BIST 100 9.915,62 % 2,05
USD/TRY 32,4654 % -0,22
EUR/TRY 34,7266 % -0,70
Piyasalar
9.915,62
% 2,05
32,4651
% -0,22
34,7327
% -0,69
1,0688
% -0,39
44,70
-0,19
2.337,56
% 0,22
89,48
% 0,53
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

ABD Eski Hazine Bakanı'na göre Türkiye için en büyük soru

BloombergHT'ye konuşan ABD'nin eski Hazine Bakanı Larry Summers, altı yılın en düşük seviyesindeki tarım dışı istihdam verisini sürpriz olarak değerlendirerek "Sadece bu veriyle orta vade için yargıya varılmamalı" dedi

İşte ABD Eski Hazine Bakanı'na göre Türkiye için en büyük soru
BUSINESSHT 03 06 2016, 17:12

Sabancı Üniversitesi Center of Excellence in Finance Konferansı’na katılan ABD Eski Hazine Bakanı Larry Summers, BloombergHT Genel Yayın Yönetmeni Cüneyt Başaran’ın sorularını yanıtladı.

Türkiye’nin ekonomik enerjisi ve potansiyeli olan bir ülke olduğunu söyleyen ABD’li ekonomist, “Türkiye için en büyük soru yapısal reformları gerçekleştirmesi. Hukukun üstünlüğü ve makroekonomik politikalar Türkiye için en önemli konu” dedi.

ABD’de yaklaşık altı yılın en düşük seviyesini gören tarım dışı istihdam verisini de değerlendiren Summers, sadece 38 bin kişi olarak gerçekleşen verinin çok büyük bir sürpriz olduğunu söyledi.

Geçtiğimiz aylarda da verilerin aşağı yönde hareket ettiğini hatırlatan Summers, bu durumun iş gücünde yavaşlamayı işaret ettiğini ifade etti.

Summers “Riskler dengesine baktığımızda bir yanda aşırı ısınan fazla enflasyon oran diğer yanda da aşırı yavaş ve durgun bir ekonominin çalışanlar için düşük seviyede ücretler yaratması var” dedi. Ekonomik istatistiklerin tek bir boyutuna bakmanın yanlış olacağını söyleyen Summers, mayıs ayının sorunlu bir dönem olduğunu çünkü bu dönemin ABD’de okuldan işe geçiş süreci olduğunu ifade etti

Amerikan Merkez Bankası (Fed) Başkanı Janet Yellen’ın faiz oranlarındaki artışların verilere bağlı olması görüşünde haklı olduğunu söyleyen Summers, bu ayki verilerin çok sürpriz olduğunu ancak diğer önemli verilerin de dikkate alınması gerektiğini söyledi. Summers, sadece istihdam verisine bakıp orta vade için yargıya varılmasının doğru olmadığını belirtti.

“Dışarıdan Yellen’ı yargılamak kolay, onun büyük tecrübesi ve aklı var” diyen Summers, Fed Başkanı’nın veriye bağlı yaklaşımının mevcut durumda çok sağlam bir yaklaşım olduğunu söyledi.

Deflasyon tuzağından korunmak için maliye politikaları ve reformların önemli olduğunu vurgulayan eski Hazine Bakanı, ekonominin ne kadar güçlü olduğuna yönelik şüphelerin somut olduğunu ve bu aşamada faiz indiriminin marjinal etkisinin azalabileceğibni ifade etti. Summers, “Mevcut faiz oranının düşük olması genişleyici olduğu anlamına gelmez” dedi.

 

Yukarı

Business HT×