BIST 100 9.645,02 % -0,50
USD/TRY 32,5587 % 0,12
EUR/TRY 34,8579 % 0,63
Piyasalar
9.645,02
% -0,50
32,5587
% 0,12
34,8579
% 0,63
1,0695
% 0,39
45,35
-0,09
2.320,96
% -0,27
87,61
% 0,70
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Enflasyonu baskılayan iki risk

Emtianın boğa piyasasına girecek kadar güçlenmesi ve TCMB'nin faiz indirimine devam edeceği beklentisi enflasyonda yukarı yönlü beklentileri destekliyor

Enflasyonu yukarı çekecek iki risk
BUSINESSHT 07 06 2016, 14:51

Bu sabahın küresel piyasalardaki dikkat çekici hikayesi emtianın hızlı yükselişi oldu. 

22 ham maddeyi takip eden Bloomberg Emtia Endeksi, pazartesi gününü, 20 Ocak’taki en düşük seviyesinin yüzde 21 üzerinde kapattı. Endeks hâlen, 2011’de ulaştığı en yüksek seviyenin yüzde 50 altında.

Emtiadaki bu yükselişle birlikte Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın faiz indirimlerine devam edeceği beklentisi enflasyonda önümüzdeki dönemde yukarı yönlü bir trendin habercisi olarak görülüyor. 

Ekonomistlerin değerlendirmelerine göre gıda fiyatlarındaki geri çekilme ve faiz indirimi patikası enflasyon için yukarı yönlü baskı yaratıyor. 

Global Menkul Değerler Başekonomisti Sertan Kargın, enflasyonun mevcut seviyelerde bir müddet stabil kalacağı yaz aylarının ardından, gıda ve petrolden kaynaklanan baz etkisinin de ortadan kalkmasıyla, yüzde 7.5-8.0 bandına doğru hareket edebileceğine dikkat çekti.

Odeabank Ekonomik Araştırmalar Direktörü Ali Kırali de özellikle manşet enflasyonu etkileyen gıda tarafındaki gelişmelerin tersine dönebileceği bir evreye girilebileceğine vurgu yaptı.

Kırali, "Manşet enflasyondaki gerilemenin asıl nedeni olan gıda fiyatlarındaki düşüşlerin yapısal değişimlerden ziyade ihraç pazarlarındaki talep kesintisinden ve geçen yılın baz etkisinden kaynaklandığını düşünüyoruz. Bu nedenle, önümüzdeki aylarda talepteki toparlanma görebileceğimiz gibi, düşük fiyat ve zayıf talep nedeniyle arzın kesintiye uğraması durumu ile de karşılaşabiliriz. Bu durumda da gıda fiyatlarının düştüğü gibi, yine hızlı bir şekilde yükseldiğini görebiliriz" dedi.   

Avrupa petrol tipi Brent’in varil fiyatı, kasımdan bu yana en yüksek seviyeye çıkararak, 50 doların üzerinde işlem görüyor.

Ocak ayında 12 yılın en düşük seviyesini gören petrol, ABD’de bazı petrol kuyularındaki üretimin durdurulması, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu'na (OPEC) üye Nijerya’daki militan saldırıları ve enflasyonun yüzde 720’ye ulaştığı Venezuela’nın derin ekonomik krize girmesi nedeniyle beş ayda yaklaşık yüzde 90 değer kazandı.

ÜST BANTTA DEVAM EDEN İNDİRİMLER TL'DE OYNAKLIK RİSKİ YARATIYOR

Merkez Bankası'nın sadeleşmeye devam edecek olması da enflasyon üzerinde baskı yaratıyor.

Ali Kırali'ye göre TCMB’nin faiz koridorunun üst bandında yaptığı indirimlerle faiz koridorunu daraltmasının TL’nin kırılganlığını artırıyor.

Bu bakımından Mayıs ayının somut örnek oluşturduğunu söyleyen Kırali küresel risk iştahının zayıfladığı ve yurtiçi politik belirsizliğin yükseldiği geride kalan ayda, TL’de yaşanan sert değer kaybının önümüzdeki aylarda çekirdek enflasyondaki iyileşmeyi sınırlayacağını düşündüklerini ifade etti.

Kırali, "Yukarı yönde daha geniş bir koridor önümüzdeki dönemde görülmesi muhtemel dalgalanmalarda TL’deki oynaklığı sınırlayabilirdi. Ancak üst banttaki indirimlerin TL oynaklığı ve dolayısıyla enflasyon görünümü üzerindeki riski artırdığını düşünüyoruz" değerlendirmesini yaptı. 

Bu değerlendirmelerin ardından Kırali enflasyon görünümündeki iyileşmenin kısa vadeli olabileceğini ve yıl sonu için yüzde 8,5 olan temkinli tahminlerini koruduklarını belirtti. 

Merkez Bankası'nın Mayıs ayında ekonomistlerle yaptığı toplantıda faiz indirimlerinin yavaşlayarak da olsa devam edeceği yönünde bir işaret verilmişti.

Yukarı

Business HT×