BIST 100 10.276,88 % 0,67
USD/TRY 32,3391 % -0,12
EUR/TRY 34,8040 % 0,05
Piyasalar
10.276,88
% 0,67
32,3391
% -0,12
34,8040
% 0,05
1,0763
% 0,34
44,76
-0,51
2.301,74
% -0,09
82,96
% -0,85
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

BIST'te alarm veren düşüş trendi

BIST 100'de işlem hacimleri son dönemde ciddi bir erime yaşıyor. Analistlere göre bu trendin birkaç nedeni var

BIST 100'de işlem hacminin sert düşmesinin 3 nedeni
BUSINESSHT 06 06 2016, 17:06

Son günlerde BIST 100'de işlem hacimlerinin dikkat çekici biçimde gerilediği görülüyor.

Borsa İstanbul verilerine göre Nisan ayında BIST 100'de dolar cinsinden ortalama işlem hacmi 1 milyar 546 milyon dolar civarındaydı.

Mayıs ayının ortalamasına bakıldığında ise bu rakam 1 milyar 336 milyon dolara geriledi.

Düşüş eğilimi Haziran ayının ilk günlerinde de devam etti. Haziran ayının ilk 4 gününde ortalama işlem hacmi 1 milyar dolara kadar geriledi.

Analistlere göre yerli yatırımcının BIST'ten uzaklaşması, Türk hisselerinde yatırım hikayesi olmaması gibi nedenler BIST işlem hacimlerindeki bu düşüş eğilimine neden oldu.

TEB Yatırım Stratejisti Işık Ökte, "Günlük işlem hacminin yüzde 75-80’ini gerçekleştiren yerli yatırımcılar / trader’lar, Borsa İstanbul’da işlem yapmaktan uzaklaşıp, foreks, emtia, yabancı hisse senetleri, VIOP gibi başka piyasalara sermaye kaydırdılar ve orada günlük risk alıyorlar düşüncesindeyim" değerlendirmesini yaptı.

Ökte'ye göre düşüşün bir diğer nedeni şu ana kadar Türk hisse senetlerinin belirli bir yatırım hikayesinin olmaması. Ökte, "Yabancı kurumsal yatırımcılar sadece Fed faiz artırım opsiyon fiyatlamasıyla işlem gören ve politik belirsizliklerin olduğu bir piyasadan çok, hikayesi olan örneğin Brezilya, örneğin petrol rallisiyle Rusya, örneğin genel seçimler sonrası Peru gibi piyasaları tercih ediyorlar" diye konuştu. 

ING Özel Bankacılık Stratejisti Pınar Uslu'ya göre ise bu durum kısmen yurt içinde Mayıs'ta artan siyasi risk algısıyla ilişkilendirilebilir. Uslu, her ne kadar yeni başbakan/hükümet kurulması riski geride bırakılmış olsa da, piyasanın önümüzdeki dönem riskleri göz önünde bulundurarak, bekle-gör politikası izlemeyi tercih etmiş olabileceğini belirtti. Uslu, hacimdeki düşüşte kısmen maliyetlerin yukarıda kalmış olmasının hareket kabiliyetini sınırlamasının da etkisinden söz edilebileceğini de ekledi. 

RİSK TEMERRÜT PİYASASINDAKİ ARTIŞ DA ETKİLİ OLDU

BIST 100'deki düşük işlem hacminin gerilemesinde risk temerrüt piyasası (CDS) tarafındaki işlem hacminin de etkili olduğu belirtiliyor.

Işık Ökte, eskiden Türk bankalarında alınan uzun / açık pozisyonun artık CDS piyasasında alındığını, hem makro, hem gelişmekte olan ülke serbest fonlarının CDS piyasasındaki likiditeyi Türk bankalarına ve BIST’e tercih edebildiğini belirtti. Ökte, bu tercihin nedeninin BIST’te Türk lirası hedging riski olması olduğunu söyledi. 

Bununla birlikte HSBC Portföy Yönetimi Stratejisti İbrahim Aksoy, kendi hesaplamalarına göre işlem hacimlerinin henüz aşırı bir fark göstermediğini, Haziran ayı için bir sonuç çıkarmak için erken olduğunu belirtti. 

Aksoy, "Nisan'da günlük ortalama işlem hacmi 1.7, Mayıs'ta ise 1.5 milyar dolar olarak görünüyor. Nisan ve Mayıs arasındaki fark aşırı önemli bir fark değil aslında. Fakat piyasanın yönüne dair beklentiler işlem hacminde azalmaya neden olmuş olabilir. Sonuçta Nisan ayı Mayıs'ın aksine yabancı yatırımcı girişinin görüldüğü ve endeksin yükseldiği bir aydı. Haziran'la ilgili değerlendirme yapmak için ise henüz erken görünüyor" değerlendirmesini yaptı.

Yukarı

Business HT×