BIST 100 9.778,15 % 0,58
USD/TRY 32,5732 % 0,02
EUR/TRY 35,0196 % 0,48
Piyasalar
9.778,15
% 0,58
32,5732
% 0,02
35,0196
% 0,48
1,0725
% 0,24
45,00
-0,35
2.327,52
% 0,49
88,33
% 0,35
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Finans piyasasının insanları nesli tükenmekte olan türler mi?

Bankacılık teknolojisindeki gelişmelerle, makineler, insanların elindeki "bilgi birikimi" kartını bile almaya başlamışken uzmanlar, 10 yılda 2 milyona yakın kişinin işsiz kalacağını ifade ediyor

Finans piyasasının insanları nesli tükenmekte olan türler mi?
BLOOMBERG NEWS 08 06 2016, 13:17

Ticari hacimleri yöneten, analizler yazan ve riski gözlemleyen yatırımcılar, finans piyasalarının tekerleğini yağlayan insan gücü olma özelliğini giderek yitiriyor. Bankalar düşük faiz oranları ve azalan ticaret gelirleriyle kaybettiklerini, masrafları kısan ve müşteriye daha iyi hizmet sunan teknolojik gelişmelerle kapatmaya çabalıyor. Başka bir deyişle, insan ürünü makineler, yüzyıllardır insanlığın tekelindeki "bilgi birikimini" ele geçiriyor. 

224 yıllık banka State Street, şubat ayında yaptığı açıklamada teknoloji sistemlerinde beş yıldır yürüttükleri gelişmeler sayesinde mevcut kapasitelerinin üzerine çıkabileceklerini fark ettiklerini açıklamış, günlük 20 bin alım-satıma aracılık yapabildiklerini söylemişti.

JPMorgan Chase, potansiyel hisse senedi müşterilerini belirlemek için yapay zekaya başvururken, yeni algoritmasıyla da küçük şirketlere daha hızlı kredi verebiliyor. Toplamda 32 bin finans analisti çalıştıran Bank of America ve Morgan Stanley, robot danışmanlar geliştiriyor. 40'tan fazla küresel banka, varlık yönetiminin aracılar olmadan, yüksek güvenlikli şekilde yapılabilmesine, ortak bir "deftere" kaydedilebilmesine ve takip edilebilmesine olanak sağlayan Blockchain teknolojisini kullanmaya başladı.

10 YILDA 1,8 MİLYON İŞSİZ

Ancak bir kişinin yararına olan, başka birinin zararına yol açabiliyor. Boston Bank Başkanı Michael Rogers'a göre 2020'de her beş işten birini robotlar veya makineler yapıyor olacak. ABD'nin dördüncü büyük bankası Citigroup, mart ayında yayınladığı raporunda ABD ve Avrupa bankalarında çalışan 1,8 milyondan fazla insanın 10 yıl içerisinde işsiz kalacağını duyurmuştu.

Aracılık yapanların sayıları 2007'den bu yana giderek azalıyor. Finansal araştırma firması Coalition'a göre dünyanın en büyük bankalarındaki aracı sayısı 2015'te yüzde 14 azaldı.

Teknolojik gelişmeler beraberinde bankacılık sektörü için yeni iş kolları da yaratacak.  Illinois Teknoloji Enstitüsü Doçenti Matthew Dixon, gelecekte daha fazla bilgisayar mühendisinin istihdam edileceğini ve azimli yatırımcıların daha fazla bilgisayar programcılığı öğrenmesi gerektiğini söyledi. Bloomberg'e konuşan Dixon, "Yalnızca Excel öğrenerek temel analizlerin yapıldığı devir geride kaldı" ifadelerini kullandı.

GİRİŞİMCİLİK, BANKACILIK SEKTÖRÜNE DE EL ATIYOR

Banka otoriteleri, insanlarla makinelerin nasıl bir arada ayakta kalabileceğinin yollarını ararken finans teknolojisi girişimcilerinin de sayıları giderek artıyor. Yapay zekâ teknolojisi, kod laboratuarları gibi yenilikleri sunan bu girişimlerin fonlaması geçen yıl 22,3 milyar dolara ulaştı.

Finans endüstrisinin en kıymetlilerinin bile teknolojik gelişmelerden kaçışı zor. Küresel finansal kriz sonrası bankaların çokça stokladığı tahviller, Wall Street kârının en önemli kaynağı. Ancak bu varlıkların da geleneksel rolü yavaş yavaş değişiyor. Aracısız tahvil alım satımı teknolojisini geliştiren start-uplar giderek çoğalıyor.  Coalition'ın verilerine göre dünyanın en büyük bankalarının sabit getirileri 2009 seviyesinin yarısına inerek geçen yıl 70 milyar dolar oldu. Greenwich Associates'in verilerine göre ticareti hâlen telefon üzerinden yapılan 8,16 trilyon dolar değerindeki kurumsal tahvil piyasasında yatırım yapılabilir tahvillerin elektronik ticareti 2015'te yüzde 25 arttı.

Yukarı

Business HT×