BIST 100 9.915,62 % 2,05
USD/TRY 32,5090 % -0,09
EUR/TRY 34,7760 % -0,56
Piyasalar
9.915,62
% 2,05
32,5090
% -0,09
34,7760
% -0,56
1,0693
% -0,34
44,70
-0,19
2.337,96
% 0,24
89,50
% 0,55
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Mayıs enflasyonu Merkez'in fikrini değiştirir mi?

Pek çok analist enflasyonun ikinci ay üst üste 3 yılın en düşüğü seviyelerinde kalmasının Merkez'in elini rahatlattığı görüşünde

Mayıs enflasyonu Merkez'in fikrini değiştirir mi?
BUSINESSHT 03 06 2016, 14:00

Türkiye'nin bir türlü çözemediği enflasyonun Nisan ayında yüzde 7'nin altına kadar gelerek üç yılın en düşüğünü görmesi herkesi şaşırtmıştı. Fiyatlardaki artışın Mayıs ayında da neredeyse aynı seviyede kalmasıyla bu şaşkınlık iyice arttı.

Gıdada devam eden düşüşlerin etkisiyle Nisan ayında yüzde 6,57 olan yıllık enflasyon Mayıs ayında da yüzde 6,58 oldu.

Durum böyle olunca gözler Merkez Bankası'nın 21 Haziran'daki toplantısında atacağı adıma çevrildi. Kafalarda "Nisan'daki düşüşe rağmen orta vadede enflasyonun yüksek seyretmesini bekleyen Merkez Bankası'nın fikri Mayıs'tan sonra değişir mi?" sorusu belirdi.

Pek çok analiste göre özellikl çekirdek enflasyon görülen toparlanma Merkez'in yavaşlatmayı planladığı faiz indirimlerine devam etmesini çok daha kolay hale getirecek.

JP Morgan ekonomisti Yarkın Cebeci bugün enflasyon verisine ilişkin kaleme aldığı raporda, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın faiz indirimlerine devam etmesini beklediklerini belirtti. Cebeci'ye göre beklenenin altında gerçekleşen enflasyon verisi Haziran'da 50 baz puan indirim olasılığını artırdı.

Başkan Murat Çetinkaya, eski Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın faiz koridorunun üst bandı olan gecelik borç verme faizinde Mart ayında 25 baz puanla başlattığı indirimleri Nisan ve Mayıs aylarında 50'şer baz puanla devam ettirmişti.

Ancak, Mayıs toplantısından sonra ekonomistlerle yapılan görüşmeden orta vadeli enflasyon beklentilerinin yüksek seyretmesi nedeniyle indirimlerin yavaşlayabileceği mesajı çıkmıştı.

Çetinkaya başkanlığında 26 Nisan'da açıklanan yılın ikinci enflasyon raporunda da 2016 ve 2017 için yılsonu enflasyon tahminleri gıdadaki oynaklık nedeniyle değiştirilmemişti.

Şimdi ise ekonomistler Merkez'in sıkı duruş taahhüdüne rağmen bu veriyle elinin rahatlayabileceğini söylüyor.

Bloomberg'e konuşan Ziraat Yatırım Başkonomisti Bora Tamer Yılmaz'a göre enflasyonda yıl başından bu yana görülen "yapışkanlığın" azalması nedeniyle Çetinkaya daha rahat indirim yapabilir.

ÇEKİRDEK KRİTİK

Yılmaz, indirim hızının ise özellikle çekirdek enflasyondaki düşüşe bağlı olacağını belirtti.

Merkez Bankası geçen ayki toplantısının ardından yaptığı açıklamada "çekirdek enflasyon eğilimindeki iyileşmenin sınırlı olmasının likidite politikasındaki sıkı duruşun korunmasını gerektirdiğini" söylemişti.

Ancak Mayıs ayında çekirdekte de sürpriz bir iyileşme görüldü: Gıda, altın ve enerji gibi oynak kalemlerin çıkarılmasıyla hesaplanan çekirdek enflasyon Mayıs ayında yüzde 9,4’ten yüzde 8,8’e gerileyerek beklentilerin altında geldi.

Veri açıklandıktan sonra gazetecilere değerlendirmelerde bulunan Maliye Bakanı Naci Ağbal da, enflasyonda yaşanan düşüşün bu ay itibarıyla çekirdek enflasyona da yansımaya başlamasının önemli bir gelişme olduğunu söyledi.

Ağbal bu ay itibarıyla çekirdek enflasyonun da enflasyondaki genel düşüşe katıldığını belirterek, "Çekirdek enflasyonun aşağı gelmesini sağlayacak koşulları oluşturmamız gerekiyor. Bu anlamda hükümete önemli görevler düşüyor" dedi.

KUR SIKINTISI İNDİRİMİ DURDUR MU?

Bazı analistlere göre ise Merkez Bankası'nın önündeki en büyük engel Türk lirasının durumu olacak.

Odeabank Ekonomik Araştırmalar ve Strateji Direktörü Ali Kırali Çetinkaya'nın bu ay da faiz koridorunun üst bandında indirime gidebilmesini "küresel finansal koşullara bağlı olarak Türk lirası üzerindeki baskının hafiflemesi" şartına bağladı.

Alan Menkul Değerler Başkan Yardımcısı Yeliz Karabulut da ABD Merkez Bankası Fed'in faiz artıracağına dair beklenti ve küresel piyasalardaki oynaklıklar nedeniyle Merkez'in "bu ay faiz indirimlerine ara vermesini" beklediğini söyledi.

Karabulut, çekirdek enflasyon bankanın elini rahatlatıyor olsa da, bankanın üst bantta indirim için çok alanı kalmadığını düşündüğünü belirterek, "Yetkililer bu ayki faiz toplantısında bekle-gör tavrını seçecektir. Gecelik borç verme faizinin mevcut yüzde 9,5 seviyesinin altında olması riskli olur" diye konuştu.

Verinin Merkez'in 21 Haziran’daki toplantıda da faiz indirimine devam edebileceğine işaret ettiğini söyleyen HSBC Portföy Yönetimi Stratejisti İbrahim Aksoy ise kura rağmen Merkez'in indirimlere devam edebileceği görüşünde.

Aksoy yayınladığı notunda, "Lira toplantıya kadar 15 Haziran’daki Fed toplantısı gibi nedenlerle değer kaybı baskısı altına girebilecek olsa bile Merkez Bankası’nın kredi faiz oranlarında düşüşe ve büyümeye destek olmak için gecelik borç verme faizinde indirime devam etmesi yüksek olasılık olarak görünüyor" değerlendirmesinde bulundu.

Yukarı

Business HT×