BIST 100 9.079,97 % 3,10
USD/TRY 32,3681 % 0,07
EUR/TRY 34,9382 % -0,23
Piyasalar
9.079,97
% 3,10
32,3681
% 0,07
34,9382
% -0,23
1,0789
% 0,01
47,65
-0,28
2.229,87
% 1,60
87,48
% 1,61
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Bugünkü AMB toplantısı öncesi bilmeniz gereken 5 şey

Avrupa Merkez Bankası'nın bugün açıklayacağı faiz kararı ve AMB Başkanı Mario Draghi'nin konuşması öncesi bilmeniz gereken 5 şey

Bugünkü AMB kararı öncesi bilmeniz gereken 5 şey
BUSINESSHT 02 06 2016, 08:37

Avrupa Merkez Bankası (AMB) bugün TSİ 14:45 itibariyle faiz kararını açıklayacak. Faiz kararının ardından AMB Başkanı Mario Draghi, kameraların karşısına geçecek. 

Draghi negatif faizlerin büyümeyi hızlandırma konusunda işe yaradığını söylediği için bankadan önemli bir değişiklik beklenmiyor.

Bununla birlikte büyüme ve enflasyon tahminlerini yükseltebileceği belirtilen bankadan gelecek mesajların piyasaları hareketlendirebileceği de ifade ediliyor. 

Akyatırım'dan Mert Ülker ve Okan Ertem AMB'nin bugünkü toplantısına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. İşte analistlere göre AMB kararı öncesi bilmeniz gerekenler.

1) BEKLENTİLER NE YÖNDE?

Avrupa Merkez Bankası’nın (AMB) bugünkü toplantısında para politikasında bir değişiklik yapması beklenmiyor. Aylık 80 milyar euroluk tahvil alım programı ve -40 baz puanda bulunan AMB mevduat faizi oranının korunması bekleniyor.

AMB’nin Mart ayında açıkladığı paketin önemli bileşenlerinden olan şirket tahvili alımları ve uzun vadeli likidite programı TLTRO-2 Haziran ayında yeni hayata geçeceği için, AMB mevcut programının uygulama fazına odaklanarak, bu adımların etkinliğini görmek istediğini belirtecektir.

Fed’in son dönemde bir miktar şahinleşmesi piyasaları bozmadan euro/dolar paritesini aşağı yönde baskıladığı için, AMB üzerinde yakın vadede daha fazla gevşeme baskısı ortadan kalkmış durumda. Bu nedenle AMB güvercin tonunu bir miktar frenleyebilir.

Bununla birlikte, AMB mevcut politikalarının ve elindeki diğer potansiyel araçların yeterli olacağına dair kendinden emin duruşunu sürdürecek ve gerekirse daha fazla gevşemeye niyet ve gücü olduğunu vurgulayacaktır.

2) EKONOMİK TAHMİNLER

AMB, önümüzdeki üç yıl için ekonomik tahminlerini de bugün güncelleyecek.

2016 için enflasyon beklentisinin petrol fiyatları kaynaklı olarak yukarı çekilmesi olası.

Büyüme beklentisi de belki bir miktar yukarı çekilebilir.

Buna karşın, 2016 ve 2017 için çekirdek enflasyon beklentisi, özellikle ücret artışları üzerindeki baskı kaynaklı olarak korunabilir; hatta aşağı yönlü de revize edilebilir.

3) EURO/DOLAR PARİTESİ NASIL ETKİLENEBİLİR?

Vadeli piyasalar ve opsiyonlara bakıldığında, yatırımcıların bir miktar euro kısa pozisyonda olduğu görülse de, pozisyonların aşırı noktalarda olmaması nedeniyle bir dönüş sinyali gözlemlenmiyor.

Akyatırım'ın reel kurlar bazlı orta-uzun vadeli Euro/Dolar modeli ise fiyatlamalarda aşırı alım veya satım bölgesinde olunmadığını gösteriyor. Bu nedenle Akyatırım analistleri AMB toplantısı sonrasında da 1,1050-1,1250 bandı içerisinde işlemler görülebileceğini düşünüyor.

4) ŞİRKET TAHVİL ALIMLARI BİRLEŞMELERİ HIZLANDIRABİLİR 

Şirket tahvil alımları Haziran ayında başlıyor. Alımlar şirket birleşmelerini hızlandırabilir.

Euro Bölgesi merkezli olmayan şirketlerin Euro Bölgesi içinde faaliyet gösteren iştiraklerinin (finansal kurumlar hariç) ihraç ettikleri minimum BBB- kredi notuna sahip, vadesi 6 ay ile 30 yıl arasında değişen ve getirisi -40 baz puanın üzerinde olan tahvilleri Haziran ayından itibaren almaya başlayacak olan AMB’nin Euro Bölgesi’nde şirket tahvili faizlerini aşağı baskılayarak kredi risklerini hafifletmesi bekleniyor.

AMB’nin şirket tahvil alımları, Euro Bölgesi’nde şirket satın almalarını da destekleyebilir. 

5) AMB'NİN BİR SONRAKİ HAMLESİ NE OLACAK?

Avrupa’da zayıf makro sinyaller ve enflasyon beklentileri, AMB’yi muhtemelen yaz aylarından sonraki bir dönemde tekrar gevşemeye itebilir.

Bu sürenin ne kadar erken geleceğini ise, başta enflasyon ve büyüme beklentileri olmak üzere, finansal koşullar ve gevşeme hamlelerinin özel sektöre ne düzeyde tesir edebildiği belirleyecek.

Nicel gevşeme programının Mart 2017’de biten süresi Eylül veya Ekim gibi 6 ay daha uzatılıp varlık alım seti genişletilebilir.

Yunan tahvillerinin nicel gevşeme programında teminat olarak kabul edilmesi konusu yaz sonrasına kalabilir.

Alman 10 yıllık tahvilleri Bund’ların alım limitlerinin esnetilmesi gerekebilir.

 

Yukarı

Business HT×