BIST 100 9.079,97 % 3,10
USD/TRY 32,4299 % 0,26
EUR/TRY 35,1299 % 0,32
Piyasalar
9.079,97
% 3,10
32,4298
% 0,26
35,1340
% 0,33
1,0786
% -0,02
47,65
-0,28
2.229,87
% 1,60
87,00
% 1,86
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Getiri çılgınlığı risk algısını dönüştürüyor

Küresel tahvil faizlerinde son günlerde gelen rekor gerilemeler yatırımcıların risk algısını dönüştürüyor

Getiri çılgınlığı risk algısını dönüştürüyor
BUSINESSHT 09 06 2016, 11:28

Son günlerde faiz konusunda yaşanan gelişmeler piyasalarda risk algısının dönüştüğüne ilişkin sinyaller veriyor.

Genişleyen negatif faiz alanı, ABD ve Alman tahvillerinde gelinen seviyeler getiri peşinden koşan yatırımcıların riskli varlıklara yönelmesine yol açıyor. Bu durum gelişen ülke varlıkları açısından önemli bir potansiyele işaret ederken, negatif faiz ile ilgili soru işaretleri de daha fazla dile getiriliyor. 

Küresel faiz oranlarında son günlerde gelinen seviyeler yatırımcıların algısındaki bu dönüşümü hazırlayan temel etmenlerden.

Son iki günde gelişmiş ülke tahvillerinde aşağı yönlü yeni rekorlar kırıldı. 

Avrupa Merkez Bankası'nın şirket tahvilleri alımına başlamasının ardından Alman 10 yıllık tahvil faizleri yüzde 0,037 seviyesi ile rekor düşük seviyeye geldi 

İngiltere 10 yıllık tahvil faizleri de yüzde 1,225 ile yine rekor düşük seviyeleri gördü. 

Bu eğilime ABD 10 yıllık tahvilleri de katıldı ve faizler yüzde 1,70'in altına geldi. 

Şirket tahvillerinde de benzer bir hareket söz konusu. Avrupa'da General Electrics ve Louis Vuitton gibi birçok şirket tahvili negatif getiri tarafına geçti. 

Bu listeyi farklı gelişmelerle uzatmak mümkün.

 

Tüm bunlar biraraya gelince yatırımcıların getiri için agresif bir tutum sergiledikleri ve piyasalardaki risk iştahının yükseldiği görülüyor. 

Akyatırım Küresel Piyasalar Araştırma Müdürü Okan Ertem, Çarşamba günü hazırladığı notunda düşük reel faizler nedeniyle risk iştahının bozulmadığına dikkat çekti.

Ertem notunda, "16 Haziran tarihli BOJ toplantısında -10 baz puan olan gösterge faiz oranının indirilmesi ve hisse senedi alım programının genişletilmesi beklentisi canlı kalıyor.  Genişlemeci politikasına bir süre ara veren Avrupa Merkez Bankası ve sıkılaşma çabalarında devam eden Fed’in haricinde yakın zamanda genişleme potansiyeli olan yegâne Merkez Bankası BOJ’un 16 Haziran kararıyla gelişmekte olan ülke borsalarını pozitif etkilemesi beklenebilir" değerlendirmesini yaptı. 

Negatif faiz konusunun yarattığı dönüşüm Avrupa Merkez Bankası'nın şirket tahvilleri satın alması sürecinde de kendini gösterdi. Bankanın satın aldığı şirket tahvilleri arasında üç büyük kredi derecelendirme kuruluşundan sadece biri tarafından reytingi desteklenen bir şirket olan Telecom Italia'nın tahvilleri de yer aldı. 

İş Yatırım Uluslararası Piyasalar Müdürü Şant Manukyan ise küresel faiz piyasasında görülen gelişmelerin iyi bir hikaye sunmadığı görüşünde. 

Manukyan, "İngiltere 10 yıllıkları Brexit riski, ABD 10 yıllıkları da yavaşlama riski nedeni ile düşüyor. Bu da iyi bir hikaye değil. AMB'nin bira veya telekom şirketlerinin veya Siemens gibi sorunsuz bir şirketi almasının etkisi olmayacaktır" değerlendirmesini yaptı.

Manukyan, son gelişmelerin kısa vadede Türkiye için olumlu olabileceğine dikkat çekerken, AMB tahvil alımları sonrası tabloyu şöyle yorumladı: Burada varsayım ki şu anda haklı görünüyor Telecom Italia gibi ucu ucuna yatırım yapılabilir notu olan bir şirketin bonosunu alırsak junk bono getirileri de düşer. Kısa vadede bu Türkiye için de pozitif ancak bu saatten sonra ABD'de her türlü kötü veri risk algısını yükseltecektir.

 BÜYÜMEYE KATKI SUNACAK MI, YOKSA SORUN YARATACAK MI?

Para politikası uygulayıcıları faizlerin düşürülmesini büyümenin canlandırılması gerekçesiyle yaparken, bu uygulamaların etkileri konusunda son günlerde yeni itirazlar da gelmeye devam ediyor. 

Bu konudaki son itiraz Deutsche Bank Başekonomisti David Folkerts-Landau'dan geldi. Folkerts-Landau, negatif faiz oranları ve parasal genişlemenin tasarruf sahiplerine zarar verdiğini ve acil ihtiyaç duyulan yapısal reformların uygulanmasının ertelenmesine yol açtığını belirtti. 

Kısa vadeli finansal istikrar için negatif faizlerin Avrupa Birliği projesini tehdit ettiğini söyleyen ekonomist "Para politikası gerekli olan arınmayı ne kadar etkilerse, popülist ve aşırılıkçı politikaların büyümesine o kadar katkı sunulacaktır. Bu durumda tasarruf sahipleri cezalandırılırken, spekülatörler ödüllendiriliyor. Nitelikli şirketler yatırım yapmaktan imtina ederken, kötü şirketler de hayatta kalmaya devam ediyor" değerlendirmesini yaptı.

Bir başka Alman bankası Commerzbank da negatif faiz ortamına ilişkin farklı bir tepkinin eşiğinde. Financial Times gazetesinin haberine göre Commerzbank nakti negatif faiz uygulayan Avrupa Merkez Bankası yerine kasalarda tutmayı planlıyor. 

Benzer şekilde Almanya'nın Bavyera eyaletinde de bazı bankalar bu tip bir operasyona hazırlanıyor. 

Bu gelişmeler negatif faiz uygulamalarının sorgulanmaya devam ettiğini gözler önüne seriyor. Analistlere göre negatif faizlerin büyümeyi desteklemektense bir sistemik risk oluşturma olasılığı daha fazla. 

Şant Manukyan, negatif getirili tahvillerin ve reel faizsiz mevduatların olduğu ortamda tasarruf sahiplerinin başka araçlara yönelmesinin sistemi daha da zayıflatacağını belirtti. 

Manukyan, "Orta sınıfın devletle yaptığı anlaşma “biz çalışır tasarruf ederiz sen bu tasarruflara göz kulak olursun” şeklindedir.” Bugün bu sosyal kontrat iki taraftan saldırı altında. Eksi getirili bonolar veya reel faizsiz mevduatlar ve mevduat garantisinin giderek dar bir kesimi korur hale gelmesi. “150 bin Euro’su olan bankanın riskini kendisi analiz etmekten sorumludur “dediğinizde pek çok küçük şirket ve tasarrufçuyu “uçurumdan aşağıya bakmak zorunda” bırakıyorsunuz. Ve bu durumda Alman bankalarına gitme, dolar veya altın alma gibi alternatifler sistemin daha da zayıflamasına neden olacak" analizini yaptı.

Yukarı

Business HT×