. Leviathan Gaz projesi hakkında ise, İsrail'deki yasal sürecin tamamlanmadığını açıkladı.

- Suriye ve İran

Son 5 yıldır devam eden Suriye iç savaşıyla ilgili, Suriye halkının kendi geleceğini tayin edeceğini söyleyen Cohen, Golan sınırı ve çevresinin güvenliğinin sağlanmasının başlıca hedefleri olduğunu vurgulayarak, terörizmin İsrail'e ulaşmasını istemediklerini ve bu konuda kırmızı çizgilerinin olduğunu ifade etti.

İran'ın ise P5+1 ülkeleri ile yapılan anlaşmanın ardından hala gerçek hedeflerini kanıtlaması gerektiğini belirten Cohen, anlaşma sonrası İran'ın hedeflerinin henüz net olmadığını söyleyerek, uluslararası toplumu hedefleri konusunda yanılttıklarını ifade etti. İran'daki rejimin henüz ciddiyetini kanıtlamadığını ve nükleer programla ilgili gerçek hedeflerini belirleyemediklerini belirterek, İran'ın uygulamalarına son vermesi gerektiğini ve uluslararası toplumun füze konusuna değinilmesi gerektiğini söyledi.

Yukarı

Business HT×