BIST 100 9.693,46 % 1,77
USD/TRY 32,5355 % 0,02
EUR/TRY 34,7190 % 0,09
Piyasalar
9.693,46
% 1,77
32,5355
% 0,02
34,7190
% 0,09
1,0656
% 0,12
45,44
-0,05
2.391,93
% 0,54
87,29
% 0,21
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Yerlilerin en kârlı mayısı

Gazete Habertürk yazarı Abdurrahman Yıldırım'a göre Türkiye’de yerleşikler, kur sebebiyle son yılların en kârlı ayını yaşadı. Mayıstaki kur artışı sırasında 8,7 milyar dolarlık satış yapıldı.

Yerlilerin en kârlı mayısı
ABDURRAHMAN YILDIRIM/GAZETE HABERTÜRK 06 06 2016, 06:43

FED ve Brexit, küresel piyasaları haziranda mayıstan biraz daha iyi yapabilir. Bunda mayısta gelişmekte olan borsalarda yüzde 4’e yakın gerilemeye yol açan satış yapılmasının ve biriken kâr realizasyonu ihtiyacının kısmen karşılanmasının da etkisi olabilir.

-Ama asıl cuma günü açıklanan mayıs ayı tarım dışı istihdam verisiyle FED’in faiz artırım ihtimalinin iyice zayıflamasının rolü büyük. 158 bin istihdam artışı beklenirken 38 bin kişi gelmesi ile dolar gelişmekte olan ülkelerin para birimleri karşısında yüzde 13 düştü, TL’ye göre de yüzde 1.5 değer kaybetti. Dolar 2.95’ten cuma akşamı 2.90’a indi.

-Haftaya da FED Başkanı Janet Yellen’in konuşmasını bekleyerek gireceğiz. Bugünkü konuşması ile ay ortasında toplanacak FED’in tutumunun ne yönde değişeceğinin ve faiz artırımının ne kadar ötelendiğinin ipuçları alınmaya çalışılacak. Ardından toplantı tarihi beklenecek ama bir faiz artırımı gelme ihtimali düştüğü için, piyasalar çok da strese girmeyecek. Hatta piyasalar haziranın ilk yarısını FED’le oyalanarak ve mayıstan daha iyi bir şekilde geçirebilir.

-23 Haziran’daki İngiltere’nin yapacağı AB’den çıkma referandumu da, küresel piyasaları Brexit’e odaklandıracak. İngiltere’nin Brexit’i kabulü düşük ihtimal ama gerçekleşmesi halinde etkisi çok büyük olacak. Normalde 23 Haziran öncesinde kayda değer bir fiyatlama beklememek gerek. Referandum sonrasında “hayır” çıkmasını piyasalar olumlu yönde kullanabilir. Böylece haziran ayının ikinci yarısında Brexit iyi bir çıpa fonksiyonu görebilir.

-Düşüş eğilimine geçen doların yeniden yükselebilmesi için verilerin güçlü çıkmasına ihtiyaç var. Bu da belli bir zaman doların zayıf seyredeceğine işaret eder. Dolar zayıfsa karşısında diğer paralar güçlüdür ve dahası altın yükselir. Zaten cuma günü altın yüzde 2.5 arttı. Bu eğilimlerin az veya çok devamını bekleyebiliriz. Küresel risk iştahının sürmesi de, dış kaynakla dönen bir ekonomi için belirleyici durumda.

-Türkiye’de yerleşikler, son yılların en kârlı ayını yaşadı. Kâr, kurdandı. Mayıstaki kur artışı sırasında 8.7 milyar dolarlık satış yaptılar. Olayın önemli ölçüde dövize çevrilebilen mevduatlardan kaynaklandığı ve bankacıların yol göstermesiyle toplu bir hareketin gerçekleştiği belirtiliyor.

-Nasıl olursa olsun sonuçta yurtiçi yerleşiklerin toplam tasarrufları mayısta yüzde 2 arttı. Tür Lirası mevduatları ise yüzde 4.8 büyüdü. Mayıstaki atakla 5 aylık finansal varlık büyümesi de yüzde 6’yı buldu. Bu tür yeni testler veya kullanmasını bilenler için, önümüzdeki dönem yeni fırsatlar çıkabilir. Çünkü küresel olduğu kadar yerel bazda da sıcak bir yaza adım atıyoruz.

YABANCIDAN 700 MİLYON DOLARLIK SATIŞ

Tahvil tarafında aynı durum yok. Çünkü ABD’de ortaya çıkan yeni duruma göre faizler yönünü aşağı çevirdi. Gelişmekte olan ülkelerde ve Türkiye’de faizler yüksek, gelişmiş ülkeler de faizin düşüş eğiliminden dolayı tahvil yatırımcıları sermaye kazancı elde ediyor. Bu nedenle mayısta hisse senedinden genel bir çıkış yaşandı ama tahvilden olmadı. Türkiye piyasalarında yabancılar hisse senedi tarafında her hafta net bazda satıcıydılar ve aylık 702 milyon dolara varan satış yaptılar. Borsadaki yabancı payı 2 puana yakın azalarak yüzde 62.8’e indi.

Tahvil tarafında ise 252 milyon dolarlık net alımı olan yabancıların özellikle fiyat düşüşlerinden dolayı toplam portföy stokları 7.5 milyar dolar azalmayla 100 milyar doların altına indi ve 99.2 milyara düştü.

Yukarı

Business HT×